Ванредно Стање

ГЕНОЦИД: Федерација БиХ очишћена од Срба


ГЕНОЦИД: Федерација БиХ очишћена од Срба

Федерација БиХ је готово очишћена од Срба! По попису становништва из 1991. године, на простору ФБиХ живело је око 600.000 Срба, а сада их је, према проценама, око педесетак хиљада, а од предратних 160.000 сарајевских Срба, остало је свега десетак хиљада. Ово су подаци Демократске иницијативе сарајевских Срба, добијени анализом прикупљених информација од пописивача током октобарског пописа становиштва у БиХ.

02.11.2013. Интермагазин, Новости, за ФБР приредила Биљана Диковић

v125955

– Федерација БиХ је етнички очишћена од Срба. Сарајево је најдрастичнији пример њиховог прогона који и даље одлазе из овог града, јер не могу да се запосле и остваре друга основна животна права – каже, за „Новости“, председник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић.

Да је у многим сарајевским насељима проведено потпуно етничко чишћење, показује пример насеља Осијек код Илиџе, које је пре рата било готово 100 одсто српско. Сада у њему нема ниједног Србина. Ни у појединим сарајевским школама тренутно нема ниједног српског ђака, а Срби су сведени на минималан проценат и у администрацији ФБиХ!

У институцијама ФБиХ запослен је минималан број Срба, јер се се у пракси не поштује уставна одредба о пропорционалној заступљености. Према званичним подацима институција БиХ, од укупног броја државних службеника у ФБиХ, 66,54 одсто чине Бошњаци, 26,19 одсто Хрвати, а свега 4,26 одсто Срби.

Јањић тврди да Срби и даље масовно продају имовину и некретнине у Сарајеву и Федерацији БиХ, по врло ниским ценама.

– Федералне власти су годинама опструисале повратак Срба у Сарајево. Сада је свима јасно да је бошњачка страна остварила свој циљ – Сарајево је искључиво бошњачко-муслимански град – рекао је Јањић.

У Асоцијацији удружења избеглих и расељених особа и повратника Српске тврде да су Срби протерани из Федерације БиХ најугроженија популација у Европи.

Према подацима ове асоцијације, 80 одсто протераних Срба неће успети ни да се пријави на конкурс за обнову и обештећење имовине по регионалним пројектима који су у току, јер немају физичку снагу ни новац потребан за прибављање бројне документације по коју морају да путују у ФБиХ.

– Шокантно је шта се све од документације тражи и шта се пита, колико се беспотребних додатних услова намеће на нашем трновитом путу за обнову имовине уништене у ФБиХ или за правично обештећење – рекао је председник Асоцијације Душан Стевановић.

Асоцијација је позвала власт да коначно формира Агенцију за заштиту српске имовине и интереса у ФБиХ, уз оцену да се ради о вредности мереној милијардама марака.

– Затиру нам трагове, преоравају куће и гробља, бришу нас из евиденција и ми смо практично најугроженија група становништва Европе – поручио је Стевановић.

КОНТРОЛНИ ПОПИС

Контролни попис становништва, домаћинстава и станова, од суботе до 10. новембра, обухватиће око 50.000 особа у око 16.000 домаћинстава у 107 општина и 240 пописних кругова. Циљ је да се анализом упоредних података из пописа и постпописне анкете израчунају две врсте индикатора квалитета пописа, индикатори обухвата и индикатори садржаја.

Грађани су обавезни да учествују у постпописној анкети и да дају потпуне и тачне податке, као што су давали и током пописа. Анкетирани ће одговарати на 16 питања. Неће се анкетирати сви грађани, већ само чланови домаћинстава изабраних методом случајног узорка.

Из Агенције за статистику БиХ истичу да је у завршној фази обрачун плаћања накнада за учеснике у попису – пописиваче, општинске инструкторе и пописне комисије.

ДОДИК: БРОЈКЕ СВЕ ГОВОРЕ

Председник Српске Милорад Додик истакао је да је дошло до драматичног пада броја Срба у Федерацији БиХ, посебно у Сарајеву, што говори о „поштењу“ и намерама бошњачке политике. Додик је рекао да зна да је ситуација, када је реч о броју Срба у ФБиХ, драматична.

– Ситуација је посебно драматична у федералном Сарајеву, где је пре рата живело више од 150.000 Срба, а данас их је у том граду свега 1,2 одсто. Срби су сведени на маргиналну групу. То говори о поштењу – рекао је Додик.

1 reply »

  1. Ja sam uvek bio sklon da tvrdim,a to je verovatno i istina,da su
    muslimani BiH poreklom u 95% srpskog porekla i u sustini Srbi.
    Polako dolazim do saznanja da su oni stvarno „Poturice“ u pravom smislu te reci.Covek koji je sam sebi kurva.
    Cak ich ni pravi Turci ne uzimaju za ozbiljno Osim ako im die u korist da bi ponovo sledecih 500 godina dobili sansu da na tim ,srpskim prostorima,haraju i nabijaju na kolce srpake zrtve.

    Свиђа ми се