Ванредно Стање

Марић: Заједница српских општина да се макар за нешто пита


Марић: Заједница српских општина да се макар за нешто пита

Приштина сачинила нацрт ЗСO и чека усваjање, Београд негира

Израда Статута ЗСО у завршној фази, усвајање документа који припрема Управљачки тим очекује се у јануару. Пресликавају се елементи региона у Француској, Шпанији, Немачкој…

13.12.2013. СРБИ НА ОКУП, ПЕЧАТ

Грачаница, шиптарски избори, СРПСКА

Грачаница, шиптарски избори, СРПСКА

ЗАЈЕДНИЦА српских општина на КиМ треба да буде уређена по принципу европских регија и да има надлежности у области здравства, образовања, просторног планирања и економског развоја. У том духу и припремамо њен статут.

То за „Новости“ каже Љубомир Марић, члан Управљачког тима који ради на прављењу овог документа, напомињући да предлог статута који је понудила Приштина не разликује ЗСО од удружења, што не одражава Бриселски споразум.

Марић појашњава да је српска страна у Бриселу тражила да се за ЗСО узму елементи из европских регија какве постоје у Француској, Шпанији или Немачкој, која има три нивоа власти. Суштина је да се и локалне заједнице „за нешто питају“.

– То је логично ако идемо у правцу европских вредности. У озбиљним смо завршним радовима на статуту и остаје да се он усагласи са локалним самоуправама. Ово није могло да се уради пре окончања избора и одабира нових градоначелника, јер су, пре свих, општине те које треба да буду задовољне тим документом.

Према очекивању Марића, ЗСО би могла да се формира крајем јануара и тада би се званично аминовао њен статут.

Документ који је припремила приштинска страна, према писању тамошње штампе, готово је пресликан статут већ постојеће Асоцијације косовских општина. Истовремено, немачки амбасадор на Косову Петер Бломејер изјавио је да ЗСО неће бити невладина организација (НВО):

– Не верујем да је термин НВО погодан за ту заједницу. Али то неће бити трећи ниво власти, нити РС. Та заједница је инструмент за сарадњу између општина у доменима у њиховој надлежности.

НОВА РУНДА ДАЧИЋ – ТАЧИ

ПРЕДСЕДНИК Владе Србије Ивица Дачић и злочинац Хашим Тачи састаће се поново у петак са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, која ће у уторак предати нови извештај министрима спољних послова Уније.

Овај сусрет требало би да разјасни последње недоумице пред писање рапорта од ког зависи када ће Србија започети приступне преговоре. Делегације ће покушати да дођу до решења око организације суда у Северној Митровици, а постоји могућност да српски тим појача и први потпредседник владе Александар Вучић.

(Г. Ч.)/НОВОСТИ

***

Приштина сачинила нацрт ЗСO и чека усваjање,
Београд негира

ПРИШTИНA – Док приштински медиjи пишу да су косовски званичници приредили нацрт статута Заjеднице српских општина коjи jе у оптицаjу и у Бриселу, у Београду тврде да то ниjе истина те да Приштина чак нема ни право да предлаже статут ЗСO.

Приштина

Приштина

Приштински дневник Kоха Диторе, наиме, позиваjући се на jедног од учесника прошлонедељних бриселских разговора, наводи да jе нацрт статута требало да сачини екипа из ЗСO, да она то због међусобних неслагања ниjе учинила, те да jе посао обавила приштинска екипа и представила документ Eвропскоj униjи, где jе, према оцени саговорника Kохе, добро примљен“.

Танјугов извор из београдског тима у бриселским преговорима негира ове наводе и тврди да Приштина има право, као и било коjи грађанин, да даjе коментаре о будућем изгледу ЗСO, да утиче на статут заjеднице неких опстина са албанском већином, али да никако нема право да утиче на статут Заjеднице спрских општина.

Исти извор наводи и да управљачки тим ЗСO, коjи чине четворица Срба из општина са севера Kосова, нацрт статута наjпре даjе представницима обе стране, а тек након тога се иде на његово усваjање.

Статут ће бити дефинисан у складу са споразумом из Брисела, имаће и сва овлашћења предвиђена тим споразумом, наводи извор Танјуга, напомињући да jе Приштина нудила да учествуjе у раду на изради нацрта али да Београд то ниjе прихватио.

Документ, коjи jе, како преноси Kоха диторе, сачинила приштинска страна, према извору листа, не би требало да претрпи велике промене у односу на текст представљен у Бриселу, уз напомену да таj нацрт има више од 90 одсто сличности са статутом постоjеће Aсоциjациjе општина Kосова.

Нацрт статута ЗСO, према писању приштинског дневника, даjе овлашћења Заjедници да формира фондове, да отвара представништва у форми канцелариjа, као и jавне институциjе.
„Заjедница ће бити правни субjекат са правним статутом попут невладине организациjе, односно биће удружење на волонтерскоj основи. Значи општине се могу установити само волонтерски. Неће имати извршна овлашћења коjа су резервисана за централне институциjе“, рекао jе извор приштинског листа.

Tо, како тврди, подразумева и да „нико никоме не може да забрани, па ни невладиноj организациjи да отвара своjе канцелариjе нити у Бриселу нити било где“.

Tиме jе, наводи извор листа, и постоjећоj Aсоциjациjи општина Kосова, у коjоj су били градоначелници општина са српском већином коjи су учествовали на локалним изборима пре четири године, омогућено да отвара такве канцелариjе.

Иначе, финална верзиjа документа требало би да буде усвоjена краjем недеље приликом новог сусрета двоjице премиjера, тврди извор пришинског дневника.