ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Хашки казамат издао налог: Генерал Младић као сведок код Радована Караџића


Хашки казамат издао налог: Генерал Младић као сведок код Радована Караџића

Хашки трибунал издао је обавезујући налог бившем команданту ВРС Ратку Младићу да сведочи у процесу против бившег председника РС Радована Караџића. Како пише у одлуци расправног већа Младић би у судници требало да се појави већ следећег месеца, а његов адвокат Милош Шаљић каже за „Вести“ да ће генерал испоштовати одлуку суда.

14.12.2013. Ђ. Баровић-Вести

Шта ће рећи генерал: Радован Караџић и Ратко Младић

Шта ће рећи генерал: Радован Караџић и Ратко Младић

– У више наврата смо објашњавали да је сведочење Младића у поступку против Караџића погрешна идеја, генерал је то у више наврата и лично рекао Радовану, али шта је ту је – неће прекршити одлуку суда и сведочиће. Ово је очигледно јасан знак да је Трибунал у потпуном шкрипцу када је реч у оба предмета и да на овај начин покушава да Караџића и Младића посвађа у судници, сматрајући да ће тако изаћи из ћорсокака обе оптужнице. Међутим, до свађе сигурно неће доћи, а свака и Караџићева и Младићева одбрана ће наставити да се држе своје концепције – каже Шаљић.

Он је потврдио за „Вести“ да су Караџић и Младић у више наврата у притворској јединици у Шевенингену разговарали на тему могућег сведочења, али и да је бивши командант војске РС био више него децидан како се то сведочење у наводима неће допасти Караџићу.

– Младић сведочећи себи не може да нашкоди, али је у више наврата упозорио Караџића да неки одговори које буде давао можда неће бити у његовом интересу. У крајњем случају отвориће се питање чувене директиве у којој је наређено да се муслиманском живљу у Сребреници живот учини неприхватљивим, па ће се онда доћи и до одговора ко је то наређење издао, а ко је покушавао да га исправи – објашњава Младићев адвокат.

У Караџићевом захтеву да бивши командант ВРС сведочи, како је поднео још у априлу, навео је да очекује да бивши командант РС потврди како Караџића никада није обавестио о наводима да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да стрељају или да су стрељани. Такође Караџић од Младића очекује и да посведочи да се њих двојица у наводима никад нису договарали нити да протерају муслимане или Хрвате, мада их обе оптужнице терете управо за та кривична дела.

У том захтеву Караџић је такође образложио да би генерал Младић могао да потврди како је бивши председник РС у наводима редовно уверавао да ВРС не отвара селективну и несразмерну ватру на Сарајево, као и да није испалила гранате које су у два инцидента раниле и убиле стотине цивила на пијаци Маркале 1994. и 1995. године.

Изузеће двојице судија

У предмету против генерала Младића Тужилаштво је завршило процес изношења доказа оптужбе и по плану би већ после зимске паузе одбрана требало да започне са изношењем својих доказа, међутим, то се највероватније неће догодити зато што су Младићеви адвокати затражили изузеће двојице од укупно тројице судија претресног већа.
– Затражили смо изузеће и председавајућег судије Орија због понашања према генералу, али и немачког судије Кристофа Флугеа зато што је учествовао у доношењу једне од претходних хашких пресуда у којој је децидно тврдио да је генерал Младић крив за бројне злочине, што га аутоматски искључује из овог процеса – објашњава Шаљић.