Љиљана Јовановић

Након 80 година, баварски град укинуо Хитлеру титулу почасног грађанина


 Након  80 година од доделе, баварски град  укинуо Хитлеру титулу почасног грађанина

18.децембар 2013, РТ

hitler

Слика показује Хитлера како позира са Паулом фон Хинденбургом (Председник Вајмарске републике 1925-1934)

Веће малог немачког града је коначно гласало да се Адолфу Хитлеру одузме титула почасног грађанина, након критика због неуспешног  прошлонедељног  покушаја да се поништи ова повеља која је нацистичком вођи додељена пре 80 година.

Пленум Градског савета  Баварског града Диетрамсзела гласао је да са 21/0 за усвајање резолуције којом се поништава одлука донета 1933. Те исте године је председник Паул Фон Хиндербург именовао Хитлера за Канцелара, како  извештава АП.

Једногласност је остварена након прошлонедељног гласања, које се завршило поделом по питању иницијативе коју је покренуо Градоначелник: када је 8 чланова већа гласало “НЕ”.

То би било искривљење историје, читава расправа је смешна“ – рекла је члан градског већа Труди Фростл, како је наведено на сајту локалних вести. Још један члан већа, Јозеф Хаузер, објаснио је своју одлуку да гласа против, рекаавши да се “Почасно грађанство прекида смрћу. То је све било пре много година”.

Међутим, градске власти су се предомислиле након емотивног сведочења жене која је изгубила породицу у Холокаусту, објаснио је у среду градски администратор  Томас Герг.

Резолуцију о одузимању титуле Хитлеру,  предложио је Градоначелник Лени Гробмајер, у циљу да се Диетрамсзел дистанцира од Хитлера и других високих нациста.

Све је изашло на светло дана када је један архивар утврдио да су Хитлеру и Фон Хиндербургу додељене титуле почасних грађана овог баварског града.

__________
Превод: Љиљана Јовановић

Повезани текстови: Adolph Hitler Loses Honorary Citizenship Granted 80 Years Ago By Bavarian Municipality Of Dietramszell