ДЕШАВА СЕ...

МАКЕДОНИЈА: ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА СРБЕ И СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Први хуманитарни концерт за помоћ Србима и србским светињама на Косову и Метохији у Македонији – одржаће се у недељу, 23. марта 2014.  у 19 часова у сали Комитета у Куманову. Организатори овог хуманитарног концерта су Фондација ДЕЛИЈЕ и Културно-информативни центар СПОНА. Учесници концерта су: Ивана Жигон и Косовски божури, КУД Вук Караџић Кућевиште, пијаниста Маја Стојановић, секција Драмци, Квартет Есперсиво…

21.03.2014. ФБ Novica Milanovic, ФБ страница Културно-информативни Центар Спона

плакат

Карте се купују пре почетка концерта у Сали Комитета, а организатори очекују велики одзив јер је ово први концерт за помоћ нашем народу и обнови светиња на Косову и Метохији у Македонији.

Део средстава предвиђен је за село Љевошу које се налази надомак Пећке Патријаршије, свега три километра од центра Пећи. Географски положај села је веома занимљив, налази се на обронцима Проклетија, тако да је на великој надморској висини и са свих страна је заклоњено обронцима те планине. Према предању, у селу се лило оружје за Косовски бој те отуда село добија назив Љевоша. Чак шест црквишта налази се у атару села, по свој прилици сва су остаци изузетно старих, вероватно средњевековних цркава. Руговска клисура у којој се село као и сама Пећка Патријаршија налази, у средњем веку била је стециште монаха пустињака.

За овај догађај на друштвеној мрежи Фејсбук направљена је позивница – Хуманитарни концерт за Косово и Метохију.