Биљана Диковић

ПРОЦЕДУРАЛНА ГРЕШКА У ПРОЦЕСУ: Постоји могућност да Капетан Драган 2014. буде слободан човек


ПРОЦЕДУРАЛНА ГРЕШКА У ПРОЦЕСУ: Постоји могућност да Капетан Драган 2014. буде слободан човек

Драган Васиљковић је ухапшен у Перту пре седам година, али је аустралијска Влада тек прошле године донела одлуку да ће га изручити Хрватској. Процес изручења Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, који је у Хрватској оптужен за ратне злочине, могао би се вратити на почетак, након што је аустралијски савезни суд  потврдио процедуралну грешку током  дуготрајног процеса којим се тражи његово изручење из Аустралије, и наложио обрани и оптужби да до 21. новембра упуте поднеске на одлуку, а заказано је ново рочиште за 22. новембар, преносе  медији.

20.11.2013. Српски Глас, сајт www.kapetandragan.org, ФБ страницаKapetan Dragan, youtube, Новости.рс, за ФБР приредила Биљана Диковић

dragan-vasiljkovic-620x330
Суд је потврдио процедуралну грешку у процесу у којем Хрватска тражи изручење Драгана Васиљковића из Аустралије.

Васиљковић се у септембру жалио на одлуку аустралијске Владе да га изручи Хрватској, тврдећи да је имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији.

Судија савезног суда Џенифер Дејвис признала му је једну тачку жалбе и утврдила да је Васиљковић требао имати увид у преписку аустралијских и хрватских власти о могућности да му се након изручења суди и за друга дела, упркос уверавању да ће бити оптужен само за оно што се наводи у захтеву за изручење, пише лист The Australian, уз напомену како му је остале захтеве одбила.

Васиљковићев адвокат Дан Мори у петак је изван суднице изјавио новинарима да оваква одлука значи да би поступак изручења требао кренути испочетка, али аустралијска новинска агенција ААP наводи да Васиљковића и даље чека тешка правна битка да избегне изручење.

Суткиња Дејвис наложила је обрани и оптужби да до 21. новембра  упуте поднеске на њену одлуку и заказала ново рочиште за 22. новембар.

kapetan-D-2

 • Годинама у притвору
  Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године, али је аустралијска Влада тек у новембру 2012. године донијела одлуку да ће га изручити Хрватској, гдје је тражен због злочина почињених током  рата.
  Бивши аустралијски министар унутарашњих послова Џејсон Клер одобрио је његово изручење у новембру 2012. године, након вишегодишњег правног натезања и бројних Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем, који је поднешен још 2005. године.
  Капетан Драган тражен је ради испитивања у вези оптужби за наводне ратне злочине почињене у  РСК 1991. и 1992. године.
  Налази се у затвору од 2006. године, осим раздобља које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је, темељем одлуке Врховног суда, поновно ухапшен.
  Смештен је у затвору Парклеа, у Новом Јужном Велсу, и судско рочиште у Мелбурну пратио је путем видео везе.

kapetan-D-1

 На друштвеној мрежи Фејсбук постоји страница за подршку и помоћ Капетану Драгану (Kapetan Dragan), а исти циљ има и сајт ПРАВДА ЗА КАПЕТАНА ДРАГАНА (www.kapetandragan.org).

Правда за Драгана Васиљковића познатог
као Капетан Драган

„Капетан Драган, рођен као Драган Васиљковић, познат у Аустралији као Daniel Snedden, је оснивач и командант јединица „Книнџе“ које су успешно дејствовале у рату 90-их и заштитиле многе српске животе. Нажалост, Капетан Драган је провео задњих 7 година у аустралијском затвору као жртва хрватског политичког прогона. Све то време се бори против изручења Хрватској, где га чека суђење у режији некадашњег непријатеља пуног предрасуда и жељног освете. Србија и њени званичници се до сада нису много ангажовали око Драгановог случаја. Ова страница позива на одбрану нашег ратног хероја као што је он био спреман да брани нас! Покажимо да смо били вредни његовог пожртвовања и несебичне помоћи и у рату и у миру! Помозимо да се спречи изручење Капетана Драгана Хрватској и да му се омогући праведно суђење у Србији!“ – пише на почетној страници сајта.

