Љиљана Јовановић

БРАЗИЛ: По налогу државног тужиоца Бразил ће ЗАБРАНИТИ „ROUNDUP“ због ТОКСИЧНИХ ЕФЕКАТА


Јавни тужилац Бразила жели да забрани коришћење Glifosat-a, активног састојка у Монсантовом хербициду Roundup. Недавна студија сугерише да Глифосат може да се доведе у везу са фаталним болестима бубрега, који је утицао на сиромашне пољопривредне регионе широм света.
Канцеларија државног тужиоца Бразила, такође спроводи забрану хербицида 2,4-D (2,4-дихлорофеноксисирћетна киселина) и седам других активних састојака хербицида поред Глифосата: Метил паратион, Лактофем, Форат, Карбофуран, Абамектин, Тирам и Паракват, (Methyl parathion, Lactofem, Phorate, Carbofuran, Abamectin, Tiram, and Paraquat), објавио је GMWatch– сајт.

29.03.2014. ФБР превод Љиљана Јовановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

GLIFOSAT BAN

 

Државни тужилац Бразила „покушава да натера“ Националну Агенцију за здравствени надзор (ANVISA) да преиспита токсичност осам активних материја, за које се сумња да проузрокују штету по људско здравље и животну средину, објављено је на сајту Тужилаштва.

Drzavno tuzilastvo BRAZIL

На другој страни, Агенција преиспитује регистрацију пестицида који садрже 2,4-D хербицид, који се примењује у борби против широколисних корова.

Reuters / Marie Arago

Reuters / Marie Arago

Ове две активности су већ покренуте у Бразилском Министарству правде.
Државни тужилац такође тражи прелиминарну забрану којом би се Министарству пољоприврeде, сточарства и државних резерви, омогућило да обуставе даљу регистрацију ових осам састојака пестицида, док ANVISA не донесе своје закључке.

Национална техничка комисија за биолошку безбедност (The country’s National Biosafety Technical Commission) затражила је да се забрани продаја на велико ГМО семена отпорних на 2,4-D, док ANVISA разматра тужбе.

Прошле недеље Савезни апелациони суд Бразила је одлучио да забрани коришћење ГМО кукуруза који производи компанија Bayer Liberty Link.

Historic Court Ruling Stops Cultivation of Bayer s GM kukuruz u Brazilu

 

Раније овог месеца је и Француска забранила продају, употребу и производњу ГМО кукуруза Монсанто MON-810.

FRANCUSKA ZABRANA GM KUKURUZ MON810

Нова истраживања у Америци су показала да инсекти развијају отпорност и на отрове у ГМО кукурузу.

americko istrazivanje toksicni gm kukuruz

Што се тиче Глифосата, ново истраживање показало је да је он веома токсичан за бубреге, посебно када се помеша са “тврдом” водом или тешким металима као што су Арсеник и Кадмијум који се често налазе у земљишту или се у земљу убацује преко вештачког ђубрива.

Тврда вода садржи минерале и метале као што су Калцијум, Магнезијум, Стронцијум, и Гвожђе, између осталих. Истраживачи су рекли да иако сам по себи отрован Глифосат није одговоран за болест CKDu, али он поседује „способност да разори ткиво бубрега, код хиљада фармера, када се формира комплекс (сложено једињење) у присуству локалних еколошких услова као што је тврда вода, и нефротоксични метали (Арсеник и Кадмијум)“.

Молекул Глифосат је Монсанто патентирао као хербицид раних 1970-тих. Компанија је убрзо изнела на тржиште под именом “Roundup” који је сада најчешће коришћен хербицид у свету.

Пре две недеље Шри Ланка је забранила Глифосат с обзиром на везе са необјашњивом болешћу бубрега, хроничне болести бубрега непознате етиологије, а познате као CKDu – према подацима Центра за јавни интегритет (Center for Public Integrity).

PREDSEDNIK SRI LANKA

 

Sri Lanka zabraila prodaju Roundapa zbog glifosata
Од болести CKDu умрло је на хиљаде пољопривредних радника у Шри Ланки и Ел Салвадору.
Ел Салвадор је у септембру законом забранио коришћење Глифосата, и много других агрохемикалија, али те забране још нису озакоњене.

CKDu-4
¹http://www.gmwatch.org/
²http://gmwatch.org/index.php/news/archive/2014/15365-brazil-s-public-prosecutor-wants-to-ban-glyphosate
³http://www.gmwatch.org/index.php/news

Објављено: 27.март.2014, 22,20

Ознаке: пољопривреда, Бразил, екологија, храна, ГМО, здравље, право, Монсанто