ВЕРА

ИСТИНОЉУБЉЕ: Владика Милутин иницирао састанак са ваљевским властодржцима


Дана 18.3.2014., дакле само шест дана после научне трибине о трајним последицама акумулације “Субо-Ровни” по Светињу Грачаницу и све изворске воде ваљевског краја, само шест дана пошто су „упали багерима и почупали и однели древне надгробне споменике око Грачанице“ – епископ Милутин је позвао највише представнике локалних власти на разговор о “горућим” питањима.

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ: ОДБРАНА ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ (1): На Трибини у Ваљеву СТРУКА И НАУКА НОКАУТИРАЛА локално политичарење – АПСОЛУТНО НЕПОТРЕБНА И ШТЕТНА АКУМУЛАЦИЈА “Стубо – Ровни”

26.03.2014. ИСТИНОЉУБЉЕ

забрана грачаница 1 (2)

У коментару уредништва сајта Истинољубље даље се каже:

С обзиром да је од раније познато да се планира исељавање монаха из Грачанице, неко каже одмах после Васкрса али сада се помиње и 1. април(!?) и да се манастирски објекти препуштају планираном рушењу од стране ЈП “Колубаре” (без Цркве у коју би долазио свештеник црвеним словом) – из овог изненађујућег текста са сајта Епархије ваљевске сазнадосмо и да се, сем оних 168 џакова са костима који су 5 г. били у гаражи Истраживачке станице Петница па враћени и покопани поред Светиње Грачанице – и сада још око 80. земних остатака покојника похрањених код Грачанице у 15. и 16. веку а ископаних још 1987.г. од стране Завода налазе се још увек у просторијама Завода за заштиту споменика Ваљева!? Епархија ће, како сазнајемо, тражити од Завода те кости а где ли ће их однети, то ћемо тек видети.

Запрепашћујуће је и то да се у овом епархијском извештају са састанка помиње да ће ЈП “Колубара-Ровни” “тек извршити дислокацију средњевековних надгробних споменика из Грачанице”, што су, наравно, већ разорили и безаконо однели, и то,  само пар сати пред нашу трибину против последица бране “Ровни” одржану дана 12.3.2014. 

Иако су искушења велика, надајмо се да ће владика Милутин истрајати у ставу да никако не саучествује у распродаји древне Грачанице, јер до сада он није примио нови комплекс “црквених зграда” који су рушитељи Грачанице из ЈП “Колубаре-Ровни” изградили на оближњем брду како би их трампили за Светињу Грачаницу а које, иако ново изграђене, стоје запуштене већ преко 10 година.“

 

* * * * *

Са сајта Епархије ваљевске од 18.03.2014 преузимамо:

Заједништвом за добробит народа Божјег

Српску државу и Цркву створили су Симеон и Сава, славни изданци нашег рода и светитељи Цркве Христове. Част и обавеза нас који данас њима управљамо јесте да у сагласју доносимо одлуке за добро народа Божјег. Стога, Епархија ваљевска пружа руку добре воље свима, који на територији Града Ваљева брину о квалитету живота људи у најширем смислу, поручио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин на састанку у Епархијском дому, 18. марта 2014. године, са представницима градских власти и културних установа. Актуелних питања на која су да дају одговоре позване градске и црквене власти има неколико…

Ове 2014. навршава се сто година од Колубарске битке, најзначајније у Првом светском рату. Пре око месец дана, Министарство културе Србије понудило је Народном музеју Ваљево да организује прославу јубилеја чувене победе српских ратника над знатно надмоћнијом аустро-угарском армијом, обзнанио је директор музеја др Владимир Кривошејев. Понуда је прихваћена, а тиму ваљевског музеја у име Града Ваљева и Епархије ваљевске свеколику подршку обећали су градоначелник Станко Терзић и Владика Милутин. На челу Епархијског одбора за обележавање стогодишњице Колубарске битке биће архијерејски заменик архимандрит Петар (Радуловић).

Судбина манастира Светог Архангела Михаила, познатијег као Ваљевска Грачаница, услед завршетка радова на хидросистему „Ровни“, горуће питање, које дотиче духовне и световне власти и изазива емотивне реакције верног народа, сагледано је и овом приликом из више углова. Земни остаци са манастирског гробља ексхумирани су и измештени у Завод за заштиту споменика културе Ваљево и крипту храма на Бакића брду у селу Тубравић. Директор Јавног предузећа „Стубо- Ровни“ Миодраг Марковић уверио је Владику Милутина да омивање костију и свештени помен свештеници могу обавити у свако доба. Такође, ускоро ће бити извршене репарација и дислокација надгробних споменика. Владика Милутин је овом приликом поновио више пута изречену препоруку- молбу да се пуњење бране задржи на коти од 333 м и изричито захтевао да се богослужбени живот у манастиру Грачаница не прекида, изузев у случају преке потребе за тим. Такође, Владика Милутин замолио је да се не прибегава тзв. „конзервирању“ Грачанице (засипању цркве зрном туцаника, обавијању зидова геотекстилом…). Јер, мишљења је он, као и многе духовне и световне личности, то је својеврсно сахрањивање светиње. Директор ЈП „Ровни“ Миодраг Марковић обећао је да ће услишити ову молбу…

Проблем вреловодне цеви, која се налази на средини планираног Храма Светог Нектарија Егинског у Насељу Ослободиоци Ваљева, биће решен ускоро. Директор градске Дирекције за изградњу Драган Јеремић изразио је спремност да се лично ангажује, како би радови на новом храму отпочели што пре.

На састанку је подржана иницијатива ископавања, истраживања и конзервације темеља древног храма на стадиону „Крушик“ у Ваљеву. Јер, на месту богомоље израстао је наш град и пронађене артефакте би требало презентовати као културно добро, објаснио је др Владимир Кривошејев.

Водоводна мрежа у манастиру Пустиња је веома сложен проблем те ће се његовом решавању приступити у догледно време, договор је Епископа Милутина и директора Дирекције за изградњу Драгана Јеремића. У завршници састанка, дискутовало се о спору између Црквене општине Петница и Истраживачке станице „Петница“, везаном за црквено земљиште на ком је научна установа подигла објекат за смештај полазника семинара. Имајући у виду да ова ситуација захтева детаљно разматрање правних чињеница, градоначелник Ваљева Станко Терзић предложио је да се, током следеће седмице, сазове састанак и изнађу решења која погодују обема странама, будући да је развој петничког краја обострани интерес.

Састанак је протекао у обиљу разумевања, добре воље и изузетне спремности на сарадњу. Поред поменутих, у раду су учествовали начелник Колубарског округа Владимир Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ваљево Немања Радојчић, директор ИС „Петница“ Вигор Мајић, начелница Градске управе за друштвене делатности Јелица Стојановић, парох петнички протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, правни заступник Епархије ваљевске адвокат Борисав Билали и сарадници Владике Милутина из епархијске информативне службе.

Инфо-служба Епархије ваљевске

2 replies »