Љиљана Јовановић

Мобилни ПВО системи могли су бити украдени у току превирања у Украјини


Повод за превод овог текста на порталу СРБски ФБРепортер била је реакција Министарства спољних послова Руске Федерације, а коју су пренели руски информативни портали, у коме МСП РФ позива САД да поведу рачуна о „Иглама“. 
Министарство спољних послова Русије је изразило наду да ће америчке дипломате посветити више пажње на последице `неконтролисане циркулације оружја, украдених од стране милитаната из складишта оружја и муниције` у Украјини. МСП РФ је назвало такве инциденте `заиста опасним и непредвидивим`, наводећи извештаје о десетинама `Игли`- ПВО системима који су нестали у земљи после државног удара.

10.03.2014. извор: rt.com, за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод Љиљана Јовановић

 

Мобилни ракетни систем 9K38 ИГЛА, оператор на тактичкој вежби (RIA NOVOSTI/Sergej Pjatakov

Мобилни ракетни систем 9K38 ИГЛА, оператор на тактичкој вежби (RIA NOVOSTI/Sergej Pjatakov)

Објављено 8.март.2014, 13,14 ч.

Веома опасна врста наоружања – преносни систем противваздушне одбране (MANPADs) – нестала је из две Украјинске војне јединице, према информацији једног високог званичника из Кијева.

Неколико, а можда чак и неколико десетина 9K38 Игла (Needle) ПВО система (SA-18 Grouse in NATO’s classification), је украдено, како је изјавио Агенцији RIA NOVOSTI украјински војни официр, који је желео да остане анониман.

Недостатак система, према његовиј информацији, је утврђен у Украјинском 80. Противваздушном пуку, у којем је било 54 MANPADs, и у 27. Противваздушној Бригади која је лоцирана 45 км. од Лавова у којем је било 90 система Игла.

80 puk ukrajina
Ново руководство Украјинског министарства одбране, прем RIA извору, покушава да сакрије мањак и тешку ситуацију, камуфлирајући је, тако што доносе старе системе и експерименталне примерке који су били на залихама.

Систем Игла је конструисан за гађање ниско летећих циљева. Њихова дистрибуција је регулисана према међународним споразумима, јер би било врло опасно када би ови системи доспели у руке терориста.

Русија и САД имају уговор о дистрибуцији MANPADs.

Велики број овог наоружања је украден из војне базе у Бенгазију, у Либији, 2012. након државног удара у којем је свргнут и убијен Моамер Гадафи.
Затим се појавио извештај да су MANPADs системи из Либије,  дати побуњницима у Сирији, који су их користили у борби против Асада у Сирији. 

2 replies »

  1. Из једног написа видим да су американци пребацили F-16 у Пољску и Румунију ради „вежбе“ а из овог да је покрадено десетине „Игли“ из украјинских ПВО јединица.

    Треба упозорити америчка пилоте.да их „газде“ могу жртвовати да би испровоцирали „инцидент“ и оптужили Руску војску за „напад“ на НАТО снаге и „претњу светском миру“ !?

    Свиђа ми се