Ванредно Стање

СРАМОТА У ПОДГОРИЦИ: На темељима тврђаве Немањића граде Центар за културу Турске


УСРЕД главног града Црне Горе ускоро ће бити подигнуто здање Центра за културу Турске, а грађевина се подиже на темељима Немањиног града на ушћу Рибнице у Морачу, преко пута државног парламента и зграде председника! Одлуку је у среду и званично „верификовао“ градоначелник Миомир Мугоша након обиласка тврђаве са амбасадором Мехметом Нијази Танилиром.

ФБР КОМЕНТАР: ОВО НИЈЕ САМО СРАМОТА, ОВО ЈЕ НАСИЉЕ И ЈОШ ЈЕДАН ПРИМЕР ГЕНОЦИДА НАД ИСТОРИЈОМ СРБА, БРИСАЊА ИСТОРИЈЕ СРБА НА КОЈИ НИКО (бар онај коме је то струка) НЕ  РЕАГУЈЕ, ШТО ШОКИРА И ЗАБРИЊАВА… СЛЕДСТВЕНО ОВОМЕ НЕКАДА У БУДУЋНОСТИ НЕЋЕ НИ БИТИ ТРАГА ДА СУ СРБИ УОПШТЕ НЕГДЕ ПОСТОЈАЛИ АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ… ЈЕР, СИСТЕМАТСКИ ЈЕ ВЕКОВИМА РУШЕНА, ПАЉЕНА И ЗАТИРАНА ИСТОРИЈА СРБА И СРБИЈЕ – ПИТАМО: ДА ЛИ ЋЕ ТО НЕКАДА И НЕКО СВЕСНО КОНАЧНО ЗАУСТАВИТИ…

21.03.2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

tvrdjava-nemanjica

Комплетан објекат финансирала би Турска у дужем периоду, локалитет би могао много квалитетније да се чува и одржава и да буде доступан свима, а посебно онима који се занимају за културу Турске – поручио је Мугоша.
– Циљ нам је да направимо потпуну рестаурацију и створимо услове за изградњу центра!

И наука се дала на успостављање логике оваквих одлука. Конзерватор саветник у „Музејима и галеријама“ Магдалена Радуновић је саопштила да су завршена ископавања на делу тврђаве.
– Није пронађен ниједан доказ да су је градили Немањићи, а пронашли смо велики број предмета из турског периода – категорична је Радуновићева.

Прошлог месеца је у Подгорици величанствено обележено девет векова од рођења Стефана Немање – Светог Симеона Мироточивог, у храму Христовог Васкрсења, а улицама црногорског главног града литију су предводили патријарх српски Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, све до ушћа Рибнице у Морачу, где се по предању родио Симеон Мироточиви. Запамћене су речи протојереја Велибора Џомића:
– Дошли смо на Немањин град, а не на турску тврђаву, како годинама наш Светосимеонски сабор неки клеветнички називају!

ПРЕДАЊЕ

МЕЂУ Подгоричанима је остало предање да је у центру града постојао манастир Светог апостола и јеванђелисте Марка. Управо исламска породица Ђечевић, која живи на некадашњем имању тог манастира, сваке године на Марковдан дочекује митрополита црногорско-приморског Амфилохија и многобројни верни народ у литији. Том приликом Ђечевићи, следећи завет предака, митрополиту предају косовске божуре да их принесе на ћивот Св. Петра у цетињском манастиру.

Професор Цетињске богословије др Будимир Алексић каже за „Новости“ да је одлука подгоричких челника наставак процеса промене идентитета Црногораца.

У току је покушај брисања свих немањићких трагова, фалсификовања историје и памћења! Пре десет година избрисан је назив булевара поред Скупштине Црне Горе и зграде председника – Немањина обала, и процес расрбљивања је у офанзиви. Права је перверзија. Покушавају се Немањићи представити као окупатори, а Турци као ослободиоци и Европејци! Испада да наши преци нису потезали сабље на паше и бегове. Негирају се бојеви и величанствене победе Црногораца над Турцима, а режим покушава сакрити немогуће, рат и многобројне жртве у борбама за ослобођење Црне Горе од Отоманске империје – подсећа Алексић.

Срби у Црној Гори покушаће да одбране идентитет и блиставу историју преко Института за српску културу, који ће ускоро бити основан у Подгорици.

– До тада ћемо то чинити преко Српске православне цркве и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори – поручује Будимир Алексић.

Б. Кадић – Новости

3 replies »

  1. Колико знам Мугоша није актуекни градоначелник, како се помиње у тексту, или???

    Свиђа ми се

  2. НЕК ВАЗДА ГОСПОД БУДЕ УЗ СРБЕ И СРБКИЊЕ РЕШЕЊЕ ЗА ЦЕЛО СРБСТВО ЈЕ БЕРАНСКА ДЕКЛАРАЦИЈА И ПОДГОРИЧКА СКУПШТИНА 1918 С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ СВАКА ВАМ ЈЕ РЕДАКЦИЈО ЊЕГОШЕВА ВАЗДА СРБОВАЛИ И ПИСАНИЈЕМ СРБЕ ОБАВЕШТАВАЛИ СССС

    Свиђа ми се