ДЕШАВА СЕ...

ЗАКЉУЧАК ИСТРАЖИВАЊА: Бране угрожавају реке Србије


Међународне организације „Еуронатур“ и „Ривервоч“ указале на опасност од изградње још 573 средње и велике хидроелектране, што ће угрозити реке и живи свет

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТ:ОДБРАНА ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ (1): На Трибини у Ваљеву СТРУКА И НАУКА НОКАУТИРАЛА локално политичарење – АПСОЛУТНО НЕПОТРЕБНА И ШТЕТНА АКУМУЛАЦИЈА “Стубо – Ровни”

21.03.2014. НОВОСТИ

dru-brane_620x0
БАЛКАНСКИМ рекама прети „цунами“ брана. На сливовима река у Србији и у суседним земљама планира се изградња још 573 средње и велике хидроелектране, што ће угрозити реке и живи свет.

Ово је порука истраживања које су у четвртак представиле међународне организације „Еуронатур“ и „Ривервоч“ поводом Светског дана вода (22. март).

– Изградња нових брана и малих хидроелектрана камуфлира се потребом за развојем зелене енергије, али она нарушава природну средину – упозорио је генерални директор „Ривервоча“ Улрих Ајхелман.

Западни Балкан има изузетно очуване реке богате животињама, али их све више угрожава изградња брана у оквиру енергетских пројеката. Студија је обухватила око 35.000 километара река, постојеће и планиране хидроелектране и очуваност биодиверзитета – слатководних риба и мекушаца.

Габријел Швадерер, генерални директор невладине организације „Еуронатур“ казао је да је, према класификацији ЕУ, већина река на Балкану у прве три од укупно пет класа, што значи да им је природно стање у великој мери очувано.

УГРОЖЕНЕ РИБЕ

У РЕКАМА западног Балкана живи 151 угрожена врста слатководних мекушаца, као и 69 ендемских врста слатководних риба, што је готово трећина врста у Европи.

– Чак трећина река је у првој класи, односно природно очувано – рекао је Швадерер. – Половина речних токова припада другој и трећој класи, што значи да је природно стање мало и умерено измењено. У Немачкој ћете тешко наћи тако очуване реке. То је заиста изузетно и зато смо одлучили да то подручје назовемо „Плаво срце Европе“.

– Било би штета да земље Балкана понове грешке Европске уније од пре неколико деценија, а онда да их исправљају – рекао је генерални директор „Ривервоча“ Улрих Ајхелман.
– Кампања за очување балканских река тек је на почетку и планирамо да у наредне три године успоставимо контакт с надлежним властима и развијемо мрежу за очување балканских река.