Љиљана Јовановић

ПУТИНОВА ТИХА ИГРА У ЛАТИНСКОЈ АМЕРИЦИ


Кристина Вонг: ПУТИНОВА ТИХА ИГРА У ЛАТИНСКОЈ АМЕРИЦИ

Далеко од сукоба у Украјини, Председник Владимир Путин тражи упориште у Латинској Америци, упозоравају војни званичници.

24.03.2014. извор: thehill.com-аутор Kristina Wong, превод са енглеског Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

poletanje
Аларм који су покренули из Пентагона и посланици изазвало је слање бродова и бомбардера дугог домета у овај регион први пут после много година.

Руски министар одбране каже да земља планира базе на Куби, у Венецуели, Никарагви, а нема ни недељу дана како се Путинов тим за националну безбедност састао да размотри ствари о повећању Руског присуства у том региону.

“Они су на маршу”, рекао је Сенатор Џо Донели (D-Ind.), на заседању Сената, овог месеца. “Они раде добар посао, који ми не можемо да радимо и раде га врло успешно”.

Генерал Џејмс Кели, Командант америчке јужне команде, рекао је да је дошло до “приметног повећања планираних снага и безбедносног особља у Латинској Америци“.
“Прошло је скоро 3 деценије од када нисмо видели ову врсту високог профила Руског војног присуства” – рекао је Генерал Кели на расправи у Сенату, одржаној 13. марта ове године.

Америчка војска је саопштила да је била приморана на смањење свог ангажмана са војним и владиним званичницима у Латинској Америци, због смањења војног буџета. Генерал Кели је рекао да је Америчка војска морала да откаже више од 200 планираних ангажмана и планираних мултилатералних вежби у Латинској Америци прошле године.

Када Америка није присутна у том подручју, упозорили су амерички званичници, тада ривали као што су Русија, Кина и Иран, одмах попуњавају празнину. Иран је отворио 11 додатних амбасада и 33 културна центра, у Латинској Америци, уз то подржава и присуство Либанског “милитантног Хезболаха” у том региону.

“На војном плану сматрам да ће их они користити као расадник (lily pads¹), ако буде потребно у будућности“ рекао је Кели.

“Кина игра велику игру у региону, и сада је најбрже растући инвеститор у том подручју, према речима стручњака. Иако је Кинеска активност углавном економска, њихове војне активности се повећавају углавном кроз образовну размену. Кинеска морнарица је прошле године имала посету добре воље Бразилу, Чилеу, Аргентини, и извела први пут у својој историји поморску војну вежбу са Аргентинском морнарицом.
Истовремено САД је морала да откаже посету свог болничког брода УСНС Комфор(USNS Comfort – U.S. Navy) прошле године.

“Наши односи, наше вођство, и наш утицај на западној хемисфери сада плаћају цех” – рекао је Кели.

Неки стручњаци упозоравају да не треба дизати толику узбуну, јер како они тврде, Русија, Кина, и Иран немају могућности ни жеље да пројектују своју војну моћ изван сопствених граница.

Latin_America_Map

Ванредни професор на Војном Колеџу, Габриел Маркела (Gabriel Marcella) изјавио је да Руси више блефирају него што су реална претња.

„Они Латинску Америку виде као прилику да оспоре значај присуства САД на светском нивоу“ – рекао је он. „Они желе да тамо истакну своју заставу, да тиме покажу да се са њима мора рачунати на светској сцени.“ Други експерти упозоравају да ово трошење новца од стране ривала има велике економске последице за САД, јер оне имају више трговинских партнера у Латинској Америци него било где у свету.
„(Присуство Русије) служи само да дестабилизује оно што је постало континент са стабилном средњом класом, континент где се више поштују право и демократија. Сваки поремећај те равнотеже ствара опасност да се инвеститори отерају из окружења” – рекао је Џејсон Марзак (Jason Marczak, Заменик директора Атланског Савета за Латинску Америку Adrien Arstht ).

“Тржишна економија и демократија су најважније за трговину и послове, као и за стабилно инвестиционо окружење”, рекао је он.
Марзак је коментарисао нестабилност у Венецуели, која се суочава са грађанским немирима, и анти-владиним демонстрацијама. „Огромна количина новца који је подупирао Председника Чавеза а сада подупире Мадура је пореклом из Кине“. Нагласио је да је до сада 31 демонстрант убијен у сукобима са владиним снагама безбедности Венецуеле. „Ја видим велику деградацију у ономе што је требало да буде Венецуеланска демократија, тога је сада све мање и мање“ – рекао је Кели.

„Док Кинеске инвестиције у Латинској Америци могу бити од користи у региону, то може отежати рад америчких званичника који покушавају да утичу на рад и мере еколошке заштите, које се представљају градивним блоковима изградње демократије“ – рекао је Марзак.

