БАРИКАДЕ

ЕВО ШТА СУ ПРИПРЕМИЛИ ЗА КОСМЕТ: „Српске институције у шест етапа“


ЕВО ШТА СУ ПРИПРЕМИЛИ ЗА КОСМЕТ: „Српске институције у шест етапа“

„Формирање српских институција на КиМ почеће одмах после 5. децембра и наредне бриселске рунде. Дачић: ЗСО није нова РС, али ће имати јасна овлашћења, уз суд, тужилаштво и полицију…“

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
* Тачи: Заједница српских општина неће имати извршне и законодавне функције и биће у складу са “косовским законима”

* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.
* Славка Којић: УКИДАЊЕ ПРАВА ГРАЂАНА НА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ
* ОДАЛОВИЋ И ВЛАДА СРБИЈЕ КРШЕ УСТАВ СРБИЈЕ ПОДРЖАВАЈУЋИ СЕПАРАТИСТИЧКЕ ИЗБОРЕ ТЕРОРИСТЕ ТАЧИЈА
* Славка КОЈИЋ: АМПУТАЦИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ?
* Славка КОЈИЋ: УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – ТРН У ОКУ ПРИСТАЛИЦА БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА
* Славка Којић: ГРАЂАНИ КАО НОСИОЦИ СУВЕРЕНОСТИ – УСТАВНИ ОКВИР КОНСТИТУИСАЊА СКУПШТИНЕ АП КиМ

* Славка Којић: О НАЈАВИ УСТАВНОГ ЗАКОНА КАО ПОКРИЋА ЗА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ

* Славка КОЈИЋ: УСТАВНИ СУД – СРБИЈА ЧЕКА…
* Славка КОЈИЋ: Нико не може да се договара о кршењу важећег Устава
* Славка КОЈИЋ: ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА СПОРАЗУМА – СУМРАК ПРАВА У СРБИЈИ
* Славка КОЈИЋ: Самоубилачки потез развлашћивања који се једино у Србији сматра “генијалном идејом”!
* Славка КОЈИЋ:УСТАВНИ СУД – PERICULUM IN MORA!

* Никад Граница: Иницијатива Уставном суду за оцењивање уставности “резолуције о преговорима” (комплетан текст)

21.11.2013. Е.В.Н.-Новости, за ФБР приредила Биљана Диковић

pol-kosovo_620x0
СВИ детаљи око формирања будуће Заједнице српских општина требало би да буду познати за две недеље, односно после новог сусрета Ивице Дачић и Хашима Тачија са Кетрин Ештон, 5. децембра у Бриселу.

Како сазнају „Новости“, до тада би требало да буду скројени нацрти Статута ЗСО, као и посебног Уставног закона, који ће двотрећинском већином верификовати посланици Народне скупштине.

Према нашим информацијама, Статут треба да дефинише начине формирања, функционисања и одлучивања ЗСО, како ће се заједница финансирати, али и ко ће бити њен председник.

Још није одлучено да ли ће сви одборници 10 општина ЗСО ући и у скупштину заједнице или ће бити примењен делегатски принцип, у зависности од величине општине.

Премијер Дачић поручио је да ће формирањем ЗСО Срби добити легитимно заједничко руководство:

– Заједница неће бити налик Републици Српској, али су њене компетенције познате и чиниће је десет општина. Биће конституисане и јединице полиције, суда и тужилаштва, које ће одговарати етничкој структури становништва на том простору.

  • ОЕБС ЗА ПРИШТИНУ ЧЛАН ЦИК Ненад Рикало критиковао је у среду представнике ОЕБС рекавши да су креирали бирачке спискове, мешали се у рад изборних комисија и отворено играли за Приштину. – Одлука ОЕБС да броји гласове у Косову Пољу има два мотива, да оправда сврху свог постојања – „осладиле су им се плате“, а други је много опаснији, јер је политички – рекао је Рикало, који тврди да је ОЕБС слагао да постоји одлука ЦИК да се кутије премештају.

На састанку у Бриселу, Дачић ће од Ештонове затражити гаранције ЕУ да Приштина неће кочити формирање ЗСО. Са Тачијем ће „обарати руке“ и око свих одбијања Приштине да испуни своје обавезе из Бриселског споразума.

А та листа је подужа. Приштина још није усвојила законе о амнестији, буџету и локалној самоуправи, кочи успостављање нове мреже правосудних органа и именовање чланова Тима регионалне команде полиције на северу КиМ.

Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин оценио је да је забрана да посети Штрпце само још један у низу покушаја Приштине да онемогући формирање ЗСО:

– Битка на северу је већ добијена, сада остаје борба за југ. Приштина жели да ЗСО разводни, да не дозволи да се формира већина, а зна да је већина на југу. Зна да ће се, ако „Српска“ добије власт у шест општина на југу, формирати ЗСО.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, каже за „Новости“ да радна група увелико ради на изради Статута и Уставног закона и да би читав процес око формирања ЗСО требало да се заврши врло брзо након завршетка гласања и проглашења званичних резултата.

Косовска Централна изборна комисија донела је у среду одлуку да на три бирачка места у Звечану избори буду поновљени 1. децембра, када ће бити одржан други круг локалних избора.

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио нагласио је у среду да ће, после избора, српско становништво добити институције кроз које ће моћи да заступа своје интересе.

pol ZSO