АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ОДНАКО (први канал руске државне телевизије) – КОЛИКА ЈЕ ЦЕНА ИЗДАЈЕ? Николић је после победе на изборима изменио свој став према Косову за 180 степени!


Аналитичка емисија „Однако“ аутора Михајла Леонтјева

odnako

Извор: Први канал руске телевизије
12 новембар 2013, уторак 18:36

Као што је познато, господин Јанукович и његова Партија региона су већ били спремни да лако и весело издају своје бираче, да отерају Русију потпишу злогласни савез са ЕУ. Ипак бирачи, нахишкани, наравно, од стране Русије и њених шпијуна, почели су жестоко да галаме. И већ не може да се оствари лака и срећна издаја.

„Као резултат тог притиска – пожалио се шефа парламентарне фракције „Региона“ Александар Јефремов, –  у партији стање почиње да ескалира поводом усвајања евроинтеграцијских закона које смо раније доносили са лакше него сада.“

Изражавајући саосећање са Паном Јануковичем и његовим племенитим панством, примећујемо није он једини који се суочава са сличним проблемима. Постоје још неке земље и народе где лакоћу издаје потамљују извесни проблеми.

Српско становништво на Косову и Метохији су 3. новембра узнемирили локални избори у Републици Косово – „држави“ која је од стране НАТО-а проглашена на српској територији. При томе, велики притисак на косовске Србе са циљем да их присиле да одустану од бојкота je вршен од стране власти у Србији, које су априлу потписале бриселски споразум чиме је отворен пут за улазак Србије у Европску Унију у замену за признање независности Косова. Део тог споразума је и предаја 70.000 косовских Срба који су остали у покрајини након етничког чишћења од стране Албанаца.

Славко Стевановић (Социјалистичка партија Србије), председник новоформиране Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије каже: „На људе се врши огроман притисак од стране централне власти у Београду. Прети нам да ако Срби не изађу на изборе, онда ће прекинути финансирање и исплату плата. Речено нам је да ако не изађемо на изборе, онда се може десити ново етничко чишћење.“

Упркос томе, српске енклаве су бојкотовале изборе. У Косовској Митровици, где је на изборе изашло 2 процента становништва, власти Србије су организовале провокације, када су, уз прећутну сагласност локалне полиције и тзв посматрача „непознати терористи“ разбили кутије и разбацали листиће.

Садашњи председник Србије Томислав Николић изабран је на основу обећања о зближавању са Русијом, о прекиду прозападне политике и предаје Косова. За њега су, наравно, гласали и косовски Срби.

Међутим, када је Николић победио на изборима, после велике прославе која је тим поводом организована на северу Косова, Николић и његова странка су променили политику према Косову, направивши преокрет за 180 степени.

Сигурно је да су неке предности од прикључења Србије Европској Унији очигледније него на што је то глупо украјинско „придруживање“. Без обзира на то, не постоји цена за издају. Све ово нема никакве везе са стварном издајом. Оно што је овде заједничко то је – банално врбовање – тешки комплекс похлепе, каријеризма, застрашивања и уцена. Штавише, чак није у питању ни агентура: зашто прљати картотеку? Куда ће он, најдражи моји, отићи?

За разлику од Јануковича, још је рано да саосећамо са Николићем. Мада – Бог зна како ће то испасти. То је ипак Србија, где су његовог претходника Ђинђића просто упуцали поред ограде.

Ипак, до виђења!

Михаил Леонтијев

_____
Превод: СРБски ФБРепортер

***

Аналитическая программа „Однако“ с Михаилом Леонтьевым

12 ноября 2013, Вторник, 18:36

1тв.ру , Михаил Леонтьев

Как известно, пан Янукович и его Партия регионов уже готовы были легко и радостно предать своих избирателей, послать подальше Россию и подписать пресловутую ассоциацию с Евросоюзом. Однако тут избиратели, науськиваемые, естественно, Россией и ее шпионами, начали злобно  бухтеть. И легко и радостно предавать уже не получается.