Погледајте видео-поруку свим Србима (http://youtu.be/t4pVY5sNvt8):

(http://youtu.be/t4pVY5sNvt8)

——–


ПОЗИВ НАДЕ ЛУКИЋ, СУПРУГЕ КАПЕТАНА ДРАГАНА, СРБИМА ДА ПОМОГНУ КАПЕТАНУ, КАО ШТО ЈЕ И ОН ПОМАГАО СРБСТВУ…


„Мој муж је провео скоро осам година у аустралском затвору без оптужбе, без пресуде и без икаквих доказа… Он је увек ставио на прво место Србе и Србију и увек је говорио: Срби не смеју да окрену леђа један другом. Јединство само може да нас спаси… И ви можете да спасете Капетана Драгана од изручења Хрватској…“
каже она и објашњава три начина како се може помоћи, све можете ближе сазнати на сајту ПРАВДА ЗА КАПЕТАНА ДРАГАНА (www.kapetandragan.org). На сајту можете преузети писма које су направили организатори кампање Правда за Капетана и послати их политичарима и по вашем мишљењу битним људима и затражити од њих подршку и помоћ за Капетана. Можете помоћи и финансијски, директно на рачуне адвоката који ни дан-данас нису плаћени. Трећи начин је да се помогне ширењем информације да постоји сајт и начин да се учествује у кампањи.
Организатори кампање омогућили су и директна писма на месту КОНТАКТ на сајту која ће добити Капетан Драган.

(http://youtu.be/JrlHTCHV5Lc)

***

БИОГРАФИЈА КАПЕТАНА ДРАГАНА

Биографија Капетана Драгана са сајта ПРАВДА ЗА КАПЕТАНА ДРАГАНА (www.kapetandragan.org)

