Америка

Путин – Обами: Референдум у Криму је узео у обзир и познати косовски преседан


Владимир Путин Бараку Обами: Референдум у Криму узео у обзир и познати косовски преседан

4-26-big

Председник Русије Владимир Путин. Илустрација: kremlin.ru

Извор: Regnum.ru 17.03.2014
Превод: Нада Љубић

Председник Русије Владимир Путин је у току телефонског разговора са својим америчким колегом Бараком Обамом скренуо пажњу овога последњег на „неспособност и одсуство жеље садашњих кијевских власти да обуздају оргијање ултранационалистичких и радикалних групација, које дестабилизују ситуацију и тероришу мирне житеље, а међу њима и оне који говоре руски језик и наше сународнике„. Како саопштава прес-служба Кремља 17.марта, до разговора је дошло на иницијативу америчке стране.

Извор наводи да су челници две државе затим разматрали различите аспекте кризне ситуације у Украјини. У том контексту су разматрали могућност упућивања у Украјину посматрачке мисије ОЕБС-а. По мишљењу председника Русије, деловање такве мисије мора покривати све регионе Украјине.

„У вези са референдумом који је одржан на Криму, В.В.Путин је истакао да је он спроведен у пуној сагласности са нормама међународног права и Повељом ОУН и да је делом узео у обзир и познати косовски преседан. При томе је житељима полуострова била гарантована могућност слободног изражавања воље и самоопредељења“, – каже се у саопштењу.

Челници две државе су навели да је, без обзира на разлику у ставовима, неопходно заједно тражити путеве заједничког деловања на стабилизацији ситуације у Украјини. Поред тога, председник САД је честитао В. Путину на успешно организованим Параолимпијским зимским играма и замолио га да пренесе поздраве учесницима такмичења, саопштила је администрација Кремља.