Александар Павић

Славко Стефановић и Александар Павић – Интервју за Руску народну линију


Представници Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије затражили су од Русије да спречи одржавање локалних избора у самопроглашеној републици …

***

Славко Стефановић и Александар Павић – Интервју за Руску народну линију

Stevanovic-i-pavic

Извор: сапким.орг
30.10.2013.
Представници Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије затражили су од Русије да спречи одржавање локалних избора у самопроглашеној републици …

Раније је, такозвани „председник“ српске покрајине Косово, Атифете Јахјага расписала одржавање локалних избора у самопроглашеној републици за 3. новембар 2013. као саопштавају РИА Новости. У вези с тим, „Руска народна линија“ је ступила у контакт са председником Скупштине АП Косова и Метохије Славком Стевановићем и чланом Савета Скупштине АП Косово и Метохије Александром Павићем. У овом тренутку, српски политичари се налазе у Русији. Ових дана су учествовали на састанку у Државној Думи Руске Федерације. Интервју је преведела на руски језик доктор историјских наука, научни сарадник Института за славистику, Ана Филимонова.

„Руска народна линија“: Реците ми, молим вас, шта је био разлог Ваше посете Москви и Ваше посете Државној Думи?

Александар Павић: Дошли смо овде да укажемо Русији, као сталној чланици Савета Безбедности УН и утицајном члану ОЕБС-а, на све повреде и манипулације у вези са спровођењем такозваних локалних избора на Косову и Метохији 3. новембра 2013. Скупштина Аутономне Покрајине Косово и Метохија је формирана као одговор на притисак Запада који је има за циљ да одвоји територију Косова и Метохије од Србије.

Ова територија по праву припада Србији, представља део Србије. Србија у свом Уставу има право да оснива Скупштине, тј. парламенте у својим аутономним покрајинама у Војводини и на Косову и Метохији. Власти у Приштини су прогласиле независност, заобилазећи Савет безбедности УН и кршећи међународно право. Међутим, дошло је време да се то у потпуности спроведе и да се не одступи од слова и духа Устава Републике Србије на територији Косова и Метохије.

Након незаконито проглашене независности Косова од стране сепаратистичких власти у Приштини само српске институције на територији Косова и Метохије могу да гарантујеу очување српског народа и српске државности, као и поштовање Резолуције 1244 и међународног права на тој територији. Јуче смо у Државној Думи представили доказе да ови избори нису ништа друго него средство за отцепљење Косова и Метохије од Србије. Ови избори крше све могуће и немогуће норме међународног права и демократске принципе који Запад тако воли да брани.

„Руска народна линија“: Са ким сте се срели јуче у Државној Думи? Какве одговоре сте добили?

Славко Стевановић: Срели смо се са Михаилом Васиљевичем Емељановим, првим замеником председника одбора Думе за економску политику, развој предузетништва и иновација и са замеником шефа фракције „Праведна Русија“ у Државној думи. Имали смо изузетну прилику да се сретнемо са господином Емељановим, који нас је примио у Државној Думи као своју браћу. Иако он веома добро познаје ситуацију на Косову и Метохији, били смо у могућности да му пружимо информације из прве руке о томе шта се стварно дешава на територији Косова и Метохије. Углавном смо говорили о изборима који су заказани за 3. новембар.

Пре свега мора се нагласити да ове изборе није расписао Председник Србије Томислав Николић, ни Република Србија, већ Председник такозване непризнате сепаратистичке републике Косово Атифете Јахјага. Ту квази – државу не признаје већина човечанства, Савет Бзбедности УН , Русија, Република Србија, наш народ и друге неалбанске мањине на Косову и Метохији. Усвојена је декларације о оснивању Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија полазећи од разматрања да након проглашења нелегитимне државе Косово српски народ не жели да се нађе на територији друге државе, не жели да буде део друге државе. Због тога је српски народ изабрао да прогласи Скупштину АП Косова и Метохије као средство своје заштите од безакоња. Међутим, од стране наше владе ми смо наишли на више него уздржану подршку која сада када је Скупштина већ основана, делује закаснело.

Српски народ на Косову и Метохији одбија да живи на територији непризнате сепаратистичке државе, због тога што је после 1999. године када је албанско становништво у покрајини постало својеврстан штит НАТО-а на територији Србије и на Балкану у целини, и које је наставило са нападима 17. марта 2004. под заштитом КФОР-а, починивши етничко чишћење српског становништва и протеравши га из покрајине, изгубило свако право да влада српском народом на територији Косова и Метохије.