*** Драган Васиљковић је рођен 12. децембра 1954. године у Београду где проводи детињство. Са 14 година, исељава се у Аустралију заједно са мајком, братом и сестром. У Мелбурну стиче аустралијско држављанство и 1975. године званично мења своје име у Данијел Снеден. Већ тада је био активни војни резервиста и професионални фотограф.
1983. године креће на пут око света својом јахтом и током пута обилази Танзанију где добија посао као саветник за безбедност.
1988. године одлази у САД где добија пилотску дозволу. Купује свој први авион са 6 седишта и отвара школу за летење и авиокомпанију у Југославији.
У мају 1990. враћа се у Југославију где је због свог пута око света стекао статус познате личности, и у Хрватској и у Србији. Услуге његове авиокомпаније користе познате личности из целе бивше Југославије.
Март 1991. године, вест о почетку немира у бившој Југославији затекла је Капетана Драгана у Даласу, САД, где је отишао да купи још два авиона. Чим је чуо вести о изласку тенкова на улице, пожурио је назад у Југославију да на било који начин помогне око настале ситуације. Посетио је Крајину и барикаде од стабала где се уверио о недостатку организације одбране и контроле међу тамошњим народом.
У априлу 1991. године заједно са бившим британским војним падобранцом Мартином Линчом оснива центар за обуку полиције Крајине, а исте године у јуну оснива специјалну јединицу војске у Крајини. Била је то изузетно дисциплинована и добро вођена јединица која је извела велики број успешних мисија у то доба када Срби нису извели ни један успешан напад на непријатеља. Оснивањем јединице уздигао се као цењени командант и српски херој са новим надимком Капетан Драган, у то време најпопуларнија личност у Србији поред Патријарха Српске Православне Цркве. Јединица коју је предводио била је позната као „црвене беретке“ или „книнџе“, а маскота им је био медведић „Книнџа“ из београдског зоолошког врта. Почели су се штампати и стрипови о Капетану Драгану и Книнџама, али је он затражио да се ови стрипови обуставе јер су војници били приказани у „рамбо“ стилу док се он трудио да створи другачију слику- угледног српског војника.
Капетан Драган је био познат по свом поштовању целокупног људског рода- било да се ради о Србима, Хрватима или Муслиманима, он је сматрао да сви људи заслужују достојанство, поштовање и право на живот. Веома су га поштовали војници УН-а, а нарочито Канађани који су тврдили да је његов „Алфа камп“ био најбоље одржаван објекат током рата. О његовом војничком кодексу сведочи један његов близак пријатељ, Американац:
„Када се враћао из Глине, он је ухапсио неке Србе и стрпао их у затвор зато што су убили неке хрватске полицајце и цивиле… ухапсио је једног од својих људи зато што је продао гранату цивилу. После је пронашао и вратио гранату а човека је пустио да `побегне` под условом да се не врати ни у војску ни у Крајину!“
У августу 1991. године подноси оставку на месту команданта јединице. Иако је био њен оснивач, Капетан Драган није био њен командант током целог периода рата.
У септембру 1991. године оснива Фонд „Капетан Драган“, која је прикупила милионе долара и пружила помоћ за 67.000 ратних жртава, укључујући 12.000 ратних сирочади. До 1993. године уз помоћ ТВ канала Студио Б која је информисала јавност о помоћи фонда ратним жртвама, фонд „Капетан Драган“ постаје највећа и најпоузданија невладина организација у источној Европи. Његова фондација је уједно имала и критичну улогу у снабдевању српских болница и становништва медицинским материјалом и лековима током периода санкција.
У јануару 1993. године враћа се у Крајину где оснива „Алфа камп“ за обуку војске. У августу 1994. године бива разрешен команде и враћа се у Београд.
Слика Београда и Србије крајем 1995. изгледала је језиво: улице су биле преплављене колонама избеглица и жртава рата који су молили за било какав вид помоћи. Била је неопходна храна, одећа, смештај, лекови, новац, школе за децу… Донације Капетановом фонду су се смањивале а њихова потреба је сада већ била на врхунцу. Сав фонд је био искоришћен и продавале су се ствари које су припадале фондацији а које су имале било какву вредност- укључујући и Драганов приватни авион.
Фондација полако пропада, а капетан Драган посећује Српског Патријарха и жали му се да пролази кроз најтежи период живота. Патријарх му на то даје веома охрабрујуће речи: „Немаш право да сажаљеваш сам себе, добио си највећи благослов који човек може да добије, а то је да помогнеш свим тим људима када им је помоћ највише требала.“
После посете Патријарху Капетан Драган је био пун оптимизма и започео је обнову своје фондације. Промовисао је и оснивао нове програме као што су обука компјутерских вештина за инвалиде и слепе и спонзорисао је први програм за препознавање гласа на српском језику.
1998. године изградио је први голф терен у Србији. Овај чин представља један од његових највећих личних успеха, јер је одувек гајио велику љубав према овом спорту. Исте ове године за своју храброст добио је „сребрни бодеж“, прво и једино признање од стране српске владе.
2001. године учествовао је у свргавању са власти Слободана Милошевића, а касније је у Хашком трибуналу сведочио у суђењу бившем председнику одбивши имунитет понуђен од стране хашког тужилаштва. Хашки трибунал је тада изјавио да не постоје никакви компромитујући докази ни оптужбе против Капетана Драгана.
Крајем 2004. године враћа се у Аустралију да би се поново сјединио са породицом и пријатељима. Отворио је тада терен и школу голфа и скрасио се у Перту.
8. септембра 2005. године аустралијске новине „Тхе Аустралиан“ објављују чланак на првој страни са следећим насловом: „Српски командир ескадрона смрти жив и здрав, подучава голф у Перту“.
Овај догађај обележио је почетак његове исцрпљујуће дугогодишње судске битке да поврати слободу и част. Иако је Хрватски војни институт реагујући на овај чланак изјавио да су изненађени јер су „испитали Капетана Драгана детаљно и закључили да не постоји ништа што би њега или људе под његовом командом повезивало са ратним злочинима“, 19. Јануара 2006. године он је ухапшен по налогу Хрватског тужилаштва које је проследило аустралијском јавном тужиоцу захтев за изручење како би се испитали наводи у новинском чланку. Након усвојене жалбе федеративном суду Аустралије, Капетан Драган се на кратко нашао на слободи, да би био поново ухапшен када је врховни суд Аустралије укинуо његову жалбу. Захтев за изручење је усвојен и Капетан Драган се још увек налази у аустралијском затвору максималне безбедности чекајући датум предаје хрватском правосуђу.
Ово је биографија доброчинитеља а не ратног злочинца!***

AMBLEM-KNINDZI-SRBIN-SRBINU-NE-OKRECE-LEDJA

Амблем КНИНЏИ
„Србин Србину не окреће леђа“

 

