Биљана Диковић

ШОКАНТНО: СРБИНА МАРИНКА БЈЕЛИЦУ, СТОПОСТОТНОГ ИНВАЛИДА КОЈИ ЈЕ У ПОСЛЕДЊЕМ РАТУ ИЗГУБИО ТРОЈЕ ДЕЦЕ УХАПСИЛИ у БиХ због наводних „ратних злочина“, ПОРОДИЦЕ И УДРУЖЕЊА СТРАДАЛИХ И БОРАЦА ПРОТЕСТВОВАЛИ И ЗАТРАЖИЛИ ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


ШОКАНТНО: СРБИНА МАРИНКА БЈЕЛИЦУ, СТОПОСТОТНОГ ИНВАЛИДА КОЈИ ЈЕ У ПОСЛЕДЊЕМ РАТУ ИЗГУБИО ТРОЈЕ ДЕЦЕ
УХАПСИЛИ у БиХ због наводних „ратних злочина“, ПОРОДИЦЕ И УДРУЖЕЊА СТРАДАЛИХ И БОРАЦА ПРОТЕСТВОВАЛИ
И ЗАТРАЖИЛИ ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Хапшење Маринка Бјелице, стопостотног инвалида, Србина који је у протеклом рату изгубио троје деце – за чије страдање и за злочин над њима до данашњег дана нико није процесуиран, заједно са својим преживелим сином Зораном, у среду 18.12. 2013. изазвао је шок и протесте код Срба у БиХ, породица несталих, страдалих, као и организације бораца. Маринко и Зоран Бјелица оптужени су за наводне „ране злочине и то злочин премлаћивања у општини Калиновик“, тако да су их у среду, 18.12.2013., ухапсили припадници полицијске агенције СИПА. Епилог овог догађаја је пуштање на слободу Маринка, а одређивање притвора месец дана за његовог сина Зорана.

20.12.2013. СРНА, РТРС, приредила Биљана Диковић

Маринко Бјелица

Маринко Бјелица


Стопостотни инвалид Маринко Бјелица који је ухапшен са јединцем, преживелим сином Зораном, у последњем рату изгубио је синове Драгана и Јанка, као и кћерку Радмилу. Мало после тога остао је и без оца, мајке и супруге.

„Данима после сахране тражио сам главу мога Драгана. Нашао сам је, а потом откопао његов гроб и сам је похранио у раку. Све сам то скривао од моје супруге. Два пута сам сахрањивао Драганове посмртне остатке. Ни сам не знам како сам све то могао издржати и преживети. Ни сам не знам како данас могу да прођем поред кућа мојих комшија, муслимана, који су, за време последњег рата, у Трнову починили овај и бројне друге злочине”, испричао је Маринко Бјелица.
Драган је скончао на Рогоју изнад Трнова. Убили су га на најсвирепији начин. Муслиманском јединицом која је починила овај злочин командовао је неки Хрват из Сарајева.
Други син Јанко тек је напунио двадесет и прву, када су га убили и то на Сестаљеву код Трнова, поткрај јула деведесет и друге.
„Био је к’о од брда одваљен. Два метра и још два центиметра висок. Леп к’о слика. Са првим данима рата прикључио се Трновској чети. Борио се да одбрани земљу и у тој борби погинуо”, уздише Маринко.
Осамнаестогодишња кћер Радмила била је везиста и болничарка у једној од јединица српске војске. У септембру деведесет и друге, погинула је на локалитету Чакле на Игману.
„Са њом је у смрт отишло још двадесет и четворо српских јунака. Убила их је граната испаљена са једног од положаја муслиманске војске на овој планини”, наставља Маринко своју трагичну причу.
И када је очекивао да од овог зла већег не може бити, Маринко остаје и без оца Јове и мајке Босиљке.
„Срце им није могло издржати. Пукло је за унуцима. Прво је умрла мајка, а годину дана касније и отац. Моја супруга Славојка, Радмилина, Јанкова и Драганова мајка, носила се с тугом и болом док и њу срце није издало. Њих шесторо ми је отргнуто од срца”, уздахну је Маринко и заћутао. Покушао је сузе сакрити. Није успео.
Маринко ни дедовине више нема. Нема јер су, горе у Врбовику, уместо родних огњишта данас остала само згаришта.
„Све што је могло да гори и што је било на темељима, сравњено је са земљом. У мом родном Врбовику данас аветињски мир и дедовина зарасла у коров. Никог од сељана. А сви су били истог презимена, Бјелице”, на крају ће Маринко.”

Чланови породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево после хапшења Бјелица, одржали су миран протест испред полицијске агенције СИПА где су тражили одговор ЗАШТО СУ УХАПШЕНИ МАРИНКО И ЗОРАН БЈЕЛИЦА. Како су пренеле агенције, нико им се није обратио и није реаговао на њихов протест…

 

ЧЛАНОВИ БОРС-а ЗАХТЕВАЛИ БЕЗУСЛОВНО ПУШТАЊЕ НА СЛОБОДУ МАРИНКА И ЗОРАНА БЈЕЛИЦЕ И ХИТНУ ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Чланови Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево пренели су у четвртак помоћнику главног тужиоца БиХ Мунибу Халиловићу, „своје огорчење због хапшења Маринка и Зорана Бјелице“ и од Тужилаштва БиХ затражили њихово безусловно пуштање на слободу.

протест бораца
Председник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић рекао је новинарима да Републичка организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила тражи „хитну ванредну сједницу Владе Републике Српске на којој ће бити заузет став о дискриманацији српског народа“.