Према Уставу, законодавству и правном систему Републике Србије, Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије је легитимни представник српског народа у тој покрајини пошто је Косово и Метохија интегрални део Републике Србије. Пример Срба који живе јужно од Ибра, који већ прихватају приштинске институције, атакође и приштинске изборе показује да су они потпуно изгубили своја права. Ови људи фактички живе у гету. Насупрот томе, четири заједнице Срба на северу Косова – Лепосавић, Звечан, Зубин Поток, и северни део Косовске Митровице – чувају институције Републике Србије. Управо те четири општине чувају српски народ на Косову и Метохији, чувају српску државност и задржавају Косово и Метохију у саставу Републике Србије.

Историја је већ показала да Срби могу да одрже део територије Косова и Метохије која им припада по историјском праву. Али без институција Републике Србије српски народ нема шансе за опстанак у туђој земљи, на опстанак у такозваној Републици Косово. Сматрам да је циљ Приштине и њених западних помагача који су расписали ове изборе, да се интегрише север у састав Републике Косово. То је једина сврха ових избора. Шта год говориле српске власти и западни медији, никаквих других циљева ови избори немају. У овом случају ради се о кардиналном, потпуном кршењу права српског становништва на Косову и Метохији, које је изразило своју вољу на референдуму 25. фебруара прошле године, када је више од 99%  гласача гласало за непризнавање постојања Републике Косова и њених институција. Ови избори у темељу крше вољу српског становништва на Косову и Метохији. На жалост, Влада Србије је позвала српско становништво Косова и Метохије да изађе на приштинске изборе, које организује непризната сепаратистичка држава. Другим речима, српске власти присиљавају српско становништво да учествује на изборима које организују власти друге „државе“.

Пошто су правни и легитимни представници српског народа на челу локалних самоуправа на северу Косова, одбили да учествују на приштинским изборима, због тога су српске власти кренуле у кршење Устава Србије и српских закона и увеле такозвани привремени орган управљања, отишавши у безакоње, незаконито сменивши све челнике локалних самоуправа.

Распуштене су локалне самоуправе, локални парламенати, и постављени су људи буквално дошли са улице. На тај начин је, у правном смислу, створена основа  да се српски народ примора да учествују на изборима у туђој квази – држави. Мора се нагласити да на овим изборима не учествије 250.000 Срба који су протерани са територије Косова и Метохије. Тим људима није било обезбеђено право на живот, слободу кретања и право на рад. Ови људи су просто протерани и на њих су сви заборавили. Њима се мора вратити сва отета имовина. Осим тога, страдале су и православне светиње, православне цркве, православна гробља.

На српски народ се врши огроман притисак и претње од стране српских власти из Београда. Људима буквално прете губитком посла. Српски народ губи тиме не само средство за преживљавање, већ и могућност да живи на Косову и Метохији.

Све ове податке, све ове доказе о ситуацији предстваили смо господину Јемељанову. Он нас је добро разумео, он нас је чуо а ми смо затражили од руског представника да предузме мере како би се у Савету Безбједности УН и ОЕБС-у спречило одржавање приштинских сепаратистичких избора, али ако то није могуће, онда предузети кораке да се не признају резултати тих избора. Добили смо уверавања и обећања да руска позиција остаје непромењена, да Русија неће признати Косово као независну државу а у складу с тим да резултати избора илегалне државе неће бити признати. Осим тога, 12. новембра „Праведна Русија“ ће на парламенталном заседању Државне Думе иницирати доношење резолуције
„о непризнавању резултата приштинских избора“

Руска народна линија
Превод: СРБски ФБРепортер

***

 Представители Скупщины автономного края Косово и Метохии попросили Россию воспрепятствовать проведению местных выборов в самопровозглашенной республике …

Ранее так называемый «президент» сербского края Косово Атифете Яхьяга назначила проведение местных выборов в самопровозглашенной республике на 3 ноября 2013 года, сообщает РИА Новости. В связи с этим «Русской народная линия» связалась с председателем Скупщины автономного края Косово и Метохии Славко Стевановичем и членом Совета Скупщины автономного края Косово и МетохииАлександром Павичем. В данное время сербские политики находятся в России. На днях они приняли участие во встрече в Государственной Думе РФ. Интервью перевела на русский язык  кандидат исторических наук, научный сотрудник Института славяноведения РАН Анна Филимонова.

«Русская народная линия»: Скажите, пожалуйста, что стало причиной Вашего визита в Москву и посещения Государственной Думы?

