All

Делегација Скупштине АП КиМ у Москви ЗВАНИЧНО а председник Србије НЕЗВАНИЧНО!?


Извештај председника скупштине АП КиМ о посети Руској Думи (ВИДЕО)

Skupština AP KiM u Rusiji

Данас је у организацији привремене скупштине АП КиМ одржана конференција за новинаре и уједно извештај председника скупштине у вези посете Руској Думи.

Господин Славко Стевановић је поднео заиста исцрпан извештај у вези посете Руској Думи и пренео подршку Руске Думе АП КиМ и Србима на КиМ. На конференцији су говорили и академик Матија Бећковић и песник Рајко Петров Ного.

***

Председник Привремене Скупштине Косова и Метохије, Славко Стевановић:

скупстина славко

Браћо и сестре, поштвани пријатељи, представници медија, сви гости,

Желим да вас обавестим да смо били у братској и пријатељској посети на позив парламента Руске Думе. У тој посети смо били ја, као председник Привремене Скупштине Косова и Метохије, господин Александар Павић, политички саветник Скупштине АП Косова и Метохије. Био је позван и господин начелник Раденко Недељковић, међутим договор је био да због свих обавеза и послова које смо имали ових дана овде овде, да господин Раденко Недељковић остане а ми да идемо.

Примљени смо у Парламенту Руске Федерације код Михаила Васиљевича Емељанова, првог заменика председника комитета за економскуполитику, иновациону и развојну политику и заменика председника фракције Праведнаја Русија која је у коалицији са партијом Председника Русије Путина.

Били смо окружени, и сваког дана смо били у најближем окружењу пријатеља Председника Руске државе, што нам је речено, што нећу да кријем што ћу јавно да изнесем, то је чињеница и ни једног минута ти нас људи нису остављали саме. 

Наши пријатељи, наша браћа и више него наша браћа су нас заиста примили и као пријатељи и више као браћа. Они су се интересовали о свему шта се ради на Косову и Метохији а првенствено шта се ради на северу Косова и Метохије. Они су имали прилику да из прве руке чују све – са којим проблемима се ми овде суочавамо, шта ми овде желимо, шта ми хоћемо, шта ми овде нећемо.

Интересовали су се зашто је формирана Скупштина АП Косова и Метохије.
Ми смо дали одговор: – зато што су Шиптари противуставно и противзаконито и против међународног права и против Резолуције 1244 прогласили независност Косова и Метохије, да српски народ не прихвата ту независност, да српска држава не прихвата ту независност, да већина човечанства не прихвата ту независност, да једна велика, нама братска пријатељска Русија не прихвата ту независност, Кина и остале земље БРИКС-а.

Такође, они су се интересовали за шта се залаже наша Скупштина.
Ја сам на то рекао да се наша Скупштина залаже да ми останемо да живимо у држави Србији тамо где смо рођени, тамо где су наши преци живели, и да желимо ту заувек да живимо. Да се ми залажемо за институције државе Србије на овим просторима и да нећемо институције „државе“ Косово на овим просторима.

Интересовали су се какво је расположење нашег народа.
Ми смо им дали информације из прве руке да је наш народ то показао више пута. Поменуо сам наш референдум15. фебруара прошле године где смо се са преко 99% изјаснили да нећемо „државу“ Косово, да хоћемо државу Србију и да је тада излазност била преко 75%. Да су наше локалне скупшине угашене на незаконит начин, да ни један законски услов није био испуњен да наше скупштине буду угашене и да су наше заједничке четири скупштине које смо ми све до пре месец дана одржавали морале да поштују вољу свога народа. Ми ништа друго нисмо урадили него да смо поштовали вољу свога народа да чувамо интегритет и суверенитет наше државе, да чувамо Косово и Метохију у саставу државе Србије и да чувамо српски народ на Косову и Метохији.

Било је и питања да ли има притисака на српски народ, шта је са изборима, ко је расписао изборе – и ту смо им ми јасно и недвосмислено рекли да ове изборе расписује непризната држава Косово. Такозвана председница државе Косово Атифете Јахјага расписује изборе за непризнату државу Косово. Да српски народ на Косову и Метохији не жели такву државу и да има притисака, да се људи силом терају да изађу на такве изборе. Ми тврдимо јер имамо аргументе – то је наш референдум, то је наш велики митинг на тргу Шумадија овде, то су наше скупштине које смо одржавали и локалне и заједничке, и наша Скупштина Аутономне Покрајине Косова и Метохије да наш народ не жели у такву државу. И ти људи који буду изашли, ако буде неко изашао на такве изборе, они то не желе и једноставно да има притисака. Ми смо то јасно рекли да има притисака и указали смо на све неправичлности које су се дешавале у овом предизборном периоду. Од манипулација са списковима, притиска на људе, уцењивања послом, да има више бирача него што има грађана и то смо аргументовано (показали) чињеницама, документима… да се незнају границе, ево Косовска митровица не знају се границе докле се простире, које су месне заједнице, једноставно да Албанци могу да штанцију спискове колико им год треба људи. Попис наших расељених људи – 250 000 људи… Како се тамо  вршио попис људи, како су пријављивали људе који не желе да иду на изборе… о свему смо томе обавестили наше пријатеље у Москви.

