ДЕШАВА СЕ...

Наши пријатељи из Чешке поднели жалбу против Хашког трибунала – Траже неодложно пуштање Шешеља на слободу!


1623790_287582248063977_17155745_n

 ЕФСК (Европског фронта солидарности за Косово) и удружењe грађана “Пријатељи Срба на Косову“ у канцеларији УН у Прагу поднели жалбу против Хашког трибунала – траже неодложно пуштање Шешеља на слободу.

Извор: Реци не ЕУ
05.03.2014.

***

„Активисти Европског фронта солидарности за Косово предали су у канцеларију УН у Прагу жалбу на Међународни кривични трибунал за бившу Југославију у Хагу. Жалба је упућена Савету безбедности УН, са седиштем у Њујорку, који је оснивач Међународног суда.

Заједно са активистима Европског фронта солидарности за Косово у подношењу жалбе учествовали су и председник удружења грађана “Пријатељи Срба на Косову“ Вацлав Дворжак и заменик председника ”Не Брисел – Народна демократија“! Ладислав Земанек. Особље канцеларије УН-а су примили нашу жалбу. Добилисмо њихов службени печат, којим су нам потврдили пријем жалбе.

Неправедан Хашки трибунал

Разлога зашто смо одлучили да протестујумо против Хашког трибунала је неколико. Прво, ова институција нема никакве везе са законом. То јеполитички инструмент западних сила. Они желе да уз помоћ њега окриве за рат у бившој Југославији Србе, и истовремено се на тај начин ослободити водећих српских политичара и вођа који су се у прошлости супротставили Западу. Велика већина осуђених у Хагу су Срби, штавише, они су углавном водећи српски политичари и најистакнутијих војници, укључујући бивше председнике и генерале.

Насупрот томе, из редова Хрвата, Босанаца и Албанаца суди се у огромној већини само личностима од другоразредног значаја а поврх тога јевелики део њих ослобођен и проглашен невиним, а такође укључујући најгоре злочинце и масовне убице, као што су нпр. Анте Готовина и Рамуш Харадинај. Или су били евентуално симболично”кажњени”, као нпр. Насер Орић. Притом нпр. управо хрватски генерал Анте Готовина је био одговоран за највеће етничко чишћење у Европи, када је било за време ”Олује” из Републике Српске Крајине прогнано 250.000 српских цивила и хиљаде српских цивила масакрирано. Остао је и овај страшан злочин пред Хашким трибуналом потпуно некажњен а починиоци су ослобођени.

Суђење Војиславу Шешељу

Врхунац Хашке неправде је ”Суђење” водећем српском политичару Војиславу Шешељу. Он је невероватних 11 година у Хагу у притвору без тога да је дочекао било какву пресуду. Процес Шешељу је притом потпуно исконструисан и као да га је описао Франц Кафка. Шешељ се терети за вербални деликт, односно да за то да су његови говори у 90-их наводно могли инспирисати неке српске војнике да почине злочине. Међутим, суд није успео да докаже да је Шешељ икога на било какав злочин позивао. Оптужба је потпуно смешна, поготово када се узме у обзир да је Шешељ био у време обухваћено оптужницом опозициони политичар и није имао никакву стварну моћ. Цело суђење је стога у суштини политички процес.

Прави разлог Шешељевог затварања је тај што је његова Српска радикална странка, чији је он председник, била некада најјача странка у Србији. Дакле постојала је реална могућност да Шешељ дође на власт и ослободи Србију од западне доминације. Због тога је дакле Хаг издао налог за хапшење, како би се Запад ослободио претње њиховој хегемонији над Србијом.

Шешељ је успео међутим да Хашки трибунал потпуно понизи и разбије све тачке оптужнице и да докаже да су у питању лажне и политички мотивисане оптужбе. Његова одбрана пред Хашким трибуналом била је без претеривања генијална. Суђење Шешељу је било завршено 2012 године, а од тада Шешељ и даље узалудно чека на пресуду. Суд притом изрицање пресуде под разним изговорима одлаже јер је свестан да Шешеља не може низашта да осуди. Хашки суд стога без претеривања може да се упореди са стаљинистичким трибуналима.

Наша жалба

Управо против срамног суђења Војиславу Шешељу смо и протестовали. Наша жалба садржи детаљан опис овог политичког процеса и све његове неправде, грешке и безакоња. У исто време, у њој јасно и снажно позивамо на неодложно ослобађање Војислава Шешеља из затвора у Хагу и његовог потпуног ослобођења.

Сличне жалбе Трибуналу и захтев за ослобађање Војислава Шешеља, припремају и активисти у многим другим земљама,а у најближој будућности у Француској и Италији. У исто време су у Београду, поводом 11. годишњице Шешељевог затварања у Хагу одржане велике демонстрације за његово ослобађање, на којима су против хашке неправде протестовале на хиљаде људи. Потребно је јасно се поставити против неправде и подржати вође братског србског народа затворене у Хагу, док су прави злочинци са Запада на слободи и никада пред суд нису били постављени.“

(О заједничкој новембарској хуманитарној акцији Реци не ЕУ и Европског фронта солидарности за Косово можете прочитати овде: РЕЦИ НЕ ЕУ – ЕФСК)

Превод са Чешког: Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