Ванредно Стање

ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР „пријатеља“: Територијална аутономија за Мађаре један од услова за пријем Србије у ЕУ?


ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР „пријатеља“: Територијална аутономија за Мађаре један од услова
за пријем Србије у ЕУ?

НОВИ САД – Територијална аутономија за војвођанске општине са већинским мађарским становништвом треба да буде један од услова за пријем Србије у Европску унију. То питање поставила је посланица Европског парламента Кристина Морваи у Стразбуру. Међутим, од Мађарске не треба очекивати нове услове у процесу придруживања, нагласио је градоначелник Суботице и представник Савеза војвођанских Мађара, Јене Маглаи.

17.12.2013. СРБИ НА ОКУП

madjarska-srbija

Борба за територијалну аутономију општина са већинским мађарским становништвом доводи се у везу са идејама о аутономији заједнице српских општина на Косову и Метохији, међутим ставови о томе су и унутар мађарских политичких партија веома подељени.

“Многи мисле да треба та аутономија да се пресликава, ја сам става да се ниједан рецепт не може пресликати без последица ни на коју територију. Срби имају тамо своје одређене проблеме и права и мислим да треба оставити њима да се изборе за та своја права”, рекао је Андраш Густоњ из Демократске странке војвођанских Мађара

Док интерес грађана са ових простора не дође на дневни ред унутрашње политике, постављају се и питања о могућностима условљавања Србије територијалном аутономијом у процесу преговора за улазак у Европску унију.

“То питање поставила је једна опозициона странка у Мађарској, оно на чему ми инсистирамо је да се приликом тих преговора између представника ЕУ и Србије, акценат стави на примењивање Копенхашких критеријума”, истакао је Арон Чонка из Демократске заједнице војвођанских Мађара

“Мађарска снажно подржава ЕУ интеграције Србије, то је више пута од стране званичника Мађарске и отворено изјављивано. Мислим да је питање везано за територијалну јединицу тј. да се округу припоје Потиска регија, Кањижа и Сента”, казао је Јене Маглаи из Савеза војвођанских Мађара.

Концепт територијалне аутономије до 2008. године подржавали су готово сви политички представници војвођанских Мађара, међутим, сада се за њега отворено залажу само мање десничарске странке у чијој сенци остаје суштински интерес становника овог дела Војводине.

РТВ

1 reply »

  1. Не брине власт Србије о Србима па Срби су у Хрватској предмет клања и геноцида још од пре I светског рата, па масовна клања и геноцид у I и II светском рату те тотални геноцид и протеривање Срба са њихових огњишта у задњем рату уз помоћ Ватикана и Немачке. Срби и данас у XXI столећу живе у окупираној Крајини без струје и воде у земљи Србина Николе Тесле који је струју подарио целом свету. Исти тај свет одобрава Хрватима геноцид над Србима, забрану ћирилице, фашистичке поздраве на стадионима итд. Србији су отели Косово јер тобоже Срби су починили злоћин над шифтарима? А господо западњаци ви сте са хрватима починили већ безброј злочина над Србима Крајине. Срби Крајине расути су по свету и не могу се вратити у своју Крајину без барем аутономије тамо нема опстанка Србима. Тито и његови српски д…пелисци су Јасеновац наредили заборавити у име лажног братства и јединства а ови данашњи страни плаћеници наставили. Док хрвати кмече за једног свога Срби се одричу милионских жртава недужних Срба у НДХ до када више? Ко је тај који и данас српској влади наређује да крије истину о геноциду над Србима. И ради замену теза од кољача и злочинаца Хрвата ствара хероје а од геноцидом протераних Срба са њихових огњишта злочинце? ? ? Ништа ме не би чудило да Србија изгуби спор јер нас воде западни плаћеници који морају Србију на силу присајединити Европи да нас још додатно осакате за Војводину и Стару Рашку а народ спава, ХАРП очито ради и на психу.

    Свиђа ми се