ДЕШАВА СЕ...

Нови проблеми у ЕУ: Литванија ће одржати референдум о ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРОДАЈЕ ЗЕМЉЕ СТРАНЦИМА


Нови проблеми у ЕУ: Литванија ће одржати референдум о ТРАЈНОЈ ЗАБРАНИ ПРОДАЈЕ ЗЕМЉЕ СТРАНЦИМА

Литванија, земља која излази на Балтичко море и граничи се на северу са Летонијом, југоистоку са Белорусијом и југу са Пољском, једна је од водећих агроиндустријских земаља.
Литванија ће одржати референдум о трајној забрани продаје земљишта странцима, обавестили су јавност у понедељак представници ове државе. Аналитичари сматрају да би тај потез могао довести земљу у сукоб са правилима ЕУ о слободном кретању капитала.

ПОВЕЗАНО:
Ратко Паић: Распродаја српских ораница новим европским газдама

19.02.2014. извори: Hina, index.hr, за ФБР приредила Биљана Диковић

lh-map

Референдум је добио зелено светло након што су његови предлагачи, међу којима и чланови странке коју води један од најмоћнијих власника пољопривредних земљишта у тој балтичкој земљи, прикупили потписе више од десет одсто становника за одржавање референдума.

Литванија је обећала да ће одустати од забране продаје земљишта странцима након што се придружи ЕУ-у 2004. па јој је одобрено прелазно време до маја. Али присталице одржавања референдума позивају да забрана продаје земљишта остане на снази за стално.
Неки сматрају да би укидање забране могло довести до пораста цена, што не би ишло у прилог домаћем становништву.

Парламент мора изабрати датум за гласање у раздобљу између маја и јула. „Уколико референдум успе, његови ће се резултати косити са законима ЕУ-а јер ће утицати на ограничење слободног кретања капитала“, рекао је професор на Универзитету Мyколас Ромерис у Вилниусу, Игнас Вегеле.

За успех референдума потребан је одзив 50 одсто становника, а најмање трећина укупног броја бирача мора подржати предлог.

litvanija-zastava_0

1 reply »

  1. Римско царство, Византиjа, Свето римско царство, Турско царство, Британска империjа, Арапски калифат, Аустро-Угарска, Немачки раjх – сви су они Европска униjа свог времена, нема никакве разлике.

    Свиђа ми се