ДЕШАВА СЕ...

ПАРТИЈСКА РЕПРЕСИЈА НАД НОВИНАРИМА РТРС-а: Жалба уредника емисије ПРЕСИНГ и ново отворено писмо запослених на РТРС-у


ПАРТИЈСКА РЕПРЕСИЈА НАД НОВИНАРИМА РТРС-а: Жалба уредника емисије ПРЕСИНГ и ново отворено писмо запослених на РТРС-у

„Радио телевизија РС у правом је хаосу, али се сви праве да о томе не знају ништа. Рејтинзи гледаности су отишли у суноврат, али се крију од јавности. Управо је завршен конкурс за нови Управни одбор РТРС-а који би требало да распише конкурс за новог директора. Смене, укидање емисија, већ виђено понашање партократски настројених кадрова  који овај пут не презају да укину емисију која је заиста у правом светлу приказивала истину о Србима у БиХ данас, страдању, садашњости и будућности, ако је уопште и било…“
Због укидања емисије Програмском савету обратила се уредник и водитељ емисије, а њене колеге са РТРС-а су реаговале и отвореним писмом… У НАСТАВКУ ЖАЛБА ЗБОГ НЕРЕГУЛАРНОГ УКИДАЊА ЕМИСИЈЕ ПРЕСИНГ ПРОГРАМСКОМ САВЕТУ РТРС-А БИЉАНЕ КНЕЖЕВИЋ И ОТВОРЕНО ПИСМО КОЛЕГА СА РТРС-А.

04.02.2014. svetisava (18.12.2013.), novifront (11.12.2013.), за ФБР приредила Биљана Диковић

Биљана Живковић новинар, уредник и водитељ емисије ПРЕСИНГ РТРС-а

Биљана Кнежевић
новинар, уредник и водитељ емисије ПРЕСИНГ РТРС-а

ЈП РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
ПРОГРАМСКИ САВЈЕТ
н/р свим члановима Савјета