Господин Михаила Васиљевич Емељанов нам је потврдио оно што сви ми знамо да је руска држава велики пријатељ српског народа и српске државе, да Русија као држава и руски народ никада неће престати да се интересује за наш народ и за нашу државу Србију.

И они су нама потврдили да Русија никада неће признати независно Косово и да НЕЋЕ ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТЕ ТИХ ИЗБОРА.  (тако је, аплауз) 

И ми смо заиста обрадовани изашли са таквим лепим информацијама. И још, господин Михаил Васиљевич Емељанов ми је потврдио да ће покренути 12. новембра РЕЗОЛУЦИЈУ О НЕПРИЗНАВАЊУ ИЗБОРА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

А ми да доставимо још све неправилности које се буду одвијале, и до сада и у току избора, и то ће њима бити јак аргумент да покрену резолуцију јер та резолуција не само што ће бити покренута, онаће бити усвојена.

Још шта је битно? Битно је да све ово што смо радили да су руски медији пренели. имамо и код нас да су пренели. Ево пренео је Б92 ноћу у 12 сати… јесте и још неки медији су пренели, али важно је да су те вести ишле у руским медијима.

Ми смо били још код многих пријатеља у Русији, рекао сам у ком смо окружењу били, али (желим да вас обавестим) да смо били и гости државне руске телевизије Канала 1. Имали смо мал те не неограничено (време) и то у емисији која је најгледанија у Русији, снматра се да ту емисију гледа од 70 до 80 милиона људи, а емисија се зове „Однако“ код чувеног водитеља Михаила Васиљевича Леонтијева. Господин Леонтијев не само што нас је примио него нас је одвео и на пиће и на ручак. А то кажем зато што ја као Председник Скупштине и моја Скупштина и моји сарадници у нашој државној телевизији МОСТ бар ја нисам имао ни једног минута темина а на локалној телевизији у Лепосавићу да смо имали два плаћена термина.

Још нешто хоћу да кажем, да смо имали места у Државну Думу да уђемо, а ја нисам мого да уђем у мој Дом културе у Лепосавићу, коме сам учествовао у изградњи. И господин Владислав Јовановић, један од угледнијих људи у нашој држави… морали смо да одржимо трибину испред Дома културе по киши. Многи су одавде били присутни.

Заиста, ја мислим да је наша посета била на једном високом нивоу. Заиста смо примљени величанствено. Заиста смо примљени као браћа. И примљени и дочекани и испраћени. И ове вести које смо чули нас заиста могу само да охрабре.

Нас су наша браћа охрабрила и рекли су да они подржавају српски народ (све) што ради на Косову и Метохији и подржавају Скупштину АП Косова и Метохије и све ово за шта се ми залажемо.

______________
Повезани текстови:
Александар Павић – ПРАВЕДНА РУСИЈА! Председник Скупштине АП КиМ, Славко Стевановић саслушан у руској Думи са највећом пажњом, предусретљивошћу и разумевањем!

Славко Стефановић и Александар Павић – Интервју за Руску народну линију

Одржана конференција у Москви посвећена Косову и Метохији – КО је представљао Србе са КиМ и О ЧЕМУ су то говорили??

 

 

 

 

1 reply »

 1. ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
  ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
  Андрићев венац 1
  11000 Београд, Србија

  Na ruke Predsednika Republike Srbije
  G-dina Tomislava NIKOLI]A

  e-po{ta: kontakt.predsednik@predsednik.rs
  predstavkegradjana@predsednik.rs
  press@predsednik.rs

  Po{tovani gospodine Predsedni~e!

  Pozivaju}i se na mnogobrojne izjave date u medijima od strane vode}ih qudi u dr`avi o neophodnosti izlaska na predstoje}e protivustavne izbore na KiM koje raspisuje predsednik la`ne tvorevine tzv. Republike Kosovo koje je flagrantan ~in kr{ewa ustavnog poretka Republike Srbije, kao i ujedno kr{ewa rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a za nedvosmislenu i iskqu~ivu korist privremenih i protivustavnih institucija u Pri{tini, dozvolite da Vam s tim u vezi prenesemo otvoreno neslagawe i javno protivqewe srpske dijaspore Australije.