„В результате этого давления, – посетовал глава парламентской фракции „регионалов“ Александр Ефремов, – во фракции начинает нагнетаться ситуация по поводу принятия евроинтеграционных законов, которые раньше мы принимали с большей легкостью, чем на сегодняшний день“.

Выражая сочувствие пану Януковичу и его вельможному панству, заметим, что не он один сталкивается с подобными проблемами. Есть некоторые страны и народы, где легкость предательства омрачается известными проблемами.

3 ноября сербское население Косова и Метохии сорвало выборы в местное самоуправление, провозглашенной натовцами на сербской территории Республики Косово. Причем, колоссальное давление на косовских сербов с целью принудить их отказаться от бойкота оказывали власти Сербии, подписавшие в апреле в Брюсселе соглашения, открывающие Сербии путь к вступлению в Евросоюз в обмен на признание независимости Косова. Частью этих соглашений является и сдача 70 тысяч косовских сербов, оставшихся в крае после албанских этнических чисток.

Славко Стеванович (Социалистическая партия Сербии), председатель недавно созданной Скупщины Автономного края Косово и Метохия, рассказывает: „На людей оказывается страшное давление со стороны центральной белградской власти. Нам угрожают тем, что если сербы не выйдут на выборы, то тогда прекратится финансирование и выплата зарплат. Нам говорят, что если мы не выйдем на выборы, то возможна новая этническая чистка“.

Несмотря на это, сербские анклавы бойкотировали выборы. В Косовской Митровице, где на выборы вышло 2 процента населения, власти Сербии организовали провокации, когда при полном попустительстве местной полиции и так называемых наблюдателей „неизвестные террористы“ разбивали урны и разбрасывали бюллетени.

Нынешний президент Сербии Томислав Николич был избран на обещаниях сближения с Россией, прекращения прозападной политики и сдачи Косова. За него же, естественно, голосовали и косовские сербы.

Однако в тот момент, когда Николич победил на выборах, после великих торжеств по этому поводу, организованных на севере Косова, Николич и его партия изменили политику в отношении Косова, совершив поворот на 180 градусов.

Наверное некоторые выгоды Сербии от присоединения к Евросоюзу более очевидны, чем от бестолковой украинской „ассоциации“. Однако и то, и другое не есть цена предательства. Все это не имеет к собственно предательству никакого отношения. Общее здесь – банальная вербовка – сложный комплекс жадности, карьеризма, запугивания и шантажа. Причем, даже не агентура: зачем картотеку марать? Куда он, родненький, денется?

Николичу, в отличие от Януковича, сочувствовать пока рано. Хотя – Бог весть, как оно обернется. Это все-таки Сербия, где его предшественника Джинджича просто пристрелили под забором.

Однако, до свидания!

Михаил Леонтьев

3 replies »

  1. Јесу. У праву су. Да ли бисте нам дали неки водич за преживљавање?Или бар неки оријентир колико ће Србије да преостане и како ће убудуће да се зове? Тешко је гледати сваки дан иста лица са тв екрана, новина, билборда како се кезе и потсмевају на исти начин а не бити у стању учинити ишта.Њихово ликовање над патњом свог народа мора ући у анале, да се неко одважи да напише дело слично Лази Лазаревићу, Све ће то ЕУ позлатити, али нас више неће бити.У срцу ми је рупа и кроз њу дува кошава и више ми није битно колико и докле ћу да живим, јер туга се слила око мене и прави велику реку и буја и носи цео један народ.И кошава ломи гране и чупа младу биљку већ у корену и гледам скамењено како никоме више није стало.Срце ми је застало у грлу колико ме боли моја родна груда. Можда, ово нико неће умети да схвати зато што смо отупели од сопственог бола.Јер тешка је и претешка судбина српскога роба.И многи ће да кажу, па да али зашто сви трче на запад? И ја ћу да им одговорим: и ја се питам. Да ли је оно мало прашине у очи што Вам се баца као гладним псима довољно да заборавите ко су Вам преци?Волим да пишем у шифрама.Коме се не свиђа не мора да чита.Ово је једини начин да пружим отпор.

    Свиђа ми се