ГЛОБАЛИЗАМ

Кључни Сноуденов сарадник: Западне владе желе глобалну елиминацију приватности појединаца


ГРИНВАЛД: Западне владе желе глобалну елиминацију приватности појединаца

19.12.2013.ФАКТИ

ВИДЕО-ЛИНКОМ ДАО ИСКАЗ ПРЕД САВЕТОМ ЗА ГРАЂАНСКЕ СЛОБОДЕ ПРИ ЕРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

Glenn GreenwaldГлен Гринвалд

Амерички федерални судија у Вашингтону, Ричард Леон, изрекао пресуду у којој се истиче да је велики део прикупљених телефонских позива од стране NSA „вероватно противуставан“. Још је оценио да њене активности вероватно крше четврти амандман и да су „готово Орвелoвске“        ИСТАКНУТИ амерички новинар Глен Гринвалд, кључни човек у дистрибуцији Сноуденових докумената, сведочио је видео-линком пред Саветом за грађанске слободе при Еропском парламенту.

Гринвалдов исказ је део ЕУ-истраге о великој шпијунској афери која већ месецима потреса Европу и свет.

Гринвалд се том приликом жестоко обрушио на NSA и њихове савезнике, пре свега на британску службу за владине везе GCHQ. Упозорио је да је њихов циљ „глобална елиминација приватности појединаца“.

Он је критиковао ЕУ-владе због њиховог изузетно благог одговора на открића масовне шпијунаже NSA. Оценио је да је Европа реаговала „апатично и индиферентно“ на извештаје о томе да су обични грађани шпијунирани.

Указао је да су њени поједини политичари одлучили да нешто предузму тек онда кад су открили да су и они сами били мете шпијунаже.

„Мислим да западне владе настоје да људима усаде у главе да прихвате да приватност није важна. Грађане навикавају на то да ће њихова приватност бити кршена“, истакао је Гринвалд.

Гринвалд је одлучно одбацио оптужбе америчке владе да је Сноуден, заједно са сарадницима, на било који начин „угрозио борбу против тероризма“.

При том је нагласио: „Једина ствар која је претрпела штету је перцепција поштења и кредибилитета влада које суделују у овој шпијунажи“.

У јануару 2014. пред истим саветом ЕУ исказ би требао да да и Сноуден који се налази у Русији која му је дала привремени азил.

У овом контексту, додатни значај има чињеница да је амерички федерални судија у Вашингтону, Ричард Леон, изрекао пресуду у којој се истиче да је велики део прикупљених телефонских позива од стране NSA „вероватно противуставан“. То је досад највећи правни ударац који је NSA доживела до сада. Јер, судија Леон је оценио и да њене активности вероватно крше четврти амандман и да су „готово Орвелoвске“.

1 reply »

  1. СНОУДЕН БРИТАНЦИМА: Оно што носите у џеповима – много је горе од „Орвела“ http://www.fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/snouden-britancima-ono-sto-nosite-u-dzepovima-mnogo-je-gore-od-orvela

    Четверг, 19 декабря 2013, 23:44 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >Косовка posted: „ГРИНВАЛД: Западне владе желе глобалну елиминацију приватности појединаца 19.12.2013.ФАКТИ

    ВИДЕО-ЛИНКОМ ДАО ИСКАЗ ПРЕД САВЕТОМ ЗА ГРАЂАНСКЕ СЛОБОДЕ ПРИ ЕРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ Глен Гринвалд

    Амерички федерални судија у Вашингтону, Ричард Леон, изрек“ >

    Свиђа ми се