ДЕШАВА СЕ...

Милорад Додик: Неће бити никаквог „Дејтона два“


Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да неће бити никаквог „Дејтона два“, нити он може да буде организован у постојећој констелацији међународних односа.

08.03.2014. СРНА/РТРС

Milorad Dodik RS

„Основни проблем је што никад није проведено оно што је наведено у Дејтонском мировном споразуму, него је почело да се руши оно што је написано. Кривицу за нефункционисање сноси искључиво међународни фактор, који је покушао да прави илузије о БиХ, а та илузија се непрестано руши и зато сада сви покушавају да направе неки договор о томе“, рекао је Додик Срни, коментаришући поруке неких међународних бивших и актуелних званичника да је вријеме за „Дејтон два“.

Он је додао да је јасно да подршка разним окупљањима грађана од странаца и захтјеви за тим да се успоставља нови уставни поредак говори о томе да је ријеч о синхронизованој акцији.

„Нико овдје не смије да буде наиван ни да запостави координираност те врсте“, рекао је Додик и додао да је очигледно да позиви на „Дејтон два“ црпе снагу из једног центра, који је осмислио те активности.

Предсједник Српске истиче да се Дејтонски мировни споразум, као међународни уговор, мора проводити, а не слободно тумачити.

„Република Српска има довољно компетенција да одбрани своје уставне позиције. Једино разграђена и омекшана политике из Републике може направити највећу штету Српској, а ја сам увјерен да се то неће десити“, нагласио је Додик.