Љиљана Јовановић

Проф. др Насим Талеб, стручњак за ризике – упозорава: ГМО МОГУ ИЗАЗВАТИ “НЕПОВРАТАН ПРЕСТАНАК ЖИВОТА” НА ЗЕМЉИ


Када се говори о питању везаном за генетски модификоване организме (ГМО) то јест, организме који носе генетске особине других врста организама или бактерија, обично се фокусирамо на то колико су ови нови организми опасни или безопасни за људе. Али Насим Талеб, цењени инжeњер који истражује ризике и професор на Њујоршком Универзитету, писац књиге „Црни Лабуд“ која је два пута била била “бестселер” (New York Times Bestseller list), сада разматра – по његовом мишљењу још већи проблем, а то су ГМО и њихова опасност по планету Земљу, као и о статистичкој вероватноћи да ће ГМО довести до пропасти живота на Земљи.

26.03.2014.извор: Natural News, за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод Љиљана Јовановић
613px-Taleb_mug

У новој студији, која је још у нацрту, овај професор инжењерства ризика на Њујоршком универзитету, користи статистичку анализу да би објаснио да ће ГМО по самој својој природи, пореметити екосистем ове планете, на начин који човечанство тек почиње да схвата. Зато што они представљају системски ризик, а не локализовани, зато што се ГМ организми распростиру неспутано у целом окружењу, чиме ће ГМО пробити такозвану баријеру екосистемa (“ekocid barrier”) што ће довести до катастрофалног уништења екосистема.

“Постоје математичка ограничења предвидљивости у сложеном систему, у дивљини због чега је фокусирање на разлике између локалних (или изолованих) опасности, и системских претњи централни аспект наших упозорења“ – цитирају на Fool.com.
Талеб је у изјави на http://www.fool.com, нагласио да је у суштини немогуће да се задржи неизбежно ширење ГМО „далеко и широко“.

“Принцип предострожности није ту да би чинио живот удобним, већ да се избегне одређена класа која се зове вероватноћа и осигура од проблема који могу довести до поропасти“ – пишу Талеб и његове колеге у свом раду. За природу је екоцид “пропаст”: неповратан престанак живота у неком обиму, који би могао да буде и на читавој планети”.

 

ГМО нису “научни” и сваки аргумент у њихову одбрану је погрешан

Поред коришћења математике и анализе ризика да покажу да ГМО једноставно не могу да коегзистирају са природом, као што се обично тврди, јер ће ГМО да загаде природу и свет око њих, Талеб такође растура многе од “аргумената” које користе ГМО адвокати да бране комерцијалну употребу нетестираних трансгенских материјала, укључујући често поновљену лаж да се ГМО не разликују од природних организама.

“Генетски модификовани организми (ГМО) потпадају недвосмислено под ризичне, (према принципу предострожности)… због системског ризика по екосистеме“ – објашњава Талеб. “Top down”(од врха према дну) модификација у екосистему уношењем ГМО се категорички и статистички разликују од оних „bottom up“ (од дна ка врху), као што је то редовна пољопривреда, прогресивно мучење са усевима итд.

„Нема поређења између мучења са селективним узгојем, и `top-down` инжењерингом извртања, узимањем гена из једног организма и преношења у други организам. Рећи да је такав ГМО природан производ, значи да је потпуно прескочен статистички процес којим ствари постају `природне`”.

Талеб скреће пажњу на врло заводљиве стратегије биотехнолошких компанија, у покушају да се легализује даља употреба ГМО кроз “методу страха”.

„Тврдећи да прети опасност од глади, да ће подбацивати род усева, и да ће се десити трагедија ако сви не будемо гајили ГМО, то ће бити као да играмо Руски рулет, са могућношћу да никада не изађемо из сиромаштва“ – тврди Талеб. „Оваква пропаганда нема научни нити логични смисао, али оваква пропагандна методика и друге тактике, су увек на дневном реду оних који пропагирају ГМО.“

“Људима промиче да модификација усева утиче на све, а грешка коју направи произвођач се извози заједно са ГМО оргнизмима, чиме локална грешка постаје глобални проблем” – закључују Талеб и његове колеге.

“Ја не желим да платим или да плаћају моји потомци, за грешку коју направе директори Монсанта. Ми морамо да практикујемо принцип предострожности, што значи да не будемо наивни, само због тога да би смо открили грешке у производима тек након значајног временског периода и неповратне еколошке штете”.

(Недеља 23.03.2014. Ethan A. Huff, staff writer)

 

 

Биографија: Проф. др Насим Талеб

УКРАТКО: Николас Нассим Талеб (Nassim Nicholas Taleb) је 20 година провео као трговац дериватима, након извршених 650.000 трансакција и истраживања 200.000 извештаја о ризицима, променио је каријеру 2006. године, постао научник, филозоф есејиста. Тренутно je Талеб уважени професор предмета Инжeњеринг ризика на Политехничком Институту Њујоршког Универзитета, али само са ¼ позиције, уз самофинансирање његових истраживања, послује као независни научник.

41CeS0f8VPL._SY344_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_BO1,204,203,200_

 

 

Талебов рад је је фокусиран на доношење одлуке у условима непрозирности, као и о математичким и филозофским проблемима са вероватноћом, другим речима: “Шта урадити у свету који не разумемо” као и на особине система који могу да руководе нередом.
Талеб је тренутно сарадник у “Ранд Корпорацији” на пројектима раног откривања слабости земаља..

Taleb

Ознаке: GMOs, global ecocide, precautionary principle

http://www.fooledbyrandomness.com.

Извори информација за текст:
http://www.fool.com

http://www.fooledbyrandomness.com

http://science.naturalnews.com

1 reply »

  1. GMO uništava sve, biljke, insekte, životinje i onog „na vrhu piramide“ -čoveka!!! Već uveliko smo prirodu uništili, ona će se oporaviti (uz velike gubitke), ali čovek (žrtve su oni nevini, sirotinja) i njihova deca i oni koji će se roditi sa mutacijama I UŽASNIM POSLEDICAMA. A sad se setili da propagiraju biološku hranu, kojoj dižu cenu u nebesa..Bojim se da je VEĆ KASNO.

    Свиђа ми се