Ангел Рабаса виши политички научник на RAND-у је упозорио да ће смањење буџета за одбрану убрзати дуг тренд по којем САД занемарују свој положај и доводе до повлачења из Латинске Америке.
Према Сенатору Тим Каин (D-VA), десет земаља из Јужне Америке тренутно немају своје амбасадоре у САД, било да нису потврђени или номиновани, што показује да те земље сматрају САД земљом ниског приоритета.

„Ми ћемо изгубити способност да утичемо на дешавање у региону који је веома важан за нас, због његове непосредне близине“ – рекао је Рабаса.

¹http://www.thenation.com/article/168898/militarys-new-lily-pad-strategy
² http://www.rand.org/about/people/r/rabasa_angel.html

6 replies »

 1. Ruske vojne krstarice su VEC smestene na Kubi. A znamo da one ne idu same, imaju pratnju podmornica i svega sto jos sto ide uz to. Latino americke drzave su vec 15 godina izbacile Americkog hegemona sa tog kontinenta. Osnivac tog pokreta je bio Hugo Cavez, koga su ozracili te je umro od teskog raka. Slava mu! PS: gospodine Stojane, samo napred! Ali ne stidljivo, vec vrlo agresivno, borbeno i uporno! Zestoko se treba boriti i probuditi nas uspavani i otrovani napaceni narod. NAPRED!

  Свиђа ми се

 2. Postovanje.Naj iskreniji da budem sve vreme sam se pitao zasto se to vec ne radi i samo iz razloga pristojnosti nisam izneo ovakve predloge(ko sam ja da otkrivam toplu vodu ovako velikim,dobrim ,dragim i dragocenim igracima kao sto je Vladimir Vladimirovic-Putin).Elem: Povlacenje sezdesetih sa Kube nije obavezno i danas iz mnogo razloga. Posebno ubeddljivi razlozi za gore receno su bezkrupulozni , verolomni nasrtaji NATO-a na post Sovjetski prostor (drskim i absolutno neopravdanim dovlacenjem nuklearnog i taktickog oruzja) na prag Rusije.Cak i jedan Hitler je imao vise stida u ovakvim situacijama od ovih.Ako ne uspe na Kubi, uspet ce negde.Bar za to ne treba mnogo para,a ujedno ce se pomoci njihovoj vojnoj industriji i stampariji novca da ne posustanu praveci sve vise i vise raznih(bezuspesnih) antiraketnih“patriota“ i manijakalno stampajuci sve vise i vise satanskih zelenih novcanica – do sloma(ekonomskog). O ja znam, upravu je Gojko Djogo : „…jer ko drugome dane broji sebi broji „… – poema – Vunena vremena ali oni ne razumeju nikakav drugi jezik osim jezika sile a i ovako ce biti malo manje pogubni po vasceli svet.

  ps. O svi vi, koji eventualno ovo budete citali, dopustite mi jos samo jedno pitanje koje sa predhodnim tekstom samo na prvi pogled nema veze, pa cu vam VRLO biti zahvalan:
  daklem pitanje: Sta mislite o pokretanju referenduma u birackom telu Srbije sa pitanjem koje bi glasilo: 1- Dali ste za pokretanje procesa pridruzivanja Rusiji -ZND

  2- Dali ste za nastavak Evro -Atlantskih integracija

  Posto referendum kao oblik izjasnjavanja stoji u temelju “ piramide“ ljudskih prava smatram da ako ispunimo sve tehnicke i formalne preduslove(broj podpisnika,potrebni tehnicki elementi i dr.)nece biti da nece biti.Postoji vise jakih razloga zasto sam ovo (o referendumu )postavio?
  Prvi je neki odvratni osecaj svojevrsnog silovanja mene,moje zene ,moje dece,mojih roditelja ,mojih rodjaka i prijatelja i sveg mog naroda od strane Euro-NATO Mondijalistickih siledzija preko“ sa koca’ i konopca skinutih domacih izvodjaca radova. Odvratan osecaj proisteko necuvenim urnisanjem mog naroda i besprimerenim siledzijski uterivanjem u njihov tor.
  Ostali ZIVOTNI razlozi za opredeljenje za prvu opciju na referendumu kao sto su :bezbednest,ekonomski aspekti,krv,jezik, vera,ljubav,novac…u ovom slucaju imaju sekundarni karakter.Uz izvinjenje za eventualne nedorecenosti i stil, mnogo ce te mi pomoci vasim sugestijama jer smatram da ovu ideju U SVAKOM SLUCAJU TREBA IZGURATI na dobro svih nas.Za svako vase dobronamerno misljenje bilo ono opravdavajuce ili negirajuce od srca sam zahvalan.Uz osecaj da NIUKOM slucaju nismo sami i napusteni SVE VAS SRDACNO POZDRAVLJAM.

  Stojan Miloradovic.

  Свиђа ми се