ЖАЛБА
ЗБОГ НЕРЕГУЛАРНОГ
УКИДАЊА ЕМИСИЈЕ ПРЕСИНГ

Поштовани чланови Програмског савјета,

    Писменим путем желим да Вас упознам са чињеницом да је емисија “Пресинг” ТВ Републике Српске, након  више од седам година емитовања, укинута од стране менаџмента РТРС-а без образложења и конкретног објашњења.
     У четвртак, 14. новембра 2013. године,  припремала сам нову тему за емисију „Пресинг“ и већ почела да комуницирам са потенцијалним гостима. Како бих испоштовала програмска правила, као сваки професионални уредник, назвала сам нову  главну уредницу Информативног програма, Дубравку Гајић, како бих се консултовала око теме и обавјестила је о садржају емисије.Тада сазнајем, усменим путем од Дубравке Гајић, да „Пресинг“ више неће бити емитована, односно да цитирам: “Рајко је рек’о да укида емисију”.
     Искрено говорећи, мени је такав сценарио био познат данима прије него што ми је саопштен, јер сам из више извора добијала информације шта ми се припрема.
     На такав исход ме упозорио и колега Игор Пожгај, који ми је рекао да му је током првог састанка Рајко Радовановић, в.д генералног директора, саопштио да укида емисије „ОдговорНо1“ и „Пресинг “, јер нас не воле поједини партијаши. Да ће емисија Пресинг, након укидања емисије „ОдговорНо1“, бити  друга на листи укидања постало ми је потпуно јасно након првог и јединог састанка са г. Радовановићем.
    Датума, 31.10.2013. године, на једином састанку са г. Радовановићем, којем су присуствовали и Дијана Врховац, директорица Дирекције РТРС-а и Драшко Игњатић, директор програма Телевизије РС, ја нисам добила нити један професионални одговор на питање: „Зашто желите да укинете ПРЕСИНГ“?!
Тада ми је г. Радовановић рекао да бих се ја “изненадила колико ме битних људи на функцијама у РС не воли” и како има велике притиске да ПРЕСИНГ буде укинут!
Дан након неформалног разговора са Дубравком Гајић, 15. новембра 2013. затражила сам писмено образложење и разлоге укидања емисије “Пресинг” која је, као и у досадашњим програмским схемама РТРС-а, емитована понедјељком у 21 час.
Такође, тражила сам савјет како и на који начин треба јавности Репубике Српске образложити напрасно укидање емисије, али ништа од траженог до данас нисам добила.
 Програмски савјет РТРС-а изабрала је Народна скупштина РС као савјетодавни орган Управног одбора Јавног медијског сервиса Републике Српске. Као чланови Програмског савјета Ви сте подржали програмске планове рада, које је усвојио УО РТРС-а, као и програмске схеме наше телевизије.
Молим Вас да ми одговорите да ли сте, као Програмски савјет РТРС-а,  били упознати и да ли сте били сагласни са одлукама менаџмента о укидању емисија “Пресинг”, “ОдговорНо1”, “Арт машина” и других .
Наравно, мене прије свега интересује одговор Програмског савјета из којих разлога је дошло до укидања емисије ПРЕСИНГ, која је годинама била бренд РТРС-а и чији рејтинзи су само доприносили значају и високој гледаности нашег програма.
Подсјећам Вас да се емисија Пресинг на програму РТРС емитује од 16. априла 2007. године.
До сада је емитовано преко 300 емисија са више од 1200 гостију, међу којима су и врло цијењени и утицајни саговорници из цијелог региона. Такође, у емисији су, годинама уназад (што је лако провјерити), равноправно били заступљени представници и власти и опозиције, чиме се потпуно негира прича о постојању тзв. Црних листа.
Пресинг је годинама у врху гледаности програмских садржаја РТРС-а, чак и када су рејтинзи падали ова емисија је имала боље и више рејтинге од многих седмичних емисија у нашем, али и програмима других телевизија.
Такође, општи утисак јавности увијек је ишао у корист емисије Пресинг, што Вам је, сигурна сам, добро познато.
Због свега наведеног до данас ми није јасно да ли је „Пресинг“ са екрана ТВ РС “скинут” због лоше концепције емисије или анимозитета новог менаџмента према мени као уреднику и водитељу.
Судећи према сурогату под називом “Акутелности” који је убачен у термину емитовања “Пресинга” у питању су оба разлога. Нажалост, они који су одлучивали о томе очито су направили кардиналну грешку, јер рејтинзи нове емисије су на недопустиво ниском нивоу, а утицај у јавности занемарљиво мали.
О тој емисији се не прича ни у новинарским круговима, ни у самој Радио телевизији РС.
Желим да напоменем  и ово, колико сам озбиљно и одговорно приступала свом послу најбоље говори податак да никада нисам угрозила нити један термин емитовања „Пресинга“, чак и када сам имала тешке животне ситуације и смртне случајеве у породици.
Пресинг сам уређивала и водила сваког понедјељка без обзира и на ситуације у којима ми је здравствено стање било озбиљно угрожено.
Како је емисија укинута на начин на који је укинута, а како је укидању предходио тежак период притисака од стране новог  руководства, била сам приморана да затражим љекарску помоћ.
Надам се да ће Програмски савјет стручно, одговорно и непристрасно анализирати насталу ситуацију и препоручити Управном одбору РТРС-а враћање емисије “Пресинг” у програмску схему ТВ РС.
У супротном и сами ћете постати  актери и  са пуном одговорношћу  учествовати у  урушавању Јавног сервиса РС и гушење слободе медија.

У Бањалуци,15.12.2013. године

Биљана Кнежевић,
уредница емисије Пресинг

***

Прогон се наставља а колеге ћуте

NF Novosti
NF Novosti – НФ Новости

На адресу Новог Фронта стигло је ново отворено писмо запослених на РТРС-у, које вам у цјелости преносимо:

Поштоване колеге обраћамо се вама јер једини имате храбрости да пишете о прогону новинара и осталих запослених на Јавном сервису РС које се наставља, а медији у Републици Српској о том стравичном погрому својих колега солидарно не смију да објаве ни једну ријеч. Након укидања емисије ОдговорНо1 и Пресинга настављене су смјене уредника, али и свих других шефова сектора на Јавном сервису РС. Нови в.д. директор Рајко Радовановић, како је и обећао на првом и до сада једином састанку са уредницима, одлучан не да почисти све што је затекао на РТРС-у. – Нећу да радим са људима свог претходника, једино је образложење за погром који Радовановић проводи на РТРС-у. Људи уплашени за егзистенцију су занијемили, у РТРС нико ни с ким не прича, јер се сви плаше одмазде. Круг ћутње и страха је сваким даном све већи, а ни Синдикат РТРС не смије да се супротстави. Медији, којима је РТРС протеклих година била омиљена тема, не пишу о томе ни слова иако ова два мјесеца имају материјала више него што га је било протеклих 20 година. Ова ћутња медија наводи на закључак да су све раније текстове о РТРС наручивали управо они који су стајали иза довођења Радовановића, партијског функционера градског одбора СНСД-а на чело Јавног сервиса РС. 

