Ванредно Стање

ССП: МУП без могућности да одлучи, генерали политичари, полицајци у проблему


ССП: МУП без могућности да одлучи, генерали политичари, полицајци у проблему

Делегација Синдиката српске полиције са колегама са Косова и Метохије, 24.јануара водила је техничке преговоре са делегацијом Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Састанком је председавао државни секретар Владимир Божовић. Састанку су присуствовали државни секретар Вања Вукић, секретар Милорад Тодоровић, помоћник министра Жељко Којић, његов заменик Жељко Веселиновић, заменик директора полиције генерал Бранислав Митровић, начелник Управе полиције генерал Младен Курибак и др. Овим састанком Синдикат српске полиције желео је реши проблем оних који желе да раде, односно да помогне колегама који живе и раде у АП Косово и Метохија а који су погрешном политиком послодавца доведени у незавидан и тежак положај.

25.01.2014. ССП

KiM

Наш послодавацс се правда се да је учинио све што је могао, да је постигнуто оно најбоље у корист полицајаца који су остали без посла. Ми не мислимо тако, шта више супротно.

Да се подсетимо, Председник Владе Србије, самоме себи као министру на челу Министарства унутрашњих послова налаже да већину радних места са АП Косово и Метохија уклони из систематизације, Закључком Владе са роком од три дана. За невероватних три дана, уз сагласност надлежних министарстава мења се систематизација коју Влада експресно усваја. Запослени са КиМ се приморавају да потпишу решења о раскиду радног односа и прихвате тзв. „специјалну пензију“. Послодавац не поштује закон који недвосмислено каже да пре раскида радног односа, раднику мора понудити слободно радно место. А знамо да слободних радних места у Србији има чак и превише. Послодавац са синдикатима не води социјални дијалог, сматрајући да ће се све брзо и безболно завршити због новогодишњих празника. Великом броју радника послодавац не оверава здравствене књижице доводећи те раднике и чланове њихових породица у веома незгодан положај где им ускраћује право на здравствену заштиту. Колико видимо за послодавца су ти запослени само блато на скупој ципели.

Ми из Синдиката српске полиције желимо да тешко и системско кршење Устава, закона и радничких права спречимо. Да послодавца натерамо да води мудру политику која је у интересу професије, радника и нације. Оних радника полицајаца који су годинама штитили, бранили и бринули о свом народу са АП Косова и Метохије.

Наш послодавац жели да се отараси тих полицајаца који су ратовали за своју земљу, крварили, били затварани и пребијани, који су дали и дају све оно што појединци који представљају послодавца никада неће. Ти људи живе тамо где ни један наш политичар неће, на Косову и Метохији. Е такви који представљају послодавца, играју се хиљадама чланова породица оних који су жртвовали све и жртвују за ову земљу и нацију, свој мир, здравље и слободу.

Ми нисмо задовољни разултатима састанка, нас не интересује мишљење генерала полиције који се понашају и који говоре попут политичара. Ми од српских генерала полиције, тражимо да буду професионални полицајци од струке и да дају стручна и професионална решења. Ми желимо да наши генерали полиције буду људи од интегритета.

Не желимо да слушамо изговоре оних који на састанак долазе не припремљени, необавештени, нестручни. Не желимо да слушамо изговоре оних који воде Министарство а немају моћ да одлучују. Не желимо да разговарамо са онима који купују време док времена нема.

Ми се не бавимо заступањем и бригом о кромпирима, луком и шаргарепом. Ми заступамо и бринемо се о правима запослених који имају породице, децу коју треба да прехране поштеним радом. О људима којима је послодавац окренуо леђа, којима је угрожено право на рад, право на здравствену заштиту, право на слободу кретања и настањивања. Онима којима је угрожено право на живот!

Данас се боримо за колеге са Косова и Метохије, њих сада желе да се реше јер су тамо где су, јер су бранили своју земљу. Сутра то чека и све нас који смо у служби од деведесетих година, који смо исто тако чували и бранили своју државу. Није то измишљена прича и нешта ново, тај пут су прошле Хрватска и Босна и Херцеговина, на реду је Србија, на реду смо ми.

Синдикат српске полиције као озбиљна организација, у будуће неће водити јалове разговоре са представницима Министарства унутрашњих послова који немају мандат да одлучују или да предлажу решење проблема. Са онима који сматрају да се овим Синдикатом може манипуисати и куповати време.

У будуће, разговори који се односе на решавање проблема запослених са КиМ који желе да раде, Синдикат ће водити са онима који имају моћ да одлучују и решавају проблеме, односно са представницима послодавца – Владом Републике Србије. Или ће мо проблеме решавати јавно, говорити на улицама, испред Владе Републике Србије.

Председник ССП
Глишо Видовић

sspinfo

1 reply »

  1. Бринете о уставу… чудно устав важи у сваком тренутку и за свакога и ви сте дужни да ухапсите онога ко га крши , јер га и сами кршите ако одређени могу да га заобилазе .
    Ако неко каже да скочите у бунар … скочићете вероватно? Немојте да се кријете иза противзаконитих команди. Ви господо из полиције сте у служби политичке мањине а не у служби закона и устава. То је наша жалосна истина у Србији. А то је и наша и Ваша срамота, само што је код Вас оружје којим ту срамоту браните и одржавате.

    Свиђа ми се