  U vi{e navrata srpska dijaspora je isticala, a to ~ini i ovom prilikom, da ista kao integralni deo srpskog nacionalnog bi}a ne sme, ne mo`e i ne}e se slo`iti ni sa kakvim i ni sa ~ijim aktom koji }e zna~iti direktno i/ili indirektno priznavawe samo-progla{enih institucija la`ne tvorevine u Pri{tini. Izlazak na izbore na koje Vlada Srbije ne samo poziva ve} i vr{i pritisak na svoj narod na KiM i ~ini sve {to je u wenoj mo}i da na Ta~ijevim izborima sudeluje srpska ’zajednica’ a koje raspisuje ilegalna tvorevina sa sedi{tem u Pri{tini ujedno je i priznawe toj ilegalnoj tvorevini. Srpska dijaspora, kao i velika ve}ina Srba u mati~nim srpskim dr`avama protivna je izlasku na izbore sa svim oznakama wihove kvazi dr`ave pod pokroviteqstvom Pri{tine i wenih mentora. Izlazak na izbore koje raspisuju privremene i protivustavne institucije u Pri{tini bi zna~io de fafakto ako ne i de jure priznawe tih institucija. To bi daqe zna~ilo legitimizaciju out|ewa silom otete srpske vekovne zemqe. Jednom svojevoqno predana zemqa je izgubqena zauvek.

  Nema onog danas ko je iole upu}en u doga|awa na Balkanu koji nije svesan ogromnih i neprincipijelnih pritisaka Zapada na Srbiju. Od Srba i Srbije se tra`i da prihvati ’realnost’ na terenu te da pusti KiM da ode. Nametnuti izbori na KiM su deo te ’realnosti’ na koju smo mi iz rasejawa upozoravali. Nedopustivo je da iko, a kamoli dr`avni vrh slepo veruje da }e ovo i ba{ ovo biti zadwi ustupak koji Srbija ~ini da bi dobila pristupne razgovore sa EU. Kad bi ovo i bilo ta~no, a sve su prilike da nije, Srbija na iste ne sme da pristane. Nijedan narod nije bio podvrgnut tolikim i sli~nim pritiscima. ^emu sve to i zarad ~ega?! Zar nije o~ito da EU ne}e nikad stati sa novim i novim uslovima. ^im pro|u izbori do}i}e jedan od emisara sa Zapada i izlo`iti nove uslove. Zavarava se svako ko misli da nije tako. Na`alost novija istorija je pokazala da se od Srba i Srbije samo tra`i i otima a ni{ta im se ne daje. Mora se jednom za svagda prestati sa takvom podani~kom politikom tj politikom popu{tawa i nezamerawa. Izlaskom na predstoje}e Ta~ijeve izbore Srbi ne}e posti}i ni{ta, a Srbija jo{ i mawe. Zauzvrat Srbija }e izgubiti pravo da ikad potra`uje tu teritoriju jer se saglasila sa izlaskom na izbore tj. sa izlaskom iste iz Srbije.

  Da bi nas drugi cenili mi prvo moramo ceniti seba. Ne pristajmo na {ta se pristati ne sme i ne mo`e, ne idimo ispod svakog ponosa i dostojanstva. Srbija (i vasceli srpski narod) je u svojoj bli`oj i daqoj istoriji u~inila previ{e ustupaka, a da i ne spomenemo koliko je `rtava podnela za Evropu koja joj sad ultimativno zahteva da natera srpsku ’zajednicu’ sa Severa KiM kako bi pristali na mirnu integraciju u pri{tinske institucije. Zar ne prime}ujete da je srpski narod preko no}i pretvoren u zajednicu?! Morate imati u vidu precizne analize koje pokazuju da se hiljadugodi{we potiskivawe pravoslavnih Srba kao geostrate{ka politika jo{ od Rimske imperije odvija uvek u nekoliko faza. Prvo narod pretvaraju u ’zajednicu’ a sutra }e kao i u Crnoj nam Gori proglasiti za nekakav odvojeni narod pa }e Srbi (zajednica) sa Severa KiM postati ’Kosovari’, kao {to su od Srba/SloVena delom nastali i Albanci ali sa ne slovenskim jezikom. Karte ruskog akademika Selisceva i putopisi srpskih prosvetiteqa kao {to je Dositej Obradovi} kazuju i dokazuju da je ve}ina toponima u AlBaniji sloVenskog porekla, {to i opomiwe na ovu taktiku korak po korak u otu|ewu srpskog `ivqa i potiskivawu pravoslavnih Srba i wihovom pokr{tavawu i prevo|ewu u druge izmi{qene narode. Tako da se ne trebate uzdati u obe}awa Zapada jer }e i Vas, ako to dozvolite, (zlo)upotrebiti, potom }e preko nekog drugog kad se steknu povoqni uslovi realizovati slede}u fazu. Ne sudelujte u tome, jer im namere nisu ~iste i iskrene.

