Ванредно Стање

ЗЛОГЛАСНА ОВК ГЊИЛАНСКА ГРУПА: Србима кидали и руке и ноге!


ЗЛОГЛАСНА ОВК ГЊИЛАНСКА ГРУПА: Србима кидали и руке и ноге!

БРОЈ оптужених за страшне злочине над Србима у Гњилану у другој половини 1999. године, осипа се. Од 17 припадника ОВК, колико их је ушло у судницу, остала су осморица пошто је Апелациони суд у Београду правноснажно ослободио Агуша Мемишија, Феата Хајдарија и Самета Хајдарија.

17.11.2013. СРБИ НА ОКУП, НОВОСТИ, ВЕСТИ, ФБ, блогови, интернет, за ФБР приредила Биљана Диковић

206009_010706s1_f

У суду кажу да су пуштени на слободу зато што је после првостепене осуђујуће пресуде, донета коначна ослобађајућа. Разлози за овакав расплет су, међутим, још обавијени велом службене тајне. И тако ће бити док суд не донесе писани отправак пресуде. На то ће се, у сваком случају, чекати ако се узме у обзир да је Мемиши био осуђен на 12 година затвора, Феат Хајдари на 10, а Самет Хајдари на 15 година.

Према првостепеној пресуди Већа за ратне злочине Вишег суда у Београду, они су проглашени кривима зато што су до смрти мучили 47 особа од којих се 32 и данас воде као нестале, и најмање 147 су противправно заробили и злостављали. Поред тога, проглашени су кривима и за то што су свакога дана силовали две заштићене сведокиње, Ц1 и Ц2.

Утврђено је током суђења да су их припадници „гњиланске групе“ тукли, мучили и давили, да би, после свега тога, уринирали по њима. Србима који су желели после бомбардовања да се врате на КиМ, поручивали су да ће „проћи још горе“.

Најгори злочини за које се терете догодили су се у подруму гњиланског интерната и у његовом дворишту. Троје Срба, два мушкарца и жена, зверски је убијено у дворишту. Старијој жени ноге су везали за „опел аскону“ и „заставу“, да би се возачи полако удаљавали један од другог. Упркос томе што су јој откинули обе ноге, она је била жива. Зато су јој после везали руке и кидали док није преминула. Њено тело, као и тела осталих Срба, исекли су секирама, спаковали у пластичне кесе и бацали на разна места у околини Гњилана.

Онима који су били убијени у подруму, најпре су шипкама ломљени прсти, мучени су, злостављани и потом убијани.

Првостепена пресуда донета је средином септембра прошле године. Тада су били ослобођени Шемси Нухију, и бегунци Фазлија Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији и Рамадан Халими.

Жалбе су изјавили и тужилаштво и одбрана. Апелациони суд је отворио претрес, након тога што је на јавној седници разматрао жалбе обе стране на пресуду којом је 11 припадника осуђено на 116 година затвора, а шесторица ослобођена.

НОВОСТИ

***

Тела секли и бацали у језеро

Фазлија Ајдари, Реџеп Алији и Шаћуир Шаћири су, према оптужници, као старешине гњиланске јединице ОВК-а, наређивали осталим припадницима јединице да хапсе Србе и затварају их у подрумске просторије средњошколског интерната у Гњилану, где су им клештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама. Како би прикрили злочин, тела су секли на комаде, потом их стављали у џакове и убацивали у контејнере поред интерната или бацали у Ливочко језеро.

***

ПИТАЊЕ ЗА МИНИСТРЕ ПОЛИЦИЈЕ И ОДБРАНЕ: КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА СЕ ОРГАНИЗУЈЕ СЛАВЉЕ ЗА ЗЛОЧИНЦЕ И КОЉАЧЕ СРБА, КО ЈЕ ТО ДОЗВОЛИО?!

Дочек за гњиланску групу у Прешеву

Велики број становника Прешева приредио је дочек и прославу за припаднике такозване „Гњиланске групе“, које је Апелациони суд за ратне злочине у Београду у среду ослободио оптужби за ратни злочин.
Један од бивших команданата Ослободиилачке војске Бујановца, Прешева и Медвеђе (ОВПМБ) Орхан Реџепи рекао је ФоНету да је прослава поводом ослобађања припадника те групе трајала до дубоко у ноћ. На тргу испред општине вијориле су се албанске заставе.
Гњиланска група ухапшена је пре пет година под оптужбом за ратне злочине против Срба, Рома и Албанаца на Косову.

***

На питање како се ово догодило, да они који су вршили злочине над Србима буду ослобођени министар правде Селаковић је одговорио на Твитеру – ДА ЈЕ ЗАТЕЧЕН (!?!)…

питање за министра правде

***

ПОСТАВЉАМО ПИТАЊЕ МИНИСТРУ ПРАВДЕ, ДА НЕ БУДЕ ДА ЈЕ ЗАТЕЧЕН, ОПЕТ… КАДА ЋЕ И ДА ЛИ ЋЕ ИКАДА БИТИ СУЂЕНО ОНИМА КОЈИ СУ ВРШИЛИ ГЕНОЦИД НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ПО ОВОМ ДОКУМЕНТУ?!

ШИПТАРСКИ ГЕНОЦИД У 20 ВЕКУ, ДОКУМЕНТИ

Клик на слику отвара пдф документ, све је приказано двојезично, на србском и енглеском.

SIPTARSKI GENOCID NAD SRBIMA U 20 VEKU srbski engleski

КиМ МАРТ 1999  и март 2004

***

И… уместо свих насДрагослав Павков поставља питања:

Оно што не знамо је, шта још треба да се деси да неко дигне глас, али стварно, против стања у правосуђу, мешања политике у све и свашта, утицају страних дипломата акредитованих у Србији који више нико и не крије нити оспорава…

 Док истражне судије по аутоматизму изричу мере притвора дечацима који су касније осуђени за псовање полицајаца током нереда 10. 10. ’10, друге судије укидају притвор лицима оптуженим за најтеже ратне злочине  који су касније осуђени на вишегодишње затворске казне… И који су од тада српском правосуђу доступни таман толико као да су у Албанији…

 Где ће нас одвести мирење са двојним стандардима у свему ? Чему и коме служи држава која један аршин има за Миладина Ковачевића, други за „гњиланску групу“,  трећи за нападаче на француске навијаче а четврти за демонстранте који протестују против геј-параде?