ДЕШАВА СЕ...

Будимир: Пресуда хрватским генералима – „вјетар у леђа“ националистима


Будимир: Пресуда хрватским генералима – „вјетар у леђа“ националистима

Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир оцијенио је да је ослобађајућа пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, коју је Хашки трибунал изрекао 16. новембра прошле године, била „вјетар у леђа“ хрватским националистима и испровоцирала нове сукобе, попут оних у Вуковару.

16.11.2013.  РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић


Милојко БудимирФото: СРНА

Он је рекао Срни да је Хашки Трибунал срамном пресудом послао јасну поруку хрватским националистима да могу чинити злочине и да неће бити кажњени.

Будимир је оцијенио да је пресудом, осим што су по други пут убијени мртви, а прогнани поново истјерани, угрожен и биолошки опстанак незнатног броја Срба, који су се вратили на своја пријератна огњишта.

„То је био неки нови замајац. Та је пресуда још више узбуркала страсти и довела до нових сукоба. То се најбоље види у Вуковару. Они иду чак дотле да не признају Уставни закон о националним мањинама. Чак и оно што је донесено за вријеме Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/ се не примјењује, што свакако шаље опасну поруку Србима“, нагласио је Будимир.

Наводећи да је од момента изрицања ослобађајуће пресуде за Готовину и Маркача до данас у масовним гробницама на подручју Задра и Шибеника пронађено 100 нових лешева српских жртава, што је више него довољно да се иде у ревизију пресуде, Будимир је рекао да сумња да ће икада доћи до понављања поступка.

„Углавном су остали у суду они који су донијели ту срамну пресуду. Ако су је они донијели, тешко је очекивати да ће сазнање о масовним гробницама утицати да донесу одлуку о ревизији. Мале су шансе“, сматра Будимир.

Говорећи о чврстом ставу Хрватске да не повуче тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, Будимир је нагласио да Срби из Хрватске подржавају Хрватску да истраје у тужби, како би чињенице које су у корист Срба изашле на „свјетлост дана“.

„Какав год тај суд био, не може превидјети чињеницу да је Хрватска данас етнички најчистија држава у Европи. Срби су готово биолошки нестали на том простору. На почетку 1990-тих година смо чинили 32 одсто од укупног становништва, а данас нас је свега 4,3 одсто. За вријеме НДХ у Хрватској је свирепо убијено око милион Срба“, напоменуо је Будимир.

Он је закључио да је Хрватска као награду за све учињено примљена у ЕУ, али да јој се тужба, на којој инсистира, може вратити као бумеранг.

Жалбено вијеће Хашког трибунала је 16. новембра прошле године донијело пресуду да хрватски генерали Готовина и Маркач нису одговорни за злочине почињене над Србима 1995. године током војно-полицијске акције „Олуја“, за депортацију, злочине против човјечности, те одбацило закључак из раније првостепене пресуде да су извршили „злочиначки подухват“.

Готовина је у то вријеме био командант Зборног подручја Сплит, а Маркач Специјалне полиције.

Документационо – информациони центар „Веритас“ у својој евиденцији има имена 1.960 погинулих и несталих Срба у „Олуји“, од којих 1.205 цивила, 522 жене и 12 дјеце.

У акцији хрватске војске и полиције „Олуја“ протјерано око 230.000 крајишких Срба.

Хрватска је прошле године у еуфорији на Тргу Бана Јелачића у Загребу дочекала „јунаке `Битке над свим биткама“ и са препознатљивом усташком иконографијом прославила „хашку побједу“.

Насупрот томе, неколико хиљада Срба, здружених у шоку и невјерици, окупило се 18. новембра прошле године на центалном парастосу у цркви Светог Марка у Београду и запалило свијеће за оне Србе за које је хашка правда остала недостижна.

Парастоси су тих дана служени у свим православним храмовима у региону.