ДРУШТВО

СПЦ доделила Орден Светог Саве Јохану Квалеу, који је лобирао да Хашки трибунал ослободи Рамуша Харадинаја


СКАНДАЛ: Црква одликовала Рамушевог лобисту!

Срби на окуп 28/11/2013 у 10:55 часова /

Гаф СПЦ доделила Орден Светог Саве Јохану Квалеу, који је лобирао да Хашки трибунал ослободи Рамуша Харадинаја; Стручњаци сматрају да је Црква ставила материјалне изнад духовних вредности1455030_10200880679771678_1947681300_n-445x300

 

БЕОГРАД – Победили материјални интереси.

Српска православна црква одликовала је Орденом Светог Саве другог реда бившег амбасадора Норвешке у Приштини Јохана Квалеа, и то за допринос у залагању да Краљевина Норвешка подржи изградњу Призренског конака у Дечанима.

Погрешни критеријуми

Ништа не би било спорно да Квале, у својству приватног лица, није пре три године позвао Хашки трибунал да пусти на слободу лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја. Наиме, он је Трибуналу послао писмо тражећи да се лидер ААК ослободи, и то у време кад је подигнута оптужница за злочине над притвореницима у логору ОВК у селу Јабланица код Дечана, од марта до септембра 1998. године.

Драгољуб Ђорђевић, социолог религије, каже за Курир да је одлука Српске православне цркве да одликује Квалеа скандалозна.

– Мислим да је то скандалозна одлука и да су преовладали материјални над суштинским, патриотским и религиозним интересима Цркве, која треба да заступа интересе као институција с највишим рејтингом у друштву – каже Драгољуб Ђорђевић.

Верски аналитичар Мирко Ђорђевић оцењује да није јасно по којим критеријумима СПЦ додељује признања.

– Црква би требало да прецизира за које заслуге се орден додељује, да ли су критеријуми духовне, моралне или материјалне природе. Ако је критеријум финансијски, нека СПЦ каже за коју даривану своту се добија који орден – каже Мирко Ђорђевић и оцењује да се тиме црквена ордења компромитују и да се шаље лоша порука да су моћници ближи наградама од обичних смртника.

Верски аналитичар Живица Туцић пак каже да верује да је Црква проценила да је „допринос Јохана Квалеа толико значајан да заслужује да му се додели Орден Светог Саве другог реда“.

Окајавање грехова

– Не аплаудирам, али пошто не знам околности, могу да поверујем да је Црква добро размотрила ту одлуку и да није погрешила. Можда је Квале подржао изградњу конака из жаљења због тога што је својевремено позвао Хашки трибунал да привремено пусти на слободу Харадинаја. Можда је хтео то да исправи. Пођимо том логиком да је хришћанин, а ми не знамо шта је у његовој души. Можда је тим гестом што је подржао изградњу Конака хтео да покаже да његов однос према Србима није једностран – каже Туцић за Курир.

Јохан Квале – КОСОВО ЈЕ НОВА ДРЖАВА

ramus-haradinajУ писму које је Квале послао Трибуналу, између осталог, пише:

– Косово је нова држава која покушава да нађе пут ка потпуно развијеној парламентарној демократији, а Алијанса за будућност Косова је једина опозициона партија на Косову која има јасан профил, пре свега захваљујући Харадинају – оценио је Јохан Квале.

Курир

***

Портрет бившег шефа норвешке канцеларије на Косову, Свере Јохан Квале у новоподигнутом “призренском конаку” у манастиру Дечани

Срби на окуп  25/11/2013 у 9:08 часова /

Необична пракса, која изгледа да заживљава у неким манастирима на КиМ, да портрет неког донатора, а нарочито странца, стоји у објектима православних манастира на КиМ. Колики је допринос бившег шефа норвешке канцеларије на Косову у изградњи призренског конака у манастиру Дечани, ми не улазимо и не знамо, само желимо да укажемо на ову необичну и рекао бих нову праксу у СПЦ.Portret

На зидовима конака, трпезарија и осталих објеката СПЦ углавном су поред икона, портрети патријараха, епископа или српских владара и краљева. Сада имамо на том списку и такозване амбасадоре у непризнатим државама.

У извештају управе узурпиране епархије рашко-призренске стоји да су награђени (између осталих и европска комисија, канцеларија за КиМ и други), похваљени за помоћ српским повратницима као и обнову цркава на Косову и Метохији.

Иначе, Норвешка је међу првим земљама која је признала Косово као независну државу и тиме јасно показала свој однос према неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и свој однос према фундаменталним повељама УН.

Уредништво “СРБИ НА ОКУП”

***
Јохан Квале на слави у манастиру Дечани (На 6:41 )

2 replies »

 1. I onda shvatimo da ljudska glupost, idolopoklonstvo i ambis zla – premda nemaju granica – ipak uporno znaju da iznenade…

  To nije loše – dok se iznenađujemo – nismo posve oguglali i o glas savesti se oglušili… Šta više – iznenađujmo se! Krenimo već jednom da gledamo istini u oči, a ne da od nje – šatro sablažnjujući se – okrećemo glavu.Iznenađujmo se, i tako iznenađeni – UJEDINIMO SE u Istini – s Ljubavlju – a ne po kultovima ličnosti – podeljeni. Jedino tako ćemo išta moći – jer Je Bog – Istina, Ljubav – i samo kao Takav – Jedini Put u Život Večni.

  ALO – “NOVINARI“, šatrozvani informatori – sipaj i vozi – nemoj BRE više žabe da kuvate!

  Dajte ovom narodu Istinu – da se oko nje okupi i bagru sa svih vodećih položaja već jednom, bez straha – kukom i motikom – rastera !

  Ova vest je na linku ispod – u komentarima propraćena dodatnim bitnim faktima koji dakako jesu pozadina ove vesti:

  Свиђа ми се