ДЕШАВА СЕ...

Сведок КW-12 муслимански војник: Армија БиХ гранатирала децу у Сребреници


Сведок КW-12 муслимански војник: Армија БиХ гранатирала децу у Сребреници

У наставку исказа 10.12.2013. у одбрану Радована Караџића у хашком Трибуналу, бивши муслимански војник данас је изјавио да је Армија БиХ 1995. у Сребреници испалила гранату на муслиманску децу која су играла фудбал.

11.12.2013. ВЕСТИ

Радован Караџић у судници Хашког трибунала

Радован Караџић у судници Хашког трибунала

Заштићени сведок КW-12 тврдио је да је то учињено пошто је из Сарајева, од Алије Изетбеговића, стигла депеша да се „нешто уради“ да би се НАТО привукао на страну АБиХ. Скривеног лика и електронски измењеног гласа, КW-12 је казао да је напад који се догодио „два-три месеца пре пада Сребренице“, „одмах био приписан четницима“.

  • Тужилац: Сведок је тупа, неуротична, незрела особа…

    Веродостојност сведока, тужилац Пак рушила је и цитирајући психијатријски налаз из процеса вођених против тог сведока, по којем је КW-12 „тупа… неуротична… пасивно-зависна… неинтегрисана и незрела особа“. Сведок је одговорио да „то први пут види“.
    Тужилац је тврдила да је вероватно сведок лагао и описујући како му је једна особа убила мајку и сина кога је она држала у наручју, док су он и његов отац посматрали. „Не желим о овоме да  расправљам“, повишеним гласом узвратио је КW-12 из чијег се истрзаног исказа могло закључити да је убици опростио.

Понављајући да су га власти у Сарајеву после рата прогањале и претиле му смрћу јер је говорио истину о збивањима у Сребреници, сведок је тврдио да су му 1997. Изетбеговић и поглавар Исламске заједнице у БиХ, реис-ул улема Мустафа Церић „дали 50.000 марака…да не постојим ја ту више у Босни и да идем живети у другој земљи“. У унакрсном испитивању тужилац Мелиса Пак (Мелиша) сугерисала је да је КW-12 „сведок о свим теоријама завере које су се могле прочитати у новинама“.

„Да, то питање треба да поставите првим трима женама ‘Мајки Сребренице’ и Странки демократске акције Сујелмана Тихића и Бакира Изетбеговића – како они знају боље шта је било од нас који смо били тамо?“, одговорио је сведок.

Тужилац је низом питања сугерисала да је КW-12 – док је био у затвору у БиХ – помно пратио суђења у Хагу и Сарајеву, жељно жудећи да се појави као сведок на било којем од процеса – Младићу, Шешељу, Караџићу, Орићу – како је рекао Караџићевим истражитељима.

Одговарајући неповезано, емотивно и повремено тешко разумљиво, сведок је понављао да су му истражитељи из тужилаштва у Сарајеву и агенције СИПА претили да „не сме говорити“ о ономе што је доживео у Сребреници и Кравици, а посебно не о улози команданта АБиХ у Сарајеву Насера Орића.

Тврдио је и да су били организовани покушаји његовог убиства: „Живот сам ‘алалио’, само сам хтео да ме што пре овде доведу“. У главном исказу, сведок је јуче тврдио да српски полицајци који су пред судом у Сарајеву осуђени за убиство 1.000 муслиманских заробљеника у Кравици 13. јула 1995, нису били на месту злочина и да их је он видео у оближњем селу Сандићи.

Када је у задрузи у Кравици, где су га довели српски војници као заробљеника, чуо прве рафале, КW-12 је, како је изјавио, побегао кроз прозор. На тврдњу тужиоца да „нико није желео да га позове за сведока“, КW-12 је одговорио: „Не“. Тужилац је казала и да је „чиста фантазија“ сведокова прича о претњама, а сведок је узвратио да га заступница оптужбе „прави будалом“, док му „глава виси“ о концу.

У наставку суђења, Караџић је као сведока пред судије извео Владимира Матовића који је током рата у БиХ био саветник тадашњег председника СР Југославије Добрице Ћосића. Започети исказ, Матовић ће наставити данас.