Издаја

Укидају ли се судови на КиМ? Ком суду ће Пантић да се жали?


Редакција СРБског ФБРепортера: 

Члан 10. Биселског споразума:  Правосудне власти ће бити интегрисане и радиће у складу са косовским правним оквирима. Апелациони суд у Приштини ће основати панел који ће се већински састојати од судија који су косовски Срби који ће се бавити свим општинама са српском већином на Косову. Одељење овог Апелационог суда, састављено од административног особља и судија, имаће трајно седиште у Митровици (Окружни суд у Митровици). Сваки панел од горенаведеног одељења ће бити већински састављен од судија који су косовски Срби. Одговарајуће судије ће заседати у зависности од природе случаја (овде можете прочитати цео текст Бриселског споразума)

Линк – Комплетан видео запис са заседања Скупштине Србије  (расправа о судовима на територији Косова и Метохије од 1:40)

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
*
Славка Којић: ПРЕДАЈА СУДСКЕ ВЛАСТИ АЛБАНСКИМ СЕПАРАТИСТИМА

*Славка Којић: УКИДАЊЕ ПРАВА ГРАЂАНА НА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ

*Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.

 

***

Укидају ли се судови на КиМ?

nikola-selakovic
Срби на окуп 19/11/2013 у 15:34 часова /

БЕОГРАД – Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да се грађани српске националности са Косова и Метохије, за решавање спорних ситуација не обраћају основном и вишем суду у Косовској Митровици, “већ неким другим судовима”.

“На велику жалост, неупоредиво већи број грађана држављана Србије, српске националности, који живе на Косову и Метохији, за решавање спорних ситуација не обраћа се основном и вишем суду у Косовској Митровици, него неким другим судовима и то је неколико хиљада захтева, добићу податак па ћу поделити са вама”, рекао је министар у парламенту.

Селаковић је прецизирао да је реч о Србима са Косова који живе у Ранилугу, Штрпцу, Зубоном Попоку, Косоској Митровици, само што то неки јавно признају и кажу, а неки о томе ћуте.

Током расправе о амандманима на сет правосудних закона већином посланици ДСС тврдили су да се предложеним законом о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава од 1. јануара 2014. године укидају сви судови у тој покрајини, али је министар Селаковић то негирао.

Министар је “признао“ да се у прошлости нису догађале ствари које су биле добре за државу и српски народ, али и запитао зар он сада треба “да легне у хладан гроб” због свега што се дешавало и да због тога “слуша клетве Јевросиме мајке“.

“Неко покушава да убеди јавност да неко укида судове на Косову, то није тачно, а када чујем да неко овако прича срећан сам што неће да примењује овај закон“, поручио је Селаковић посланици ДСС Милици Радовић која је тврдила да се од Нове године укидају сви судови на Косову.

Посланика те странке Дејана Михајлова интересовало је коме ће се кандидат за градоначленика Косовске Митровиће Крстимир Пантић жалити пошто тврди да су на поновљеним изборима у том граду покрадени гласови.

“Крстимир Пантић се жали да је покраден на изборима, ком суду ће се жалити и који је суд надлежан за његову жалбу и поступак“, питао је Михајлов, на шта му је министар одговорио да ће се жалити суду који је непосредно надлежан за то.

“Постоји више судова, основно и јавно тужилаштво у Косовској Митровици, основни и виши суд у том граду, Апелациони суд у Нишу…“, рекао је Селаковић и додао да су 2000. године спроведени савезни и председнички избори и да се тада нису бројали гласови са Косова.

Он је додао да “тада бирачи са Косова нису постојали и да о томе постоји и одлука две тада савезничке странке, данас опозиционе, које су касније пореметиле односе па је једна пред Уставним судом Србије тражила испитивање те одлуке“.

Михајлов је затим министра упитао да ли то хоће да каже да ће се Пантић жалити српским судовима у Митровици, а онда ће то применити ЦИК или ће се жалити неком “шиптарском суду у Приштини“.

Предлог закона о мрежи судова предвиђа повећање броја основних судова са 34 на 66, а јавних тужилаштава на 58.

На сет од четири закона парламентарци су уложили укупно 240 амандмана, а од тога 180 на мрежу судова, док су у току јучерашњег дана када је почео претрес амандмана претресли 90 амандмана.

Танјуг