ДРУШТВО

Режим појачава напад на опозицију – Нова пријава против Бошка Обрадовића пред Прекршајним судом


МУП Србије поднео нови, други захтев за покретање прекршајног поступка против Бошка Обрадовића као организатора протестне шетње против усвајања Бриселског споразума.

Dveri

Режим појачава напад на опозицију

Нова пријава против Бошка Обрадовића пред Прекршајним судом

19.11.2013.
Извор: Двери

Sarovic-Obradovic42-300x225

Бошко Обрадовић, члан Старешинства Покрета Двери, поново је позван у својству окривљеног да се појави пред Прекршајним судом у Београду због новог захтева Министарства унутрашњих послова Србије за покретање прекршајног поступка против њега. У захтеву МУП-а се наводи да је „дана 26. априла 2013. године око 12 часова у Београду у Ул. Краља Милана ББ пријављени Обрадовић Бошко починио прекршај из Закона о окупљању грађана. Пријављени је прекршај починио на тај начин што је у Ул. Краља Милана ББ непријављено организовао окупљање око 500 присталица удружења Српски образ, који су формирали колону заједно са активностима удружења Двери, где су се од 13, 40 до 14 часова кретали коловозом ул. Краља Милана ка Славији, кружни ток Славија, Булеваром ослобођења и упутили се ка храму Свети Сава. Пријављени није пријавио надлежном органу одржавање јавног скупа у законски предвиђеном року, а био је дужан да то учини, чиме је поступио супротно одредби члана 6 став 1 Закона о окупљању грађана”.

Што не кажете зашто смо протестовали?

МУП Србије (ПУ за Град Београд, ПУ Савски Венац) је, наравно, изнова пропустио да наведе шта су Бошко Обрадовић и преко хиљаду окупљених уопште радили 26. априла на улицама Београда. У првом захтеву за покретање прекршајног поступка МУП терети Обрадовића да је најпре тог јутра сазвао јавни скуп и повео грађане у шетњу до Скупштине Србије (скуп притом није сазвао Бошко Обрадовић већ Покрет Двери). Подсећамо, тога дана у Скупштини Србије било је заказано усвајање противуставног Бриселског споразума којим се признаје тзв. независно Косово и Тачијевим терористима предају све државне институције Србије и српски народ на КиМ.

Покрет Двери позвао је грађане да се тога дана саберу испред Скупштине Србије и погледају у очи са свим народним посланицима који су спремни на издају Косова и Метохије. Са Трга Николе Пашића, где се тога јутра окупило више стотина присталица Двери, после говора Бошка Обрадовића кренуло се на протест испред Скупштине Србије. Протесту испред Скупштине придружило се више посланика ДСС, независни народни посланик Борислав Пелевић, стотине других грађана, представници и симпатизери Српске радикалне странке и других родољубивих организација, независни интелектуалци…

У овој другој пријави МУП терети Обрадовића за сам боравак испред Скупштине Србије и завршну протестну шетњу централним београдским улицама у којој су поред Двери учестовале и присталице Српске радикалне странке и бројних других патриотских организација. Датум подношења овог другог захтева МУП-а за покретање прекршајног поступка је 14. мај 2013. године.

Режим у страху од нове опозиције

Изнова постављамо питање зашто су се МУП и Прекршајни суд тек сада, после шест месеци, досетили овог догађаја и поднели две пријаве?

Када се грађани буне против кршења Устава Србије, издаје и велеиздаје од стране највиших државних функционера, онда је то прекршај, а када се крши Устав Србије и чини велеиздаја – онда то није никакав прекршај.

Уставни суд ћути месецима, нема оцене уставности Бриселског споразума, а МУП и Тужилаштво одбијају да покрену поступак против одговорних за кршење Устава на основу кривичне пријаве Покрета Двери. Од маја прошле године у фиокама МУП-а и Тужилаштва стоји и кривична пријава коју смо поднели против удружене криминалне групе која је покрала изборе о Ђурђевдану 2012.

Али зато МУП и судови раде када треба гонити лидере опозиције и послати претећу поруку да грађани немају право на окупљање у ванредним околностима када треба заштитити уставни поредак државе. МУП и судови не спавају када треба затварати једини опозициони радио у Србији, упадати у просторије Покрета Двери, а сада и гонити представнике Покрета са више пријава. Очито је да владајућем режиму посебно смета Покрет Двери и окупљање широког опозиционог народног фронта родољубивих политичких странака и удружења око Покрета Двери.

Поручујемо режиму: различити притисци којима је последњих недеља изложен Покрет Двери само нас јачају у уверењу да свакога дана постајемо све снажнија опозиција властима, која неће дозволити даље уништавање државе и распродају националних интереса. Спремни смо да одговоримо на све режимске нападе како у Полицији, Тужилаштву или Суду, тако и на медијима и на сваком другом месту, па и на улици где нас режим све више присиљава да поново изађемо јер се оволико понижавање и пропадање Србије на свим пољима више трпети не може.

Информативна служба Покрета Двери

Захтев за покретање прекршајног поступка