ДРУШТВО

Држава враћа „Ратково“ – Покренут поступак за враћање 2000 хектара земље чији је тренутни власник ратни злочинац Бранимир Главаш


Држава враћа „Ратково“: Хектари купљени за 60, а продати за 6.000 евра

Ђ. ВУКМИРОВИ, Новости
09. децембар 2013. 1

Борба за 2.013 хектара у Бачкој које је, мимо закона, купила осјечка „Жито група“, још није окончана. Министарство пољопривреде захтева исправку власништва због незаконите укњижбе

eko-ratkovo_620x0

УКУПНО 2.013 хектара ПП „Ратково“ из Раткова уписано је у катастру у Оџацима као приватна својина осјечке „Жито групе“ чији власник је један од највећих хрватских тајкуна Марко Пипунић иза којег, опет, по наводима хрватских медија, стоји Бранимир Главаш, осуђен за ратне злочине, потврђено је у понедељак „Новостима“ у оџачкој Служби за катастар непокретности.

Према речима шефа те службе Милана Кончаловића, укњижење је имало две фазе: прву 2003. године када је „Ратково“ купио оџачки бизнисмен Борислав Лилић, а другу 2009. када га је он препродао „Жито групи“ која се, супротно важећим српским законима, сада води као приватни власник. Према сазнањима „Новости“, у тренутку када га је купио Лилић, земљиште је процењено по књиговодственој вредности од свега 60 евра по хектару да би, шест година касније, он од Пипунића добио чак сто пута више – 6.000 евра!

– Нису, међутим, ни Хрвати у губитку, напротив – каже, Ненад Илић, председник ратковачког Удружења малих акционара „Обруч“.

– Јер, цена хектара у атару Раткова тренутно се креће између 8.000 и 9.000 евра, а сваке године убирају и више него богат род.

КАЧИЛИ ШАХОВНИЦУ

НЕПОСРЕДНО пошто су од Лилића 2009. купили „Раткова“, представници „Жито групе“ су, тврде и Илић и Јевремовић, на улазну капију ставили грб и заставу Хрватске. – То је био директан атак и на територијални интегритет и на суверенитет Србије – каже Јевремовић. – После одијума у јавности они су их, додуше, уклонили, али је порука била више него јасна.

Захваљујући управо борби „Обруча“, на незакониту укњижбу обрадивог земљишта на име стране компаније до сада је реаговало Министарство пољопривреде, које је, потврђује то и Кончаловић, поднело захтев за исправку власништва, односно враћања земље „Раткова“ у својину државе Србије. Тај захтев није обавезујући, јер коначну реч треба да да Министарство грађевина и урбанизма, чија је то директна надлежност.

– Наш адвокат Драган Илић је том министарству поднео захтев за исправку власништва, а у понедељак нас је примио и ресорни министар Велимир Илић и обећао да ће се оно овим предметом бавити приоритетно – каже председник „Обруча“.