  Mi Vam u tom smislu gospodine Predsedni~e prosle|ujemo stav i odluku Saveta za statusna pitawa dijaspore Srbije kojeg sasa~iwavaju mahom priznati pravnici/advokati {irom rasejawa pa tako i rukovode}i qudi na{e organizacije (kojeg su svi organi u Srbiji ignorisali, ali istorija ne}e i ne mo`e, jer su slu`benici Vlade Srbije u~inili sve da se ovaj Savet dijaspore raspusti), koji je kao organ Skup{tine dijaspore Srbije i Srba u regionu koji je ukazao koliko je bilo, ne samo {tetno po Srbe pola`ewe od realne situacije na KiM 1944. godine, nego je to samo bilo potvr|ivawe (druga faza) genocidnog potiskivawa Srba sa KiM koje su u prvoj fazi po~inili nacisti i balisti u vreme Drugog svetskog rata, te su i predstoje}i ilegalni izbori samo druga faza posle NATO bombardovawa i izgona 250.000 Srba iz KiM 1999. godine te je stoga pre izbora srpska Vlada u pregovorima u Briselu
  morala tra`iti da se pre izbora prognani Srbi vrate u svoje domove i da se popi{u AlBanci koji su naselili KiM pod pokroviteqstvom KPJ i Josipa Broza Tita.

  Mo}nici mogu da nam oduzmu sve, ali ne mogu da nas nateraju da ih volimo, da postupamo po wihovim prevarama koje realizuju u nekoliko faza, ne mogu da nas nateraju da im damo legitimitet ako mi to ne}emo. Srbi a pre svega Srbija izlaskom na Ta~ijeve izbore ujedno pristaje i na izlazak KiM, i Srba koji tu `ive, iz Srbije. Ko ovo ne vidi sada vrlo brzo }e videti. Obi~an pojedinac mo`e i da ne vidi pa da mu se to oprosti, ali qudi koji vode Srbiju to sigurno ne mogu sebi da dozvole.

  Gospodine Predsedni~e, jo{ uvek odzvawaju re~i Va{e zakletve u Skup{tini Srbije, kao i obe}awa datog srpskom narodu na KiM da }ete svo svoje bi}e posvetiti borbi za o~uvanwe srpske teritorije ukqu~uju}i KiM. Evo jedinstvene prilike gospodine Predsedni~e – pozovite srpski narod kao i pripadnike drugih etni~kih grupacija na KiM kojima je Srbija na srcu da ne izlaze na antisrpske i pre svega antiSrbijske izbore. Zar nije dovoqno {to privremene i nelegalne institucije u Pri{tini ne dozvoqavaju da se ~ak ni ime Srbija ne spomene ni u imenu stranke, a kamo li ne{to vi{e, dok se istovremeno sva obele`ja privremenih institucija nalaze na glasa~kom materijalu. Toliko o neutralnosti izbora o kojoj se na sva usta pri~a kao i kakva onda budu}nost o~ekuje Srbe kad se mirno integri{u t.j. iza|u iz Srbije. S tim u vezi gospodine Predsedni~e mi Vas pozivamo da spre~ite ilegalne izbore na KiM bar u onom delu gde Srbi ~ine ve}inu. Pozovite narod da ne sudeluje u legimitizaciji i legalizaciji out|ewa silom otete srpske zemqe KiM.

  Gospodine Predsedni~e, niko nema mandat da potpi{e kapitulaciju ili predaju celog i/ili jednog dela teritorija Republike Srbije – Ustav to zabrawuje, a istorija ne (o)pra{ta. Izlazak na izbore je ujedno, sva je prilika, i izlazak iz Srbije – pozovite se gospodine Predsedni~e na Ustav Republike Srbije kao i na ogromnu podr{ku srpskog naroda i srpskog rasejawa – pozovite narod da ne iza|e na izbore i time onemogu}ite legitimizaciju out|ewa KiM. O~i vascelog srpstva su uprte u Vas, istrajte u borbi za srpske nacionalne interese i ne dozvolite da Vas iko i i{ta pokoleba u tome. Istorija }e na kraju svima da nam sudi.

  Gospodine Predsedni~e srpsko rasejawe je sa Vama i uz Vas i pola`e svu nadu u Va{e dr`avni~ke sposobnosti te veruje da }ete imati snage da za{titite srpske interese na KiM, i ne samo na KiM.

  S du`nim po{tovawem!

  U Sidneju, 1. novebra 2013. god.
  SRBI ZA PRAVDU I DEMOKRATIJU
  – A U S T R A L I J A
  Prilog – Zakqu~~ak Saveta za statusna pitawa od 4-6. februara 2013

  ………………..
  Tekst pisan u TimesCiril fontu

  Свиђа ми се