ДЕШАВА СЕ...

Тужилаштво БиХ: Нове оптужнице против Срба


Тужилаштво БиХ: Нове оптужнице против Срба

Тужилаштво Федерације БиХ подигло је и потврдило неколико оптужница против Срба…

02.01.2014. СРНА, РТРС 

тужилаштво и суд БиХ
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седморице некадашњих припадника војних и полицијских структура Републике Српске због злочина против човјечности почињених на подручју Котор Вароша.

Тужилаштво БиХ терети Саву Тепића, Драгослава Бојића, Душка Вујичића, Душка Максимовића, Радојка Кеверовића, Раду Шкорића и Илију Курушића да су током 1992. године, као припадници Станице јавне безбједности у Котор Варошу и Војске Републике Српске, учествовали у нападу на бошњачке и хрватске цивиле.

Тужилаштво БиХ сматра да су „оптужени одговорни за убиства и присилне нестанке 10 особа којима се након одвођења губи сваки траг“.

Ријеч је о предмету против високопозиционираних званичника, војске, полиције или политичких структура против којих је истрага покренута у Хашком трибуналу, након чега је предмет уступљен на процесуирање БиХ.

Тепић, Бојић, Вујичић, Максимовић, Кеверовић, Шкорић и Курушић ухапшени су почетком децембра, када су им одређене мјере забране.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

***

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МАРИНКА И ЗОРАНА БЈЕЛИЦЕ

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Маринка Бјелице, Зорана Бјелице и Новице Трипковића због ратног злочина на подручју Калиновика 1992. године.

Оптужница их терети да су, као припадници Војске Српске Републике БиХ, у августу 1992. године у Основној школи „Миладин Радојевић“ у Калиновику поступали супротно правилима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције.

У оптужници се наводи да су учествовали у убијању и нечовјечном поступању према затвореном цивилном становништву, што је за посљедицу имало смрт четири особе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тијела Суада Хасанбеговића, Сејде Кеше и Едина Биче ексхумирана су и идентификована 2009. године, док тијело Хашима Хатића није пронађено и он се води као нестала особа.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су 18. децембра на подручју општине Трново Маринка Бјелицу и његовог сина Зорана.

Чланови Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Источно Сарајево организовали су протесте испред зграде Сипе и Тужилаштва БиХ и затражили њихово безусловно пуштање на слободу.

Суд БиХ је, уз мјере забране, из притвора пустио стоодстотног инвалида Маринка Бјелицу, док је његов син Зоран остао у притвору.

*
СРБски ФБРепортер: ШОКАНТНО: СРБИНА МАРИНКА БЈЕЛИЦУ, СТОПОСТОТНОГ ИНВАЛИДА КОЈИ ЈЕ У ПОСЛЕДЊЕМ РАТУ ИЗГУБИО ТРОЈЕ ДЕЦЕ УХАПСИЛИ у БиХ због наводних “ратних злочина”, ПОРОДИЦЕ И УДРУЖЕЊА СТРАДАЛИХ И БОРАЦА ПРОТЕСТВОВАЛИ И ЗАТРАЖИЛИ ВАНРЕДНУ СЕДНИЦУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

***

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЛАВАЊЦА И НАРАНЧИЋА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Јоје Плавањца /59/ и Здравка Наранчића /49/, оба из Крупе и држављани Србије, због ратног злочина против цивилног становништва.

Оптужене терете да су током 1992. године, за вријеме рата у БиХ, као припадници Војске Републике Српске поступали супротно одредбама Женевске конвенције о заштити грађанских лица за вријеме рата, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Другооптужени Наранчић, као припадник чете Војне полиције 11. крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Српске, обављао је дужност стражара у Основној школи „Петар Кочић“ у општини Босанска Крупа, у којој су били заробљени цивили бошњачке националности са подручја општина Босанска Крупа, Сански Мост и Бихаћ, док је Плавањац био капетан Војске Српске.

Кршећи правила Међународног хуманитарног права за вријеме рата у БиХ, Наранчић се терети да је помогао, а Плавањац да је убио 11 цивилних лица, чиме су оптужени извршили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва, додаје се у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

***

ПОТВРЂЕНЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ВУЈОВИЋА И ДУКЕ

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Горана Вујовића и Мирослава Дуке за ратне злочине на подручју источне Херцеговине.

Вујовић и Дука терете се за злочине против човјечности, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се, између осталог, наводи да су Вујовић и Дука одговорни за злочине у периоду од јуна до децембра 1992. године усмјерене против бошњачких и хрватских цивила источне Херцеговине, односно на подручју општина Билећа, Невесиње и Гацко.

Вујовић је у то вријеме био начелник Станице јавне безбједности, а Дука командир милиције у Станици јавне безбједности у Билећи.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су Вујовића и Дуку 4. децембра у Билећи.

***

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРАГАНА ШЕКАРИЋА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгана Шекарића, која га терети за злочин против човјечности, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Шекарић је оптужен да је од априла 1992. и током 1993. године, као припадник српске Територијалне одбране и паравојне формације под називом „Осветник“, учествовао у нападу на цивилно несрпско становништво на ширем подручју општина Горажде и Вишеград.

Он се терети да је 22. маја 1992. године, у насељу Лозје у општини Горажде, заједно са више припадника Војске Републике Српске, учествовао у нападу на цивиле.

У том нападу убијена су четири, а теже рањено шест цивила, од којих је један био дванаестогодишњи дјечак, који је од посљедица рањавања преминуо.

У оптужници се, између осталог, наводи да је Шекарић, заједно са осуђеним Миланом Лукићем, крајем 1992. године и почетком 1993. године, у логору „Узамница“ у Вишеграду, физички злостављао бошњачке цивиле.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.