Александр Павич: Мы прибыли сюда, чтобы представить России как постоянному члену Совета Безопасности ООН и влиятельному члену ОБСЕ все нарушения и манипуляции, связанные с проведением так называемых локальных выборов на территории Косово и Метохии 3 ноября 2013 года. Скупщина автономного края Косово и Метохии сформирована как ответ на давление Запада, которое призвано отделить территорию Косово и Метохии от Сербии. Эта территория по праву принадлежит Сербии, входит в ее состав. Сербия по своей Конституции имеет право основывать Скупщины, то есть парламенты в своих автономных краях в Воеводине и в Косово и Метохии. Власти в Приштине провозгласили независимость, минуя Совет Безопасности ООН и в нарушении международного права. Однако пришло время полностью соблюдать и не отступать от буквы и духа Конституции республики Сербия на территории Косово и Метохии. После незаконно провозглашенной независимости Косово со стороны сепаратистских властей в Приштине только сербские институты на территории Косово и Метохии могут гарантировать сохранение сербского народа и сербской государственности, а также соблюдение резолюции 1244 и международного права, на этой территории. Вчера в Государственной Думе мы представили доказательства того, что эти выборы являются не более чем средством отделения Косово и Метохии от республики Сербия. Эти выборы нарушают все мыслимые и немыслимые нормы международного права и демократические принципы, которые так любит отстаивать Запад.

«Русская народная линия»:  С кем Вы встречались вчера в Государственной Думе? Какие ответы были Вами получены?

Славко Стеванович: Мы встречались с Михаилом Васильевичем Емельяновым, первым заместителем председателя комитета Госдумы по экономической политике, инновационному развитию и предпринимательству, заместителем руководителя фракции «Справедливая Россия» в Государственной Думе. У нас была исключительная возможность встретиться с господином Емельяновым, который принял нас в Государственной Думе как своих братьев. Он очень хорошо владеет ситуацией в Косово и Метохии, однако у нас была возможность предоставить ему из первых рук сведения о том, что в действительности происходит на территории Косово и Метохии. В основном речь шла о выборах, которые назначены на 3 ноября.

Прежде всего, нужно подчеркнуть, что эти выборы назначены не президентом Сербии Томиславом Николичем, не республикой Сербия, а президентом так называемой непризнанной сепаратисткой республики Косово Атифетой Яхьягой. Это квазигосударство не признается большей частью человечества, Советом Безопасности ООН, Россией, республикой Сербия, нашим народом и другими неалбанскими национальными меньшинствами на территории Косово и Метохии. Была принята декларация об основании Скупщины автономного края Косово и Метохии, исходя из соображений, что после провозглашения нелегитимного государства Косово сербский народ не хочет оказаться на территории другого государства, не хочет быть частью другого государства. Поэтому сербский народ избрал провозглашение Скупщины автономного края Косово и Метохии как средство своей защиты от правового беспредела. Однако со стороны нашего правительства мы встретили более чем сдержанную поддержку, которая сейчас, когда Скупщина уже основана, выглядит запоздалой.

Сербский народ в Косово и Метохии отказывается жить на территории непризнанного сепаратистского государства, потому что после 1999 года, когда албанское население края стало своеобразным щитом НАТО на территории Сербии и в целом на Балканах и продолжило наступление 17 мая 2004 года под прикрытием KFOR, совершило этническую чистку сербского населения, изгнав его с территории края, оно потеряло всякое право управлять сербским народом на территории Косово и Метохии.

Согласно Конституции, законодательству и правовому устройству республики Сербия, Скупщина автономного края Косово и Метохии является легитимным представителем сербского народа в этом крае, поскольку Косово и Метохия являются составной частью республики Сербия. Пример сербов, живущих к югу от Ибра, которые уже принимают участие как в приштинских институтах, так и в приштинских выборах, показывает, что они полностью потеряли свои права. Эти люди живут фактически в гетто. Напротив, сербы четырех общин на севере Косово – Лепосавича, Звечана, Зубин-Потока, северной части Косовской Митровицы – сохраняют институты республики Сербии. Именно эти четыре общины хранят сербский народ в Косово и Метохии и сохраняют сербскую государственность, а Косово и Метохии удерживают в составе республики Сербия.

