Љиљана Јовановић

ВЕЛИКА ПОБЕДА ЉУДСКОГ НАД ГМО-ЗЛОМ: Заустављена изградња Монсантове фабрике семена у Аргентини


ВЕЛИКА ПОБЕДА ЉУДСКОГ НАД ГМО-ЗЛОМ:
Заустављена изградња Монсантове фабрике семена у Аргентини

Апелациони Суд у северно-централној Аргентини пресудио је да је погон Монсанта неуставан, и судије су донеле одлуку да градња мора бити прекинута.

11.01.2014. извор: rt.com, за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод са енглеског Љиљана Јовановић

MONSANTO ARGENTINA

Тројица судија Апелациониг суда пресудило је у односу 2:1 у корист активиста који су поднели тужбу против градње Монсантовог погона за производњу ГМО семена, а на основу Закона о заштити животне средине у општини Malvinas Argentinas, градића који се налази у провинцији Кордоба.

“Ми смо поднели кривичну пријаву да би обавестили тужиоце о одређеним неправилностима и  супротностима са Законом о заштити животне средине, до којегје дошло у Министарству за заштиту животне средине, који се бави давањем овлашћења за пројекте” – рекао је адвокат Raúl Montenegro, за “Revolution News“. Изградња објекта је суспендована до завршетка процене утицаја на животну средину и на биљке на локалитету. Локални лист “La Vos” известио је да би студија о заштити животне средине, била готова почетком  фебруара. Мултинационална компанија је изјавила да ће се жалити на одлуку, “Ми сматрамо да је наше легитимно право да градимо, јер смо добили одобрење за изградњу у складу са свим прописима “ – речено је у саопштењу Монсанто-а.

Компанија је изјавила да је већ  извршила процену утицаја на животну средину,  документ се  налази на разматрању код Секретара за заштиту животне средине.

Активисти су блокирали градилиште 113 дана, спречавајући раднике да заврше радове на постројењу.

Монсанто је одговорио саопштењем да “Дуже од 3 месеца запослени у Монсанту и извођачи радова нису билиу стању да остваре своје право на рад, услед деловања екстремиста који су блокирали градилиште, подстицали на насиље, и систематски игнорисали судске одлуке” .

Извештај из октобра показао је да су Монсантови пестициди, повезани са здравственим проблемима који су се јавили, од урођених малформација,  до повећања стопе обољења од рака у Аргентини. Недостатак прописа је довео до широко распрострањене злоупотребе Монсатових производа код народа у Латинској Америци.

Истрага коју је вршио Асошијетед Прес (AP), показала је постојање директне везе између продаје Монстантових пестицида и појаве погоршања здравствених проблема у Аргентини. AP је документовао да су у неколико наврата када су пестициде коришћени у близини насељених места самим тим су загађени извори и залихе воде и то је изазвало здравствене проблеме.

Мултинационална компанија се суочава са глобалном критиком свуда и на сваком месту. У октобру су хиљаде људи демонстрирали улицама широм светских градова, у знак протеста због употребе ГМО производа, а сви су били упрени против Монсанта. На Светски дан хране у преко  50 земаља организоване су демонстрације против Монсанта док је у САД протест био организован у 47 држава.

Демонстранти су позивали на: “бојкот ГМО организама и бојкот других штетних агрохемикалија” како је написано на званичној страници “Маршом против Монсанта”.

Предходни протест против Монсанта је одржан у мају месецу прошле године. Све је почело као мали догађај али се проширио у глобаалну каампању у 436 градова уз учешће преко 2 милиона људи, у 52 земље широм света, који су се придружили протесту.

Акције Монсанто су порасле за 2%, у среду ујутру када је објављено да је у првом кварталу  зарада била већа од очекиване. Компанија је објавила да је са 30.новембром завршила квартал, са повећаним приходом који је достигао 368 милиона $, или 69 центи/по једној акцији. Годину дана раније, компанијаје у истом периоду зарадила 339 милиона $, наводи AP.

***

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
АНТИ–МОНСАНТО АКТИВИСТИ НАПАДНУТИ У АРГЕНТИНИ

anti-monsanto-argentina***

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:
СВЕТ: МОНСАНТОВИ ПЕСТИЦИДИ ТРУЈУ АРГЕНТИНУ – ИЗВЕШТАЈ

bp17

1 reply »

  1. Искрено се радујем овој историјској пресуди у Аргентини.

    Аргентина је једна од највећих жртава ГМО-технологије и антиљудског експеримента и заиста ми је искрено жао Аргентинаца због несрећне судбине кроз коју пролазе ево већ неколико деценија. Богата и лепа земља, мирољубива, народ вредан и интересантно генетски измешан, али им ненародна власт и убице из НСП не дају да живе мирно и срећно. Пример државе која је могла бити богата и успешна, коју је ненардодна власт унесрећила…

    Свиђа ми се