Наталья Пичурина

Руски пријатељи о промоцији књиге Љиљане Булатовић Медић – „Српски генерал Младић. Судбина браниоца отаџбине“


 Руски пријатељи о промоцији књиге Љиљане Булатовић Медић

„Српски генерал Младић. Судбина браниоца отаџбине“

Kolaz promocija knjige

Љиљана Булатовић Медић – српски новинар и писац, веома је позната и омиљена и у Русији. Објавама о бомбардовању Југославије, о српским јунацима, о неправедним ратовима, о догађајима на Косову и Метохији, и пером убојитим „као бајонет“, Љиљана је градила истиниту и горку слику о животу те братске земље. Управо из њених књига и чланака смо ми у Русији сазнавали о НАТО злочинима, о савременим хрватским усташама, о прогону Срба из Метохије, о „Ослободилачкој војсци Косова“, о ратним збивањима у Сребреници. Управо Љиљана нам је пренела трагичне и дубоке речи српског патриоте генерала Ратка Младића: „Ратом на Балкану нарушен је мир у целом свету… а Балкан је земља чуда. Преко Балкана чак и птице лете на југ.“

Због тога је промоција Љиљанине књиге: „Српски генерал Младић. Судбина браниоца отаџбине“, представљала значајан догађај у раду руског Одбора за одбрану генерала Младића.

1492908_550103171747320_1741956977_nФотография Мельника Сергея

19. априла 2013. у Руском дому у Београду окупили су се књижевници, новинари, јавне личности, пријатељи и колеге генерала Ратка Младића. Међу гостима из Русије били су Павел Дорохин – председник Одбора за одбрану генерала Младића и посланик Државне Думе Руске Федерације, Јелена Гускова – руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, Сергеј Коткало – потпредседник савеза писаца Русије, Михаил Денисов – директор Руског дома у Београду и Сергеј Мељник – извршни секретар руског одбора за одбрану генерала Младића.

1492932_550103278413976_6840270_n

Симболично  – ова манифестација је почела свечаном песмом о Србији која је све учеснике промоције ујединила заједничком идејом о истини за словенског јунака – генерала Ратка Младића.

Изашавши на бину, Љиљана Булатовић Медић се срдачно захвалила свим гостима из Руског дома, за њихову подршку и интересовање, а затим присутнима представила чланове одбора који су стигли из Русије. Затим је позвала на бину девојку која је песму о Генералу изговорила тако јасно и дубоко да је њен наступ изазвао снажан налет емоција и никога од слушалаца није оставио равнодушним.

Следећи говорник је био Сергеј Коткало. Након што је поздравио све који су дошли на промоцију и захвалио сарадницима Руског дома који су организовали овај догађај, он је нагласио да се ми  „певајући о животном подвигу генерала Младића, сећамо и Патријарха Павла и Драгоша Калајића – ватреног публицисте, аутора чувене књиге „Трећи светски рат“, као и Слободана Милошевића – оданог сина српског народа“. Сергеј Коткало је поменуо и руске писце Василија Белова, Едуарда Володина, Сергеја Ликошина, вајара Вјачеслава Кликова, који нису доживели до данашњих дана као и све оне „који су вером и истином служили својој браћи на Балкану… „.
Обраћајући се Љиљани, Сергеј Коткало је изговорио речи које су важне за све присутне: „Бог воли хероје. Ваши хероји – то су наши хероји“. На крају свог говора он је пожелео оно о чему у Русији сања свако ко није равнодушан према судбини братске Србије: „Желим вам да у својој прошлости имате више радости и више сунца“.

Један за другим, на бину су излазили позвани српски пријатељи. Није био потребан превод за њихове дубоке речи о посвећености дугу према свом народу, о части и достојанству великог генерала. У сали је владала атмосфера безграничног поштовања и заједничког циља. Сви, и Руси и Срби, као да су говорили истим језиком, чврсто знајући да историја неће заборавити дела генерала Младића. Његов живот, као живот мученика за српски народ, биће опеван у баладама и песмама. И српске мајке ће својим синовима певати успаванку о том великом Човеку, о његовим подвизима у одбрани српског народа као и права тог народа на срећан живот и слободу.

Гости промоције су са великом пажњом слушали обраћање Павела  Дорохина који је испричао о раду руског одбора за одбрану генерала Младића, о путовању у Хаг, о разговору са генералом у затворској јединици Трибунала, о састанцима са српским политичарима и јавним личностима. У име свих чланова одбора, Дрохин је рекао: „Ми ћемо бранити права генерала Младића до краја, све док га ослободимо из руку нелегитимног суда.“

И опет су се, у извођењу хора, зачуле песме, подсећајући госте на славну српску историју. А око Љиљане Булатовић Медић окупили су се пријатељи, Срби и Руси, и сви који су желели да им аутор потпише књигу о ратном генералу. А њих је било толико, да није за све било довољно промотивних књига. Књигу није добио чак ни Сергеј Мељник, коме је своју књигу потписала прва жена астронаут на свету – Валентина Терјешкова.

У једном интервјуу са генералом, кога је организовала Љиљана Булатовић Медић, на питање новинара о мотивима рата у Босни и Херцеговини, Ратко Младић је рекао: „Ја сањам о томе да рата више никада не буде. Да и сама реч „рат“ буде забрањена међу људима… Да оружје не буде дозвољено чак ни као играчка. “

Нова књига Љиљане Булатовић Медић представља корак ка испуњењу сна генерала Ратка Младића.

