АКТУЕЛНО

Владимир Радосављевић: ЈАВНА РАСПРАВА О ЈАДНОЈ РАСПРАВИ или Имаћете не “јадну” већ праву јавну расправу у овом друштву и то онакву какву заслужујете! На улици!


Владимир Радосављевић: ЈАВНА РАСПРАВА О ЈАДНОЈ РАСПРАВИ или Имаћете не “јадну” већ праву јавну расправу у овом друштву и то онакву  какву заслужујете! На улици!

26.12.2013. СЛОГА

SLOGA SINDIKATI

Реагујући поводом сопствене одлуке да откаже преостале две јавне расправе о предлогу измена ЗОР-а, надлежно министарство привреде је издало саопштење у којем наставља да манипулише јавношћу и свесно доводи у заблуду грађане објашњавајући тобожње разлоге који су их навели да предложе овакав закон. Од приче о омогућавању повољнијих услова пословања за стране инвеституре се очигледно одустало (напрасно, од куд, зашто?) и данас нам је сервирана прича о заштити интереса запослених у малим и микро предузећима, као и незапослених??? Да не настављамо са питањима – а шта би са страним инвеститорима – зар не рекосте да без њих нема спаса?

Питаћемо писце саопштења – зар се Закон о раду и до сада није односио на све облике запошљавања и власништва? Зашто пропагирају вештачку поделу на запослене у јавном сектору и остале запослене? Које одредбе новог предлога закона се, појединачно односе на које запослене? И које на незапослене?

Својим невештим тумачењима надлежна министарства желе да остваре само један циљ – да на сваки могући начин онемогуће отпор антирадничким законима и испуне обавезе које, очигледно, имају према стварним креаторима овог предлога – страним привредним коморама у Србији. Баш им верујемо да су представници америчке привредне коморе првенствено размишљали како у Србији да заштите запослене у малим и микро предузећима!

Такође, покушава се створити вештачка подела на интересе запослених и незапослених, јер различити интереси не постоје. Сви запослени у Србији су потенцијално незапослени, а незапослени тек са овим законом фактички губе сваку наду да ће икада бити запослени (сем повремено, пробно, на одређено итд).

Влада која игра улогу неспособне да организује јавну расправу због стотинка активиста својих помагача из СС И УГС Независности који их наводно, у томе онемогућише, сад иде и корак даље – покушава да сукоби грађане Србије вештачки их делећи на оне које овај закон, наводно, штити, и оне који су актуелним, наводно, заштићени.

Владимир Радосављевић

Владимир Радосављевић

Започели сте опасну игру, господо. вашу планирану “јавну”, а у ствари “јадну” расправу, свесно избегавате да спроводите у складу са основним начелима на којима се она обавља у нормалним условима у целом свету, и преносите је на улицу, успут покушавајући да око ње супротставите две групе својих суграђана.

Ми вам поручујемо – имаћете не “јадну” већ праву јавну расправу у овом друштву и то онакву  какву заслужујете! На улици! И имаћете поделу на сукобљене групе – у једној ћете бити ви са својим налогодавцима, а у другој сви ми који смо ваше потенцијалне жртве – запослени у свим облицима запошљавања и власништва, и сви незапослени, и студентски  и грађански покрети и удружења и општи народни Фронт уперен против вас!

 

***

САОПШТЕЊЕ: Удружених синдиката Србије „Слога“

ВИРТУЕЛНИ СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ

Јавно слушање Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, заказано за 24. децембар 2013. године, са почетком у 11,00 часова, на тему „Закон о раду и његова рефлексија на социјално-економски положај грађана Србије“, отказано је дан раније 23.12.2013. штурим обавештењем овог Одбора, у коме се разлог отказивања наводи да се нису стекли услови за презентацију и одржавање јавне расправе – неодазивањем једног од социјалних партнера.

mape_uma_slika2
Удружени синдикати Србије „Слога“ јавно питају Одбор: који је то тајанствени социјални партнер који опструише јавну расправу на тему Прелога измена Закона о раду, да ли су то предлагачи закона, синдикати, или представници Владе и ресорних министарства?

Након предходне, једностране одлуке Министарства рада, запошљавања и социјалне политике да се откажу јавне расправе о Нацрту измена закона о раду, а сада и заказаног јавног слушања, Удружени синдикати Србије „Слога“ дефинитивно закључују да је једина намера Владе Србије потпуно искључивање синдиката из даљег процеса дијалога и усвајање Закона о раду  по сваку цену и далеко од очију јавности.

Међутим, оно шта треба да забрине јавност, а посебно државу је то да је Влада социјални дијалог преселила на  поље имагинарне, виртуелне комуникације, па уместо јавног сучељавања, министри све чешће се јавности и синдикатима обраћају путем друштвених мрежа. Тако нам господин Саша Радуловић, министар привреде преко својег Фејзбук профила поручује да не разумемо суштину измена закона, да „нема бесплатног ручка и да пропадамо зато што најбољи хране и издржавају најгоре“.

Ми не желимо да учествујемо у виртуалном социјалном дијалогу, да разговарамо са министрима преко друштвених мрежа и да им коментарима објашњавамо да то није тако, зато што они које ми као синдикат заступамо, за разлику од Владе и њених  “аватара“ – живе у реалном свету, свету у коме су глад и беда стварност а не имагинација.

Удружени синдикати Србије „Слога“ ће данас у Ужицу, као један од чланова Српског синдикалног фронта одржати још једну  заједничку Конвенцију  која је искључиво кривицом Владе постала  отворена јавна расправа и чија ће последња сесија највероватније бити одржана на дан расправе у Скупштини Србије, тако што ће се радници окупити пред вратима парламента, рећи оно шта имају и које сада нико неће да чује.

Информативна служба

Удружених синдиката Србије „Слога“