 • На разним форумима има доста података и сведочанстава о томе како се борио Капетан Драган, овај ми се учинио интересантан па га преносимо:„Прича се да је Книнџи било 37, а Капетан Драган је обучио 750 војника. Од њих је најбољих 66 послао на книнску тврђаву с циљем да од њих направи инструкторе за блиску борбу, а онда су они требали да обуче целу војску Крајине, зато што је крајишника било пуно мање од Хрвата. Све то је стопирано кад је Френки Симатовић позвао Капетана Драгана у Београд и рекао му да не може да се врати у Крајину… после се вратио само да заузме Скабрњу и успео је. Треба додати да је легендарни комадант Вукова са Вучијака Вељко Миланковић такође прво био „Книнџа“ и добио је чин поручника, пуно је било заједничких борби Вукова и Книнџи, али никад нисам чуо да су неку борбу изгубили, ако неко зна нека јави…“

*напомена, повезани чланак: Херој Отаџбине: Вељко Миланковић ВУК, командант “Вукова са Вучијака”

——

ПРОФЕСОР ВОЈИСЛАВ ИЛИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ЋЕ 2014. ВАСИЉКОВИЋ ДРАГАН БИТИ СЛОБОДАН ЧОВЕК!

У објави Хашке пресуде Франку Симатовићу и Јовици Станишићу, за које се тврди да су створили Капетана Драгана, на више од 900 страница не пише много о Драгану Васиљковићу и његовим наводним злочинима. Само стоји да су Капетана Драгана будно пратили агенти СДБ Југославије и хрватски шпијуни и водили евиденцију, по данима, о његовом кретању.
– Ти датуми се не поклапају са терминима хрватске оптужбе. То је још један доказ да је оптужба против Капетана Драгана намештена! И на то би ЕУ требало да реагује – тврди професор Војислав Илић, заступник Капетана Драгана.

Он наглашава да су се на петом континенту повећале сумње у оправданост захтева Хрватске да се Драган Васиљковић изручи ради суђења у Загребу:
– Аустралијски министар је у тешкој дилеми, јер зна да би одлука да изручи Капетана Драгана хрватском правосуђу открила кривичне грешке целог поступка – од његовог хапшења до дугог притвора у Аустралији.

На питање шта очекује од новог суђења Драгану Васиљковићу заказаног за 22. новембар, професор Илић каже:
– Појавила се нова шанса и ми треба да је искористимо. Очекујемо да ће званична Канбера да одустане од изручења, да ће Врховни суд поништити пресуду и да ће Драган Васиљковић 2014. године бити слободан човек.

правда-за-капетана-драгана-

——

И, КО ТО ПОТРАЖУЈЕ КАПЕТАНА ДРАГАНА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН, ХРВАТСКА?

Да се подсетимо кога је то Хашки казамат ослободио: хрватске генерале који су командовали, организовали их, паравојним формацијама које су имале подршку странаца и у оружју, логистици и људству да се одвоје и направе своју нову НДХ, а начини за то били су исти као и некада раније… Упорни покушаји злочинаца да Србе – који су жртве – прогласе злочинцима падају у воду јер су у НДХ Хрвати убијали, секли, набијали на колац, клали редом од трудница до беба у колевкама и старих и немоћних на кућним праговима, преоравали и уништавали имовину Срба чак и гробља и православне цркве и манастире, направили први логор за децу, за србску децу, етнички очистили скоро све просторе на којима су живели Срби, који ни дан-данас не могу ни да знају где су нестали, убијени, а камоли да добију надокнаду за своју имовину ни да се врате на своја огњишта… страхујући за своје животе и животе чланова породица.

О понашању Хрвата најбоље говори једно од писама, извештаја о учињеним злоделима, односно конкретним убиствима, која су Хрвати са благословом Ватикана починили, као сведочанство страшног геноцида и злочина над Србима, а који је имао ознаку тајно…

ДОКАЗ-О-ГЕНОЦИДУ-ХРВАТА-НАД-СРБИМА-НА-РУКЕ-КВАТЕРНИКУ-ТАЈНО
О ИСТИНИ КОЈУ ЋУТЕ ХРВАТИ О ЗВЕРСТВИМА НАД СРБИМА ПРОЧИТАЈТЕ НА једном од најсадржајних сајтова о страдању Срба ЈАДОВНО (www.jadovno.com)…