Сергеј Мељник – Извршни секретар руског одбора за одбрану генерала Младића
http://svmelnik.livejournal.com
https
://www.facebook.com/sergey.melnik.967?fref=ts

Наталија Пичурина – Члан руског одбора за одбрану генерала Младића
Фотографије – Сергеј Мељник

_________
Превод са руског: СРБски ФБРепортер

***

Русские друзья о презентации книги Лилиани Булатович Медич

«Сербский генерал Младич. Судьба защитника Отечества»

Kolaz promocija knjige

Сербский журналист и писатель Лиляна Булатович-Медич хорошо известна и любима в России. Её публикации о бомбёжках Югославии, о сербских героях, о несправедливых войнах, о событиях в Косово и Метохии, «пером, приравненным к штыку» создавали честную и горькую картину жизни братской страны. Это из её книг и статей мы в России узнавали о преступлениях НАТО, о современных хорватских усташах, изгнании сербов из Метохии, об «освободительной армии Косова», о военных событиях в Сребренице. Это Лиляна передала нам трагические и проникновенные слова сербского патриота генерала Ратко Младича: «Войной на Балканах нарушен мир во всем мире… А Балканы – это чудо-земля. Даже птицы летят на юг через Балканы».

Поэтому, презентация книги «Сербский генерал Младич. Судьба защитника Отечества» была важным событием в работе «Российского общественного комитета в защиту генерала Младича».

19 апреля 2013 года Русский Дом в Белграде собрал писателей, журналистов, общественных деятелей, друзей и сослуживцев генерала Ратко Младича. В числе русских гостей были председатель комитета, депутат Государственной Думы Российской Федерации Павел Дорохин, руководитель Центра по изучению современного Балканского кризиса Института славяноведения РАН Елена Гуськова, сопредседатель Союза писателей России Сергей Котькало, директор Русского дома в Белграде Михаил Денисов и ответственный секретарь российского комитета Сергей Мельник.

Символично, что это событие началось торжественной песней о Сербии, объединившей участников презентации общей идеей правды о славянском герое – генерале Ратко Младиче.

Лиляна Булатович-Медич, выйдя на трибуну, сердечно поблагодарила всех гостей Русского Дома за поддержку и заинтересованность, после чего представила присутствующим прибывших из России членов комитета.

1492908_550103171747320_1741956977_nФотография Мельника Сергея

А затем, пригласила на сцену девушку, прочитавшую стихотворение о Генерале, так ярко и проникновенно, что её выступление, вызвав всплеск эмоций, не оставило равнодушным никого из слушателей.

Следующим выступил Сергей Котькало. После приветствия пришедших на презентацию и слов благодарности организовавшим эту встречу сотрудникам Русского Дома, он подчеркнул, что «Воспевая жизненный подвиг генерала Младича, мы помним и Патриарха Павла, и пламенного публициста Драгоша Калаича, автора знаменитой книги «Третья мировая война», и верного сына сербского народа Слободана Милошевича». Сергей Котькало вспомнил русских писателей Василия Белова, Эдуарда Володина, Сергея Лыкошина, скульптора Вячеслава Клыкова, не доживших до сегодняшнего дня, всех «кто верой и правдой служил своим братьям на Балканах…».

Сергей Котькало, обращаясь к Лиляне, сказал важные для всех присутствующих слова: «Бог любит героев, Ваши герои – это наши герои». А в заключение выступления добавил то, что о чём в России думает каждый, кому не безразлична судьба братской Сербии: «Желаю Вам, чтоб Ваша история имела больше радости и больше солнца».

Один за другим на трибуну поднимались приглашенные сербские друзья. Их проникновенные слова о преданности долгу перед своим народом, о чести и достоинстве великого генерала не требовали перевода. В зале царила атмосфера безграничного уважения и общего дела. Все, и русские и сербы, словно говорили на одном языке, твёрдо зная, что дело генерала Младича история не забудет. Его жизнь, как жизнь мученика за сербский народ будет воспета в балладах и песнях. И сербские матери споют колыбельную своим сыновьям о великом Человеке и его подвиге в защиту единой Сербии и сербского народа, о праве на счастливую жизнь и свободу.

1492932_550103278413976_6840270_nГости презентации с большим вниманием выслушали Павла Дорохина, который рассказал о работе «Российского общественного комитета в защиту генерала Младича», о поездке в Гаагу и беседе с генералом в тюрьме трибунала, о встречах с сербскими политиками и общественными деятелями. От лица всех членов комитета Дорохин сказал, что «Мы будем отстаивать права генерала Младича до конца, пока не освободим его из рук нелегитимного суда».

И вновь, в исполнении хора, звучали песни, напоминая гостям о славной сербской истории. А вокруг Лиляны Булатович-Медич собрались друзья, и сербы и русские, все, кто хотел подписать у автора книгу о боевом генерале. И желающих было так много, что заветного тома всем не хватило. Не досталась книга даже Сергею Мельнику, который свой экземпляр подписал для первой в мире женщины-космонавта – Валентины Терешковой.

В одном из интервью, которое организовала Лиляна Булатович-Медич, на вопрос журналистов о мотивах войны в Боснии и Герцеговине, Ратко Младич сказал: «Я мечтаю о том, чтобы войны больше не было никогда. Чтобы и само слово «война» было запрещено между людьми… Чтобы оружие больше не выпускали даже как игрушку».

И новая книга Лиляны Булатович-Медич – шаг к исполнению мечты генерала Ратко Младича.
Ответственный секретарь «Российского общественного комитета в защиту генерала Младича» Сергей Мельник
http://svmelnik.livejournal.com
https
://www.facebook.com/sergey.melnik.967?fref=ts
Член «Российского общественного комитета в защиту генерала Младича» Наталья Пичурина
Фотографии Сергея Мельника