Ударне песнице терора новог менаџмента РТРС су новопостављени директор Програма ТВ РС Драшко Игњатић и шефица ИПП Дубравка Гајић. Посебно смо шокирани изјавом в.д. директора о постојању „црних листи“ на РТРС-у протеклих година и очекујемо да саопшти имена људи који су правили те листе и имена оних који су их нама испоручивали. Будући да је управо Драшко Игњатић био уредник ИПП протеклих осам година, логично је да је он  био тај који је располагао црним листама и давао наређења. Зато од Драшка Игњатића тражимо да јавности каже како је уређивао Информативни програм у свом дугогодишњем мандату. Исто очекујемо и од Дубравке Гајић која је неколико година била шеф деска РТРС-а, а потом координатор дописничке мреже. Лаж је да је било ко осим нас, запослених на РТРС уређивао програм телефоном, али то је очито и била наша највећа грешка. Исто као што је истина да је доласком Радовановића почела ова пракса. Новопостављене уреднике Дневника из дана у дан на рапорт позивају медијски савјетници из разних Кабинета. Занимљиво је да је РТРС прије неки дан на свом порталу објавила писмо власника ТВ БН предсједнику РС Милораду Додику. Немамо ништа против власника БН-а, али и он као и ми знамо да је неуобичајено да медији објављују писма и саопштења других медијских кућа која се њих не тичу. Објављивање овог писма ваљда је требало да покаже да је Радовановић укинуо „црне листе“ које је сам измислио.

ртрс
Али да се вратимо терору на РТРС-у. Сви стари уредници Дневника су смијењени и растјерани, а за уреднике постављени су млади новинари. Јасенко Тодоровић Момчило Остојић и Бранимир Ђуричић. Нада Арлов је прва „почишћена“ и пребачена на Радио РС. Свима су плате преполовљене. Маријана Ђурђевић смијењена је са мјеста уредника и води само један Дневник седмично, али ускоро би могла да остане без ичега, јер њу посебно Радовановић оптужује да добре односе са бившим менаџментом, што је ноторна лаж јер је Маријана свој посао радила самостално и професионално од када се њим бави. До краја године у Информативни програм биће убачена дјеца, хонорарни сарадници, који на РТРС раде тек два мјесеца. Радовановићева прва сарадница Дијана Врховац, која је била његов портпарол на бањалучком градском безену, на РТРС проводи терор. Данијел Дакић скинут са мјеста водитеља Јутарњег програма јер није хтио да обрије браду како је то захтјевала Дијана Врховац. Пребачен у сектор промоције програма. Бријање браде је одбио и Анђелко Јандрић, водитељ Српске данас и Вијести што га је коштало радног мјеста. Након што је скинут са емисије „7 у 1“, Срђан Радановић враћен је на екран у лику водитеља Јутарњег програма тек након што је обријао браду и ошишао се. У РТРС се проводи чистка у свим секторима од дописништава, преко техничких служби, реализације до лектора. Са мјеста шефа реализатора смијењена је Сузана Лазић, а именован Мишо Кочић. На мјесто главног продуцента Радована Бојата, који је отишао у пензију али је као један од најискуснијих нудио хонорарну сарадњу, постављен је Александар Шева. Шева је радније радио као монтажер, а потом годинама у Сектору промоције програма и овај посао за њега је превелик залогај. Најзанимљивија је смјена у Бијељини одакле је са мјеста шефа ИТЦ смијењена Свјетлана Марковић, а постављена новинарка ТВ БН Зорица Цветковић. Зорицин супруг Јован Цветковић као близак пријатељ Пере Симића постављен је за предсједника НО Новинске агенције РС.
Зорица Цветковић је каријеру почела на СИМ Радију гдје јој је шеф био Перо Симић. Послије је заједно са Симићем радила кампању за Милорада Додика „Српска на добром путу“, а зли језици тврде да је маркетиншка фирма која је радила ту кампању у ствари заједничка, а не само њена. Образложење за трансфер Зорице Цветковић гласи да се „није слагала са уређивачком политиком ТВ БН“. Борис Бабић је рекордер у смјенама у кратком времену. У четвртак 28. новембра смијењен је са мјеста координатора за Информативно техничке центре РТРС-а, али и са мјеста шефа ИТЦ Приједор на које је постављена Данијела Додош. У петак, 29. новембра, поново је враћен на функцију координатора за ИТЦ. У понедјељак, 2. децембра, поново је смијењен са те функције. У немилости новог директора је и још једно познато ТВ лице Дарко Савић који ће извјесно је бити уклоњен са Дневника. Након што је укинут Пресинг, Биљана Кнежевић је након невиђене тортуре и злостављања на радном мјесту, била принуђена да потражи помоћ љекара и оде на боловање. Исто се догодило и са Наталијом Тривић, директорицом програма ТВ РС, коју је в.д. Радовановић присилио да потпише оставку. Љиљана Предрадовић након смјене са уредничке позиције у Бањалучкој панорами добила је рјешење новинар 2 и минималну почетничку плату. Нова шефица ИПП Дубравка Гајић иживљавала се над њом све док услијед тешког стреса није потражила помоћ љекара. И Прерадовићева је отишла на боловање. Игор Пожгај уредник укинуте емисије ОдговорНо1 и новинарка те емисије Сандра Кукић раније су дали отказ директору Рајку Радовановићу и отишли на АТВ.

