Биљана Диковић

ЈАВНО САОПШТЕЊЕ организације „ХРАМ ДУХОВНОСТИ И НАУКЕ НИКОЛА ТЕСЛА“


ЈАВНО САОПШТЕЊЕ организације „ХРАМ ДУХОВНОСТИ И НАУКЕ НИКОЛА ТЕСЛА“

Ово саопштење реаговање је на текст објављен у дневном листу Новости под насловомNiče hram nauke Nikole Tesle u Njujorku и добили смо га од председника Управног одбора организације „Храм духовности и науке Никола Тесла“, чије активности можете пратити и преко ФБ странице Hram Duhovnosti I Nauke Nikola TeslaОва организација је при оснивању зацртала неколико циљева: Проучавање живота и дела Николе Тесле и рад на даљем развоју његових научних достигнућа; Окупљање научника, иноватора, посебно младог даровитог нараштаја, као и свих креативних особа; Истраживање и развој, духовних, природних и техничких наука и њихове примене у побољшању квалитета живота, као и заштити животне средине и људи, Помоћ младима у њиховом научно истраживачком раду и иноваторству; Истраживање, едуковање и информисање о здравим начинима живота и очувања здравља на природан начин; Спајање матице и српског исељеништва, као и подстицај повратка Срба из исељеништва у матицу. Поред свега, они се „боре против тога да се име Николе Тесле злоупотребљава или ружи од стране некаквих new-age организација и њихових присталица, јер је Никола Тесла био научник и просветитељ, частан Србин, кога нису занимале материјалне, већ духовне вредности.

19.11.2013. за ФБР приредила Биљана Диковић

Никола-Тесла-са-ФБ-странице-Храм-духовности-и-науке-Никола-Тесла

Поводом вести да ће Теслин музеј у Београду, предати Теслину архиву и његове проналаске, градским властима Њујорка, односно госпођи Џејн Алкорн, власници старе Теслине лабораторије на Лонг Ајленду, саопштавамо јавности следеће:

Одговорни руководиоци Теслиног музеја у Београду, немају никакво законско право да Теслину архиву предају странцима. Она није њихово приватно власништво, већ припада србском народу и србској држави. Већини је познато да је након Теслине смрти, ФБИ имао приступ свим Теслиним документима, те да су исте ставили на микрофилмове, као и да су нека од тих докумената задржали. Ако Америка већ располаже са копијама Теслине архиве која се налази у Теслином музеју у Београду, као и са свим оним документима која су задржали, зашто онда потражују Теслину архиву из Београда?

Још боље питање је, зашто и по ком законском основу надлежни из Теслиног музеја y Београдu, предају Теслину архиву Американцима? Такође питамо и да ли је нормално да наша организација која већ годину и по дана безуспешно покушава да дође бар до неког документа из те архиве, буде спречена у свом истраживању и раду, због неизлажења у сусрет надлежних из Теслиног музеја?

Пре два месеца смо некако успели да дођемо до господина Вујовића, заменика директора Јеленковића, Разговор је делимично прошао у расправи, јер су нека наша, сасвим нормална питања, дочекана са љутњом. А питали смо, зашто су цене књига које продају у музеју тако високе и могу ли србски ентузијасти и поштоваоци Тесле, а нарочито студенти, да плаћају књиге које коштају 100 или 50 евра? Па да су бар написане како треба, већ на многим местима недостају подаци, а уместо њих стоји следећи текст аутора књиге: „Због недостатка времена изостављени су следећи делови који су били делимчино обрађени“ или „Следећи делови, делимично завршени, изостављени су због краткоће времена“ итд.

Нећемо вас замарати детаљима те расправе, али осећамо моралну обавезу да пренесемо да нам је дословно речено „да смо буквално ушли на мала врата“, што ће рећи, да смо „привилеговани“ што су се након толико времена смиловали да са нама макар и разговарају. Питамо се шта је са другим Теслиним организацијама и појединцима ентузијастима који такође обијају њихове прагове? Ми у суштини и даље нисмо остварили свој циљ. Чекамо одговор да ли ће и када моћи да нам обезбеде да прегледамо документа из Теслине архиве која су нам неопходна за наш истраживачки рад.

Теслин музеј је још пре две године најавио дигитализацију Теслине архиве, a до дана данашњег то нису урадили. Претпостављамо да због путовања у иностранство и сарадње са странцима, немају времена да се баве стварима, које би биле на корист Србима…

Напомињемо и то, да тај исти Теслин научни центар на Лонг Ајленду, који је врло рад да узме Теслину Архиву из србског музеја, није хтео да изађе у сусрет нашој молби да нам дају седам димензија Теслиног торња и лабораторије. Има два месеца како смо им се обратили, а њихов одговор је био да „немају времена да измере оно што смо тражили и да смо тражили много информација које захтевају време“. Те димензије су њима, сасвим логично, не само доступне, већ сигурно познате јер се налазе на лицу места Теслине лабораторије и остатака торња, а разлог зашто неће да нам их дају је вероватно исте природе као и разлог зашто потражују Теслину архиву из Београда. Добили су подршку ротаријанаца, те ни најмање не сумњамо да и друге масонске организације контролишу њихов подухват и да је госпођа Џејн Алкорн, само истурена марионета.

Поменули би и то да нас yопште не занима ако ће ce на Лонг Ајленду дизати торањ за wireless (интернет) комуникацију, али како имамо сазнања да се такав подухват планира и по Србији, а нарочито србским селима и за србску омладину, изјављујемо да ћемо се оштро супротставити томе. Wireless антене својим зрачењем не само да штете људском здрављу, и изазивају чак и канцер, вeћ и масовно убијају пчеле а тиме се руши и цео биолошки ланац на чијем крају је човек. Да нема пчела не би било опрашивања, па тако ни биљака и животиња, а на крају ни људи. Ми који следимо Теслин пут без икаквог личног интереса, већ из чисте љубави према њему, као и науци која помаже, а не одмаже човеку, нећемо дозволити подизање таквих торњева и комуникационих центара у Србији.

На крају, не толико важно, али ипак важно. Не знамо је ли у новинском чланку Теслин научни центар са Лонг Ајленда, случајно назван „Храм науке“ од стране аутора чланка, али у случају да тако намеравају да га назову они који су и наручиоци тог истог чланка, наш једини коментар на ту евентуалну крађу назива наше организације би био: tristesse et desolation …

Наше јавно обраћање завршавамо Теслиним речима: „У васиони и природи постоји виши морал. Научник треба њега да следи. Што се тиче људског морала, сва историја би се могла свести на две речи. Крв и Злато. И само крв тече и злато сја.“

Храм-духовности-и-науке-Никола-Тесла-у-Београду-лого

Управни одбор „Храм духовности и науке Никола Тесла“
Весна Мијаиловић, председник

У Београду, 19.11.2013.

3 replies »

  1. Телслина оставштина није ничија лична прћија већ припада Србском народу, којим се дичио.Хоће ли нас више оставити на миру, што домаћа олош што страни шакали! Има ли краја издаји, подвали и агресији? Подршка овој организацији за трајну одбану Тесле и његове Србске баштине!!

    Свиђа ми се