БАРИКАДЕ

Тачи: Заједница српских општина неће имати извршне и законодавне функције и биће у складу са “косовским законима”


Тачи: Заједница српских општина неће имати извршне и законодавне функције и биће у складу са “косовским законима”

Ратни злочинац Хашим Тачи рекао је вечерас на седници Савета безбедности УН у Њујорку да је „након локалних избора искључена подела Косова и федерализација земље по етничким линијама“.

19.11.2013. СРБИ НА ОКУП, Танјуг

тачи и УН

Он је оценио да су “локални избори” били слободни и да су одржани у мирној атмосфери, осим на три бирачка места на северу, где су, како је рекао, инциденте изазвале “српске екстремистичке групе”.

– Такозвана Влада Косова је била опредељена за фер и слободне “изборе” и међународни посматрачи су их похвалили, чиме смо показали да се консолидију институције на Косову – додао је Тачи.

Према његовим речима, бојкот избора на Косову је пропао, и 1. децембра ће се одржати други круг избора у 24 косовске општине.

Тачи је навео и да ће „будућа Заједница српских општина бити у складу са косовским законима и да неће имати извршне и законодавне функције, као и да неће моћи да замени општинске надлежности“.

Он је рекао и да ће ткзв. косовска царина почети наплату царина 14. децембра.

Косово постигло напредак у европској агенди и европска перспектива за Косово и цео регион је отворена, а усвојили смо и неопходне законе за визну либерализацију“ – рекао је Тачи.

Према његовим речима, 2013. година је била историјска за регион због договора о нормализацији односа Београда и Приштине и уласка Хрватске у Европску унију.

Он је представнике држава чланица СБ УН обавестио и да су Косово признале четири нове земље – Ел Салвадор, Либија, Гренада и Тајланд, чиме је број држава које су „признале независност“ стигао до 104.

Тачи је рекао и да мањине имају сва права на Косову, илуструјући то податком да је косовска полиција преузела од КФОР-а заштиту српских црквеног и историјског наслеђа, осим манастира Високи Дечани.