История уже показала, что сербы могут удерживать часть территории Косово и Метохии, которая принадлежит им по историческому праву. Но без институтов республики Сербия у сербского народа нет шансов на выживание в чужом государстве, на выживание в государстве так называемой республики Косово. Я считаю, что цель Приштины и западных покровителей, объявивших эти выборы, заключается в том, чтобы интегрировать север в состав республики Косово. Это единственная цель этих выборов. Что бы ни говорила сербская власть и западная пресса, никаких других целей у этих выборов нет. В данном случае речь идет о кардинальном, о полном нарушении прав сербского населения в Косово и Метохии, которое выразило свою волю на референдуме 25 февраля прошлого года, когда более 99% принявших участие в голосовании высказалось за непризнание существования республики Косово и его институтов. Эти выборы коренным образом нарушают волю сербского населения Косово и Метохии. К сожалению, сербское правительство призвало сербское население Косово и Метохии придти на приштинские выборы, которые организует сепаратистское непризнанное государство. Иными словами, сербская власть заставляет сербское население принять участие в выборах, организованных властью другого квазигосударства.

Поскольку легальные и легитимные представители сербского народа во главе местного самоуправления на севере Косово отказались принимать участие в приштинских выборах, поэтому сербская власть пошла на нарушение сербской Конституции и сербского законодательства и ввела так называемый временный орган управления, пойдя на правовой беспредел, незаконно сменив со своих постов всех глав местного самоуправления. Были распущены местные органы самоуправления, местные парламенты, поставлены люди буквально с улицы. Таким образом в правовом отношении создается база для того, чтобы заставить сербский народ принять участие в выборах в чужом квазигосударстве. Необходимо подчеркнуть, что в этих выборах не принимают участия те самые 250 тысяч сербов, изгнанных с территории Косово и Метохии. Этим людям не было обеспечено право на жизнь, на свободу передвижения и на труд. Эти люди просто были изгнаны и о них все забыли. Им должно быть возвращено все отнятое имущество. К тому же были разрушены православные святыни, православные церкви, православные кладбища.

На сербский народ оказывается огромное давление и угроза со стороны сербской власти, со стороны Белграда. Им буквально угрожают потерей работы. Сербский народ теряет не только средства к существованию, но и возможность жизни в Косово и Метохии как таковой.

Все эти данные, все эти доказательства о сложившейся ситуации мы предоставили господину Емельянову. Он нас очень хорошо понял, он нас услышал, а мы попросили российского представителя предпринять меры для того, чтобы в Совете Безопасности ООН и ОБСЕ воспрепятствовать проведению приштинских сепаратистский выборов, но если это уже невозможно, тогда предпринять меры по непризнанию результатов этих выборов. Мы получили уверения и обещания в том, что позиция России осталась неизменной, что Россия не признает Косово как независимое государство, соответственно и результаты выборов незаконного государства не будут признаны. Кроме того, 12 ноября «Справедливая Россия» инициирует резолюцию на парламентских слушаниях в Государственной Думе «О непризнании результатов приштинских выборов».

Руска народна линија

2 replies »

  1. Što se tiče Kosova i Srbije, đavo EU sugeriše, većina se raduje, politika se slaže. I sve dok je naivne pameti, Srbiji se čini samo po sebi razumljivo, da će nakon milosrdnih bombi, da će pećene prepelice padati na zemlju Srbiju, kojoj se čini apsurdnim da kaže kako prepelice lete u susret nebu, ali je Srbija sama sebi zatvorila nebo, tako ona bez teškoća vjeruje da EU može jednostavno svojim malignim duhom donjeti preporod, a da Srbija ne bude inficirana tim malignim duhom. Aleksandar Sergejević Puškin i Fjodor Mihajlović Dostojevski su proviđenja i proroci Ruskom duhu, u istom je Petar Petrović II Njegoš proviđenje i prorok Srpskom duhu. Njegoš kaže: Nebo Srbije mora biti otvoreno, jer zatvoreno nebo je robovanje Srbiji-udvoričko ponašanje, stoga Njegoš i kaže: „Moje pleme snom mrtvijem spava – suza moja nema roditelja – nadamnom je nebo zatvoreno“ i „Nadanje se naše zakopalo – na Kosovu u jednu grobnicu“ to je proročanstvo „O, Kosovo grdno sudilište“. Ova istina koja se sama po sebi u Srbiji razumije, postala je tuđa modernom evropskom Srbinu, pokvarljivost i lepra pokrila je duh Srbije, ovaj pokrov-smrtni mora se odbaciti, Zar nije duh Pravoslavlja dao proviđenje i snagu Srbima, uslijed koje se rađa i održavaju stvari i budućnost, i u tome je razlog postojnosti nekvarljivog duha Pravoslavlja i treba reči kao Njegoš: „Bježi, grdna kletvo, s roda – zavjet Srbi ispuniše!.

    Свиђа ми се