Љиљана Јовановић

ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ОБАМЕ И ПУТИНА – НА ИВИЦИ ПУЦАЊА


.

РАТ САНКИЦЈАМА  МОЖЕ ДА ПОТПУНО ОХЛАДИ ОДНОСЕ  САД И РУСИЈЕ 

022014_ObamaPutinSplitscreen

Извор: Antiwar 18 март, 2014,
Џејсон Диц (Jason Ditz)

Неколико дугих телефонских разговора између Председника Обаме и Председника Русије Владимира  Путина нису смањили јаз између две земље по питању ситуације у Украјини.

САД се држи става  да Крим мора припадати Украјини заувек, без обзира на жеље бирача који су се великом већином одлучили за припајање Крима Русији. Насупрот томе, Предсеник Путин подржава одлуку грађана Крима о самоопредељењу, а истовремено има негативан став у погледу односа између САД и Украјиниских привремених власти инсталираних након насилних протеста којима је свргнута  предходна про-руска власт.

Ово нису мали проблеми, и ако се не договоре, многи посматрачи тврде да су  односи два владара на преломној тачки, што може у скорој будућности довести до практичног прекида  односа Русије и САД.

Обамина Администрација третира овај прекид односа са Русијом као да се ради о било којој другој земљи, претећи наметањем санкција које би Русију оставиле  “изолованом”.

Изолација је мало вероватна јер Русија може своје економске односе да фокусира према Пацифику уместо према Европи, а држава и даље остаје јака трговинска снага. Уместо тога  можемо очекивати да ускоро Русија уведе своје санкције, чиме би се рату санкицјама само додало уље на ватру, а тиме би се везе само погоршале никако не би биле боље.

Превод: Љиљана Јовановић

1 reply »

  1. ЦЕХ ПЛАЋА ЕВРОПА – ГЕРМАНИЈА !

    Thu, 20 Mar 2014 00:11:58 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „. РАТ САНКИЦЈАМА  МОЖЕ ДА ПОТПУНО ОХЛАДИ ОДНОСЕ  САД И РУСИЈЕ 

    Извор: Antiwar 18 март, 2014, Џејсон Диц (Jason Ditz)

    Неколико дугих телефонских разговора између Председника Обаме и Председника Русије Владимира  Путина нису смањили јаз између дв“ >

    Свиђа ми се