ДЕШАВА СЕ...

Ефраим Зуроф у Србији: НЕ ОДУСТАЈЕ ДОК НЕ „УХВАТИ“ СВЕ ЖИВЕ НАЦИСТЕ


Ефраим Зуроф у Србији: НЕ ОДУСТАЈЕ ДОК НЕ „УХВАТИ“ СВЕ ЖИВЕ НАЦИСТЕ

Директор Центра „Симон Визентал“ и ловац на нацисте Ефраим Зуроф најавио је да се у Србији припрема терен за почетак операције „Последња шанса“, чији је циљ привођење нацистичких злочинаца правди.

24.12.2013. Бета, ВЕСТИ, germanhistorydocs.ghi-dc.org

Неће одустати док не на'вата и последњег живог нацисту: Ефраим Зуроф

Неће одустати док не на’вата и последњег живог нацисту: Ефраим Зуроф

„Када сви преостали живи нацисти буду приведени правди, остаје нам борба да осигурамо да заувек остану тачни подаци и тачна историја о Холокаусту у Другом светском рату“, ракао је Зуроф на промоцији своје књиге, преведене на српски, „Операција последња шанса“.

Зуроф који у Београду борави у организацији удружења „Српски код“ и Одбора за Јасеновац Српске православне цркве, навео је да је „Београд вероватно једино место у југоисточној Европи у коме се цене вишедеценијски напори Центра на проналажењу нацистичких злочинаца“.

„Последња шанса“, рекао је Зуроф, је наставак операције недавно спроведене у Немачкој уз мото „Касно, али не и превише касно“, захваљујући којој је откривено да још има 38 живих нациста, од којих је 31 настањен у Немачкој, један у Хрватској…

Како је навео Зуроф, „Последња шанса“ је вероватно последњи велики напор за извођење нацистичких злочинаца пред лице правде, у оквиру које ће бити понуђена награда за информације, што може помоћи да буду пронађени злочинци у наредна три месеца у Србији.

Додао је да је у Немачкој за информације о злочинцима нуђено 25.000 евра. Према његовим речима, добро је то што у Немачкој више није потребно да се наведу конкретне жртве да би се неко процесуирао за нацистичке злочине.

У Немачкој последњи лов на нацистичке вешце

Зуроф је упозорио на јачање неофашизма у Европској унији, а посебно у земљама новим чланицама. Он је указао да у тим земљама постоји тендецнија измене чињеница о Холокаусту, Другом светском рату, кроз покушаје да се изједначе жртве нацизма и комунизма.

У Вилни, музеј геноцида прича само о злочинима комунизма, Музеј антифашизма у Талину жртве ратних злочина поистовећује са жртвама комунизма и тоталитарних режима, казао је Зуроф. Према његовим речима, постојао је покушај да се упореде нације (Немачка) које су направиле највећу кланицу и оне (совјетске) која је ослободила људе од те кланице.

Борба портив оних који поричу Холокауст и изврћу чињенице је добијена, али се то не може рећи и за појединце, додао је он. Страхоте, навео је он, које се дешавају или су се дешавале у Руанди и Камбоџи и другим деловима света резултат су тога што су многи одговорни за злочине у Другом светском рату, побегли од правде.

Зуроф је на скупу објаснио и начине како је открио где се налазе, како је на почетку мислило стотине, а испало је хиљаде, нацистичких злочинаца, како је постао ловац на нацисте, како су САД почеле да трагају за нацистима.

1 reply »

  1. Што се тиче усташких злочинаца који нису процесуирани највише података о њима крије Ватикан. Да ли институција „Симон Визентал“ смије или може ући у скривене архиве Ватикана?

    Свиђа ми се