„Ово нису сјекачи, ово су косачи, они редом косе српски народ. Ово је неподношљиво шта се ради над српским народом. Колико злочина над Србима је било у Трнову, а нико није одговарао. Маринко је стоодстотни инвалид, наш сапатник који је у рату изгубио два сина и кћерку. Да га тако хапсе, то је недопустиво у 21. вијеку, постојале су и друге методе“, рекао је Вранић.

Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила позвала је грађане и чланове да се окупе у 9.00 часова 18.12.2013. испред зграде Тужилаштва БиХ, где се вршило испитивање Маринка и Зорана Бјелице, како би затражили информације од Тужилаштва БиХ који су разлози хапшења

Супруга Маринка Бјелице, Мира Бјелица рекла је да је Маринко око 7.00 часова ухапшен у својој кући.
„Он ни два сата не може без кућне његе, није било никаквог разумијевања за то, ни таблете не зна сам попити, а има много здравствених проблема“, рекла је она.

Председник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново Јока Пророк рекла је да грађани који се буду окупили пред Тужилаштвом БиХ неће отићи са те локације док Маринко Бјелица и његов син Зоран не буду пуштени.
„Нико не зна зашто су ухапшени и шта је то било. Зато смо се и окупили. Срамота је да Република Српска почива на гробницама и гробовима, а немоћне и болеснике сада хватају“, рекла је Пророк.

Рођак Маринка Бјелице, Владо Бјелица, рекао је да Маринко не може ни да хода сам.
„Кога год ухватише, тога су и затворили, а само Србе хапсе. Влада и органи Републике Српске требају да реагују на ово што се дешава“, рекао је Владо Бјелица.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић, рекао је том приликом да Републичка организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила тражи хитну ванредну сједницу Владе Српске, на којој ће бити заузет став о дискриманацији српског народа.

 

МАРИНКО БЈЕЛИЦА ЈЕ ПУШТЕН НА СЛОБОДУ

 

Тужилаштво БиХ саопштило је у четвртак, 19.12.2013. да је упутило Суду БиХ предлог мера забране за Маринка Бјелицу и притвора за Зорана Бјелицу, које су припадници СИПЕ лишили слободе у Трнову у среду, а због „сумње да су учинили кривично дјело злочин против цивилног становништва“ 

VIDEO MARINKO BJELICA PUSTEN NA SLOBODU
КЛИКОМ НА СЛИКУ Пусти снимак
ВИДЕО: Маринко Бјелица пушен на слободутрајање: 2:10

Они су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су „за вријеме рата у БиХ, као припадници локалних српских војних и полицијских снага, током августа 1992. године на подручју Калиновика поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата“.
Након лишавања слободе, предати су тужиоцу који их је испитао у својству осумњичених, после чега је Суду БиХ упутио „приједлог мјера забране за Маринка Бјелицу“, а за Зорана Бјелицу је предложио „одређивање притвора од мјесец дана“.

„Одређивање мјере притвора за осумњиченог предложено је због основане бојазни да ће осумњичени боравком на слободи ометати кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче“, наводи се у саопштењу.

БОРС: Оштра реакција на хапшења у Трнову


Председник БОРС-а Пантелија Ћургуз, оценио је да је за Суд и Тужилаштво БиХ најбитније да ухапсе што више Срба, без обзира да ли су криви за ратне злочине или невини.

VIDEO BORS OSTRA REAKCIJA NA HAPSENJA U TRNOVU

КЛИКОМ НА СЛИКУ Пусти снимак
ВИДЕО: БОРС: Оштра реакција на хапшења у Трнову трајање: 1:49

Коментаришући хапшење Зорана и Маринка Бјелице, као и чињеницу да је Маринко стоодстотни инвалид који је у рату изгубио троје деце, Ћургуз је рекао да је крајње време да се стане на крај таквим поступцима.
„Не желимо да штитимо никога за кога се на регуларан начин утврди да је чинио злочине, али таква хајка и прогон људи је недопустив“, рекао је Ћургуз.

Стиче се утисак, каже Ћургуз, да се намерно проналазе невини људи који се доводе у везу са неким догађајима како би се произвео ружан амбијент и стварао утисак да институције Републике Српске не воде рачуна о њеним грађанима и припадницима ВРС.

„Очигледно је да структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ не иде у добром правцу и да се наставља дискриминација, што потврђује и данашње хапшење Маринка и Зорана Бјелице из Трнова, због ратног злочина“, рекао је Недељко Митровић,  председник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.
Нагласивши да је Маринко Бјелица стоодстотни инвалид, који је током рата изгубио два сина и кћерку, Митровић је навео да нема информације да је починио ратне злочине за које се терети.

***
Припадници СИПА ухапсили су у среду, 18.12.2013. на подручју Трнова Маринка Бјелицу и његовог сина Зорана, који су „осумњичени за учешће у ратним злочинима почињеним током 1992. године на подручју општине Калиновик“. Због овог хапшења Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево организовала је протест испред сједишта СИПА у Источном Сарајеву. Маринко и Зоран Бјелица предати су у надлежност Тужилаштва БиХ, потврдила је за Радио РС портпаролка СИПА, Кристина Јозић.

СИПА је и у четвртак, 19.12.2013.ухапсила
„једно лице на подручју општине Србац“

„Тужилаштво БиХ неће задржати у притвору мушкарца чији су иницијали Л.М, којег су данас ухапсили припадници СИПА у Српцу због сумње да је починио ратни злочин против цивила“, потврдио је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ. Он је рекао да не може дати више информација о овом случају.