Б Кнежевић

Познато ТВ лице емисије Пресинг, Биљана Кнежевић

В.д. директора Радовановић раније је свим запосленим послао допис да не смију ни слова да напишу на друштвеним мрежама, а Сектор промоције програма на чијем челу је Санда Мешиновић редовно контролише све приватне профиле новинара РТРС. „Шта ви мислите, да сте звијезде? Ви сте једна распуштена банда“, рекао је директор РТРС-а уредницима седмичних емисија на првом и једином састаку који је имао са њима када је дошао на чело РТРС. Радовановић је директорици маркетинга Весни Родић чим је стигао саопштио да неће дуго остати на том мјесту, те да себи тражи посао. На њено мјесто требало би да дође Радовановићев пријатељ Боривоје Јевђенић који је био шеф маркетинга и промоције на бањалучком безену Аквана, одакле је на чело Јавног сервиса стигао и Радовановић. Јевђенић је у јануару прошле године најавио да ће у мају почети снимање филма „Тежина срца“ о смрти 12 бањалучких беба 1992. године. Иако је у медијима бомбастично најавио да ће на том пројекту, чији је он продуцент, сарађивати са филмским радницима из Лос Анђелоса, као и да ће филм подржати Европска унија и да ће глумити легендарни холивудски глумац Џон Малкович и глумица Паз Вега од тога није било ништа. Јевђенић је од Владе РС тражио 1,2 милиона евра да сними свој филм, али их није добио. Непознато је да Јевђенић раније није продуцирао нити један филм и ово је требало да буде његов први филмски пројекат. Јевђенић је иначе у Бањалуци завршио Факултет пословне економије Аперион а његов дипломски рад био је „Развој информационих система у функцији предузетничке економије“. Какве везе Јевђенић уопште има са филмом, филмском индустријом, продуцијом, Холивудом и холивудским звјездама до данас је остала мистерија за наивне или пропали покушај преваре за мало озбиљније.

Боривоје Јевђенић

Боривоје Јевђенић

Радио телевизија РС у правом је хаосу, али се сви праве да о томе не знају ништа. Рејтинзи гледаности су отишли у суноврат, али се крију од јавности. Управо је завршен конкурс за нови Управни одбор РТРС-а који би требало да распише конкурс за новог директора. Овај постојећи изабран је за в.д. а према непотврђеним информацијама на брзину је дошао до дипломе Бањалука колеџа која му је обезбједила постављење. Занимљиво је да је сувласник тог факултета његов бивши радни колега и пријатељ Ненад Новаковић.

1 reply »

  1. Primitivne metode vlasti Dodika, su otvorile vrata haosu RS u ekonomsko-socijalnom osnovu, uz to otvorile vrata dužničkom ropstvu MMF-a je RS štala za robove, dok je Dodik za to vrijeme postao milijarder. Ne znam, kako razum koji se mogao uvjeriti na hiljade načina o primitivnim metodama Dodika, i dalje podržava taj primitivizam. Ova primitivna represija prema emisiji Presing je samo jedan segment primitivizma i bahatosti tog primitivizma, sreća je i RS ima BN-televiziju, inače bi pord štale za robove RS bi bila u totalnom primitivnom mraku kulture i istine, velike laži ove vlasti od 2006 je bolest laži i pljačke potpuno obuzela RS, i to će i dalje da potraje, pravo stanje patologije.

    Свиђа ми се