ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Мирна Момчичевић: Увођење Николе Тесле у школске планове и програме у Америци и свијету


Мирна Момчичевић: Увођење Николе Тесле у школске планове и програме у Америци и свијету

Аутор: Мирна Момчичевић Tesla-filadelfija

Обавјештење за медије
Децембар 2013.
Контакт особа: Мирна Момчичевић
Е-пошта: mirna.momcicevic@hotmail.com
Веб адреса: www.teslasciencefoundation.org

извор: НЕБОЈША

Увођење Николе Тесле у школске планове и програме у Америци и свијету

Теслина научна фондације организује другу комеморативну конференцију
у част једног од најзначајнијих свјетских научника, Николе Тесле

Портпарол Тесла научне фондације у Филаделфији

ЊУЈОРК – Друге године за редом Теслина научна фондације организује Тесла комеморативну конференцију. Конференција ће се одржати 11. јануара 2014. у хотелу Њујоркер у Њујорку. Највећи свјетски умови, научници, инжењери, тумачи алтернативне енергије, експерти иновација, умјетници и Тесла ентузијасти ће се окупити на овој једнодневној конференцији и одати част Николи Тесли.

Овогодишња тема конференције је “увођење Николе Тесле у наставни план и програм.” “Ово је најновија мисија Теслине научне фондације чији је главни гол увођење имена и дјела Николе Тесле у школске програме широм Сједињених Држава и свијета”, истиче Марина Швабић, извршни директор Теслине научне фондације у Њујорку.

Главни предавачи на ову тему биће Џејн Алкорн, предсједник Теслиног научног центра у Ворденклифу, Џозеф Сикорски, редитељ документарног филма Фрагменти са Олимпуса: визија Николе Тесле и Марк Пасио, самостални истраживач, уредник и водитељ радио емисије “What on Earth is Happening.”

На овој јединственој смотри Теслиних ентузијаста, иноватора и научника, присутни ће имати прилику да се упознају са најновијим истраживањима из области у којима је Тесла радио. Неки од главних предавача су Александар Протић – Никола Тесла: прошлост и будућност, Гери Петерсон – Теслин колут и свјетски бежични систем, Рејчел З. Милер – Тесла и роботика: Розалија пројекат за чисте океане, доктор Владимир Вујичић – систем елиминације нетехничких губитака електричне енергије, професор Филип Балдвин – емотивна топографија: коришћење можданих таласа у изради архитектонске стварности, Брајан Јетсер Теслина интерактивна апликација и динамични постери, као и представници Института за електрични и електронски инжењеринг.

Као и прошле године, вечерњи сати су резервисани за додјелу награде Теслин дух. Ове године значајан је број добитника овог признања за иновације у различитим пољима. По први пут, Никола Лончар, оснивач и предсједник Теслине научне фондације ће додијелити велики Теслин дух трофеј за најзначајнији допринос у 2013., по одабиру публике. Пријем ће бити организован у Великој балској дворани Њујоркер хотела од 21часова.

Никола Тесла је дао своје највеће доприносе свјетским научним и технолошким развојима као научник и проналазач ротационог магнетног поља, као и комплетног ситема производње и дистрибуције електричне енергије (укључујући ту моторе и генераторе), засноване на наизмјеничној струји. У међународном систему мјерења (SI), Теслино име носи јединица електромагнетне индукције. Тесла је такође изумио високофреквентну струју, као и високонапонски трансформатор познатији као Теслин колут.

Циљ Теслине научне фондације је промоција лика и дјела Николе Тесле кроз подизање свијести о његовим достигнућима и доприносима 21. вијеку. Ово подразумијева промоцију његових патената и иновација које су примјењиве у скоро свим модерним потребама.