ДЕШАВА СЕ...

СРПСКИ ВЕТЕРАНИ: Поводом изјаве Премијера о случају браће Битићи – БИЛИ СУ ПЛАЋЕНИЦИ И ДРЖАВЉАНИ АМЕРИКЕ


СРПСКИ ВЕТЕРАНИ: Поводом изјаве Премијера о случају браће Битићи – БИЛИ СУ ПЛАЋЕНИЦИ И ДРЖАВЉАНИ АМЕРИКЕ

ПОДСЕЋАМО:

„Премијер Државе Србије и Министар унутрашњих послова је приликом обећања да ће без обзира и на пад владе разрешити случај Битићи и починиоце ухапсити и осудити заборавио да грађанима Србије каже три битне ствари.
Те битне ствари заборавља да помене и Наташа Кандић када говори о овом случају.

25.12.2013. СРПСКИ ВЕТЕРАНИ

srpski veterani
А те ствари су:

1.  Илија, Мехмет и Агрон Битићи нису цивили и недужни Албанци. Ради се о три припадника по злу чувене Атлантске бригаде ОВК, која је оформљена у Берну 1996. године и чији је оснивач посебни изасланик Америчког председника Била Клинтона за Косово и Метохију Ричард Холбрук.
После договора за истакнутим члановима Албанске емиграције, Холбрук склапа договор за премијером Албаније Сали Беришом и на Северу Албаније се отварају кампови за обуку терориста Атлантске бригаде.
Главни инструктори су били припадници Британског САС-а, Француске Легије странаца и Америчке ЦИА. Сви су припадници те бригаде били СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ пореклом са Косова и Метохије или Албаније.

2. Када су ухапшени код њих су пронађене војне легитимације Атлантске бригаде са њиховим сликама и документи о завршеној обуци у Албанији.
Пронађен је и документ који је показивао њихов борбени распоред.
Припадници полиције који су их ухапсили и привели судији за прекршаје нису ни знали кога имају, већ су касније документацију предали шефовима а они проследили у Београд.
Тада се умешала служба ДБ и питала да ли и ко уопште зна кога је истражни судија осудио на 14 дана затвора ради илегалног уласка у земљу.
Ствар су преузеле службе безбедности и преко својих канала допуниле сазнања о активности браће у време сукоба на Косову и Метохији.
Пошто је утврђено да се ради о злочинцима и терористима, према њима је тако и поступано.

3. Сва три брата су држављани САД и као такви су се прикључили Атлантској бригади.
Србија ни 1998. а ни 1999. године није била у рату са САД и ради тога су браћа Битићи ПЛАЋЕНИЦИ а не борци регуларне војне формације.

Ниједна конвенција о оружаним сукобима не пружа заштиту плаћеницима који се боре на било којој страни. Легитимно право било које државе је да сваког плаћеника изведе пред преки суд и убије без милости.
Да су браћа ушли на територију Србије као држављани Србије онда би их се могло сматрати као припаднике ОВК и по потписаном споразуму у Куманову и резолуцији 1244 СБ УН пустити, али пошто су се борили у бригади у којој су били само странци, код себе су имали Америчке документе и као Амерички држављани су ушли на територију Србије за њих не важи договор из резолуције и споразума и немају заштиту Женевске конвенције.

Јасно се види да су браћа обучена у маскирну униформу која је много боље квалитете него униформа припадника ОВК са Космета што говори да су припадници Атлантске бригаде. Човек који је заокружен на слици а присуствује сахрани је Вилијем Вокер шеф мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији што сахрани даје државно обиљежје.

bitici

***

Ивица Дачић: Наћи ћу убице браће Битићи,
па макар пала Влада

НСПМ, уторак, 26. новембар 2013.
 

Премијер Ивица Дачић пре неколико дана тајно се састао са Фатосом Битићијем, братом Агрона, Иљија и Мехмета Битићија, припаника ОВК који су ликвидирани у просторијама МУП-а Србије 1999. године, сазнаје “Блиц”. Дачић му је обећао да ће по сваку цену наћи убице његове браће. Пошто су Битићи били амерички држављани, дипломате САД годинама врше притисак да се утврди убиство њихових држављана.

Кабинет премијера Србије пре четири дана саопштио је да се у Немањиној 11 Ивица Дачић срео са Хојтом Брајаном Јиом, замеником помоћника државног секретара САД. Ипак, у саопштењу није наведено да је у друштву америчког функционера био и Фатос Битићи, иначе држављанин САД.

