Ванредно Стање

Србија још није предала извештај о крађи беба – у последњих 40 година украдено више од 10.000 новорођенчади


Србија још није предала извештај о крађи беба
– у последњих 40 година украдено више од 10.000 новорођенчади

Прошао рок да се поднесе извештај у Стразбур о случају нестале новорођенчади. Још осам месеци да Србија одговори суду

12.01.2014. НОВОСТИ

dru-nestale--bebe_620x0
НИ месец дана пошто је истекао рок да поднесе први извештај Европском суду за људска права о предузетим корацима на решавању случаја несталих беба, Србија то није урадила. Рок је прошао 9. децембра, а на стотине родитеља и даље не зна шта се десило са њиховом новорођенчади, нити је покренута истрага.

Како подсећа организација „Астра“, у марту 2013, у складу са одлуком коју је донео Европски суд по представци Зорице Јовановић против државе, Србији је дат рок од годину дана да одговори на питање шта се у овом морбидном случају догодило. Одлука је постала правоснажна 9. септембра.

– О акутности овог проблема сведоче и подаци које смо прикупили преко европског броја за несталу децу 116.000. Скоро половина позива везана је за нестале бебе, док у другим земљама већина људи тражи децу која су побегла од куће – кажу у „Астри“.

Они упозоравају на алармантне податке београдске групе родитеља нестале деце, по којима постоји основана сумња да је, под изговором да је дете мртворођено, 6.000 породица остало без својих малишана. Бебе, које су званично проглашаване мртвим, нестајале су на путу од породилишта до гробља, а од београдских „Погребних услуга“ добили су потврде да су деца – без белега на гробљу!

  • У ЗЛОЧИН УМЕШАНИ МНОГИ

    ПРЕМА подацима Удружења родитеља несталих беба, на територији Србије у последњих 40 година украдено је више од 10.000 новорођенчади. У тај злочин, верују родитељи, умешани су многи – од лекара, преко бабица и чистачица, до општина. Цене беба су 15.000 – 45.000 евра, зависно од оцене коју дете добије на рођењу, порекла и здравствене конституције родитеља.

Први такав случај познат овом удружењу догодио се 1959, док је најскорији везан за 2011. У већини спорних случајева постоје бројне неправилности и повреде правног поретка. И заштитник грађана је пре три године у извештају достављеном Влади и Скупштини упозорио да се без посебне истраге специјализованих органа не може поуздано рећи да бебе нису противзаконито одвајане од породица.

Досад нису реализовани ни закључци скупштинског Анкетног одбора. Први пут у историји српског парламентаризма, извештај овог одбора усвојен је једногласно у јулу 2006. Утврђен је предлог мера, који је подразумевао деблокаду рада МУП, тужилаштава и судова, и затражено је формирање полицијских јединица које ће испитати све случајеве нестанка беба. Извештај је у року од три месеца требало да буде поднет скупштинском Одбору за безбедност, а све случајеве овакве врсте требало је убудуће да воде Специјални суд и тужилаштво. Од тога није било ништа.

Србија сада има још осам месеци да поступи у складу са одлуком Европског суда и кроз детаљну истрагу потврди или оповргне сумње да су деца илегално давана на усвајање. Из „Астре“ упозоравају да реакција државе не сме да се сведе на исплату штете оштећеној Зорици Јовановић.