Љиљана Јовановић

АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ НАПРАВИЛИ МОНСТРУОЗНИ КОМПЈУТЕРСКИ ВИРУС КОЈИ ПРЕТИ НУКЛЕАРНИМ РЕАКТОРИМА У СВЕТУ


АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ НАПРАВИЛИ МОНСТРУОЗНИ КОМПЈУТЕРСКИ ВИРУС КОЈИ ПРЕТИ НУКЛЕАРНИМ РЕАКТОРИМА У СВЕТУ

ПРЕТЊА И МЕЂУНАРОДНИМ СВЕМИРСКИМ СТАНИЦАМА

У својој опсесији да зауставе Иран у његовом развитку нуклеарног оружја, САД и Израел су створили компјутерски софтвер (под називом Stuxnet) који треба да се инфилтрира у Ирански нуклеарни реактор.

Изгледа да се вирус проширио и на друге земље.

Вашинтгтонски блог – “Global research”, 12. новембар 2013.
ФБР превод: Љиљана Јовановић
18.11.2013. приредила Биљана Диковић

flame_virus_Stuxnet_Israel_cia

Један од највећих светских стручњака за безбедност рачунара Евгениј Касперски, изјавио је ове недеље да је овај вирус напао и Руске нуклеарне реакторе.

“The Register” бележи:

Злогласни Stuxnet вирус је направљен да би разорио Иранске нукларне објекте, али су успели да изазову хаос и у Руским Нуклеарним реакторима, према информацији Евгенија Касперског.

До овог сазнања се дошло током Q&A сесије, прошле недеље, након његовог говора у Аустралијском Press Клубу, у којем је тврдио да су оне авети које су одговорне за “офанзивне технологије” не схватају да је нежељена последица њиховог пуштања компјутерског вируса “на слободу”.

“Све што урадиш, је као бумеранг, – додао је –  вратиће ти се”.

mmw_eurodispatch_0928

***
“Нажалост, врло је могуће да ће друге нације које нису у сукобу бити  жртве компјутерских напада на осетљивим инфраструктурама” – рекао је Касперски.

“То је кибернетички (компјутерски) простор, који нема границе, а многи објекти користе исте системе”.

Ствар није тамо завршена, и Касперски је објаснио да је од “Руских момака из свемира” који знају, чуо да су и машине на Свемирској међународној станици с времена на време “заражене” јер научници који долазе са Земље у Свемирску станицу доносе заражене USB меморије – прикључке.

Други безбедносни стручњаци су се са овим сложили.

Енглески сајт о безбеднсти V3  у тексту под насловом “Stuxnet: Електране у Великој Британији и САД угрожене вирусима који се шире изван граница  Русије” (“Stuxnet: UK and US nuclear plants at risk as malware spreads outside Russia”) извештава:

Стручњаци из “Fire Aye“” и “F-Secure” за V3 су изјавили да је природа овог Stuxnet малвера таква да ће многе електране бити жртве напада malvare (малициозни компјутерски програм који разара компјутерске системе)– превод и значење овог појма се може наћи ОВДЕ.

Шон Саливен (F-Secure security analyst Sean Sullivan) сигурносни аналитичар, рекао је у часопису V3, да је природа Stuxnet-a непредвидива, тако да је вероватно да ће се он проширити на друге објекте не само оне о којима је говорио Касперски.

“Овај Stuxnet се није проширио преко интернета. Он се проширио изван циљаних објеката због грешке (bug), и потом преношен преко USB меморија. С обзиром на мету, не би ме изненадило да нуклеарне електране у другим земљама имају инфициране компјутере,” – рекао је он.

Stuxnet

Директор безбедносне стратегије у компанији “Fire Eye” Џејсон Стир, (Fire Eye, Jason Steer), дели Саливенов став,  додајући да, несигурни заштитни системи на инфраструктурама могу да буду иделано место да се Stuxnet запати.

Стир је додао да “нетипично понашање Stuxnet-a  и његовог ширења, имају за последицу да заштитни системи који нису модерно опремљени и осавремењени не могу да препознају напад овог малвера или бар да га прате чак ни то не могу да ураде”.

“Највероватније је да су и друге фабрике по свету, заражене Stuxnet-ом, и да ће се инфекција ширити даље, јер се налази на слободи, а видећемо скоро сваке недеље како људи из посла покушавају да нађу начин да се заштите од инфицраних USB меморија и дискова” – рекао је он.

***
Коришћење XP у електранама је још  повећало опасност, јер је Мајкрософт (Microsoft) званично потврдио да ће смањити подршку за свој оперативни систем (OS) који постоји већ 12 година, врло скоро, за мање од годину дана. Недостатак те подршке значи да XP системи неће добијати више безбедоносне исправке од Microsoft-a.

То је скоро исто тако “сјајно” као да водимо рат против тероризма на тако идиотски начин што повећавамо број терориста.

***

Kasperski Eugen Evgenii

И руски сајт Russia Today (RT) објавио је вест са ове конференције, али је на крају завршио реченицом: 

„However, major Russian nuclear authority Rosatom has denied allegations that its plant was ever affected by the Stuxnet worm.“

што значи: „Највиши руски ауторитет за атомску енергију РОСАТОМ негирао је да су њихови објекти икада били инфицирани Stuxnet малвером.“


***

ВИДЕО СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ: Eugene Kaspersky Press Club 2013
(http://youtu.be/6tlUvb26DzI)