Према сазнањима “Блица”, он је затражио од Дачића да му обећа да ће привести правди убице његове браће, који су ликвидирани пре 14 година у Наставном центру МУП-а у Петровом Селу.

– Ји је Фатоса Битићија у Београд довео како би га Дачић лично уверио да ће убиство његове браће бити до краја расветљено. Премијер му је рекао да је то обавеза државе и да ће одговорни бити кажњени, па макар због тога био угрожен и опстанак Владе – наводи извор “Блица”.

Дачић јуче није желео да коментарише наша сазнања. Ни његов близак сарадник и државни секретар у МУП-у Вања Вукић није одговарао на наше позиве. Према сазнањима “Блица”, Фатос Битићи је у друштву представника америчке амбасаде у Београду истог дана био и на званичном састанку у Тужилаштву за ратне злочине.

Наш извор наводи да је желео из прве руке да сазна како напредује истрага везана за убиства његове браће. Ова информација “Блицу” је потврђена и у Тужилаштву, које је недавно покренуло нову истрагу о овом случају.

– Дошли смо до нових података, а они указују да су непосредни извршиоци убиства били или су и даље припадници МУП-а – изјавио је недавно за “Блиц” Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине.

Убиство браће Битићи истражује и ФБИ пошто се ради о америчким држављанима, а његово расветљавање налази се високо на листи америчке администрације.

Пре месец дана амерички Представнички дом усвојио је резолуцију у којој се власти у Београду позивају да овај случај приоритетно решавају и процесуирају што је пре могуће, било да је реч о “бившим или садашњим званичницима за које се верује да су одговорни за њихову смрт, директно или посредно“.

Гури: Све сам већ испричао

На првом суђењу заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић је рекао да поступак према браћи Битићи и њихова егзекуција нису могли проћи без Горана Радосављевића Гурија, тадашњег команданта ПТЈ. Радосављевић је јуче за “Блиц” навео да нема шта да каже о овом случају.

– Све што сам имао рекао сам већ државним органима. На ту тему не могу да дајем изјаве. Процес је у току – рекао је Радосављевић.

(Блиц)

Нова сазнања у случају „Битићи“

Београд — Фатос Битићи, брат убијених америчких држављана албанског порекла Иљија, Агрона и Мехмеда, састао се са представницима власти и Тужилаштва за ратне злочине.

У Тужилаштву наводе да се дошло до нових сазнања о убиству браће Битићи у наставном центру МУП-а у Петровом Селу у јулу 1999. године.

Пошто је предистражни поступак још у току, Тужилаштво за сад не може детаљно да износи податке из поступка, нити имена потенцијалних осумњичених извршилаца, јер подаци указују да су то били или су још припадници Министарства унутрашњих послова.

Међутим, у том тужилаштву истичу да ће то бити један од приоритета у раду тужилаштва у наредном периоду.

Тужилаштво за ратне злочине од почетка на овој истрази сарађује са америчком амбасадом у Београду и Федералним истражним биром (ФБИ).

За помагање у убиству браће Битићи, односно њихово противправно лишавање слободе, били су оптужени полицајци Сретен Поповић и Милош Стојановић, али су након два суђења правоснажно ослобођени оптужби.

Током вишегодишњег судског процеса саслушано је 105 сведока, међу којима је био и Горан Радосављевић Гури кога, према писању медија, Фатос Битићи сматра одговорним за убиство браће.

Идентитет особа које су одвеле Битићије и потом их ликвидирале, још није званично утврђен.

Браћа Битићи, која су се борила на страни ОВК, ухапшена су 23. јуна 1999. године. После издржане прекршајне казне због илегалног уласка у СРЈ из Албаније, Стојановић их је по наређењу Поповића 8. јула 1999. спровео у Петрово Село, у седиште Посебних јединица полиције.

Сутрадан их је предао припадницима МУП-а где су након два дана убијени мецима у потиљак. Њихови посмртни остаци пронађени су 2001. у масовној гробници на тој локацији.

Браћа Агрон, Иљиј и Мехмет Битици били су америцки држављани који су се на страни „Ослободилацке војске Косова“ борили против регуларних јединица Војске Југославије и МУП-а Србије.

Иљиј (1974), Агрон (1976) и Мехмед (1978) Битићи рођени су у Призрену, борили су се у саставу Атлантске бригаде ОВК.

У тадашњу Савезну Републику Југославију ушли су из Албаније, без евиденције код државних органа.

(Танјуг)