Влада

ВУЧИЋ: Они који данас штите интегритет Украјине, згазили су територијални интегритет Србије


НЕМАЧКОМ ДРЖАВНОМ РАДИЈУ РЕКАО: СРБИЈА СЕ НАЛАЗИ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ, БИЋЕ ДЕО ЕУ И НЕЋЕ БИТИ ДЕО ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ

01.04.2014. ФАКТИ

  • Србија има само једну жељу и једну молбу за европске савезнике: не терајте нас да будемо руски непријатељи. Мислим да је то веома фер и веома поштен приступ Србије
  • Упитан – да ли ће Србија извршити и уставне промене што се тиче спровођења одлука о Косову – Вучић је објаснио да је то питање европских интеграција, али да је неопходно да се најпре донесе уставни закон за спровођење суштинске аутономије како би било потпуно јасно како Србија гледа на то
  • Одбацио је предлоге о подели Косова, рекавши да по Уставу Србије не би могао да се залаже за то и казао да нико до сада није постављао као услов признање Косова
  • Испричао да је Тачи у Бриселу подржао његову идеју да ЕУ финансира аутопут Ниш-Приштина
  • Нагласио да је прерано да се питање „да ли је пут Србије НАТО”, постави било коме у Србији

ЛИДЕР Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас да будућа влада треба да функционише као тим и да ће се трудити да избегне да министарства раде као феуди политичких партија.

Вучић је у интервјуу Дојче велеу (Deutsche welle) казао да ће у новој влади бити новина, али да ће желети да зна шта се дешава у сваком министарству.

„Што се тиче коалиционих партнера, ја пре свега мислим да имамо довољно добрих људи и да треба да направимо најбољу могућу владу. Треба направити владу која ће да функционише као тим, која можда не мора да има Месија и Ћавија, него владу као Бајерн, који има изванредан тим, он има одличне појединце, али тешко да су звезде тог калибра Рибери и Крос, али као што видите играју боље”, објаснио је Вучић, који је и вицепремијер у техничкој влади.

СНС ће се, поручио је, трудити да направи најбољи тим, а додао је и да гарантује да ће бити новина. О коалиционим партнерима, каже још није ни размишљао.

„Наравно да по новинама може свашта да се чита, али то није у фокусу. У фокусу су реформе, наравно ако будемо у стању да их спроведемо”, поручио је Вучић.

Говорећи о томе да жели да зна све што се дешава у сваком министарству, Вучић је навео пример да хоће да Министарство финансија зна за сваки трошак којег прави министарство спорта или културе или неко друго.

„Министарства су сваки пут била као феуди. Чак и у Влади у којој сам ја био, делимично су то били феуди. Партије се нису мешале у министарства. Министарства донесу своје предлоге на владу и сви остали гласају ако је министар из одређене партије предложио. Ми ћемо да избегнемо ту феудализацију”, рекао је Вучић.

На питање с којим коалиционим партнерима може да оствари програм будуће владе, Вучић је рекао да је њему најважније да има договор са народом и „да људе не лажемо”.

„Ми смо у изборној кампањи били једини који нисмо обећавали укидање разних пореза. Ја сам рекао: немојте да вас лажу причом да ће да укину солидарни порез, јер су плате у јавном сектору неупоредиво веће него у приватном сектору, а приватни сектор је онај који нас издржава. То је смешно и немогуће”, истакао је лидер напредњака.

Упитан да ли је задовољан досадашњом сарадњом са Социјалистичком партијом Србије (СПС) и с премијером Ивицом Дачићем, Вучић је казао да је са Дачићем имао коректан однос и било би нефер када би данас рекао другачије.

         „Било је сигурно много подметања, за које би њихови људи могли да кажу да долазе са наше стране, а наши, да долазе са њихове. Али, ја нисам ни у изборној кампањи хтео да говорим лоше о њему и мислим да смо заједно урадили неколико врло значајних ствари – почевши од Бриселског споразума и отпочињања преговора са ЕУ, што је за нашу земљу ипак један историјски догађај, па све до тога да смо стабилизовали политичку сцену – да је упристојимо и унормалимо”, рекао је Вучих.

Нагласио је да Србија мора да размишља како да обезбеди већи индустријски раст.

Зато је у припреми део програма за период од 1. јуна 2014. до 1. јуна 2016. са подстицајним пакетима који морају да буду најбољи у региону како би Србија привукла људе да инвестирају у нашу земљу.

„Јер, зашто би дошли у Србију, ако немају повољније услове него у другим земљама?”, казао је Вучић.

На констатацију да је СНС на минулим изборима освојила бољи резултат од Слободана Милошевића у „зениту своје моћи, почетком деведесетих година”, Вучић је рекао да се он плаши одговорности коју је добио освојеним гласовима, али да је озбиљан и посвећен послу.

„Знам да ћемо у тешком периоду пред нама морати да повучемо и врло непопуларне потезе. Земљу морамо да оздравимо и да изведемо на прави пут. Због толиког броја гласова сам мањим делом поносан, али је већим делом то одговорност. Спреман сам да радим даноноћно и вредно, а да ће бити лако – неће”, указао је Вучић.

Србија, према његовим речима, мора да настави и убрза свој европски пут који подразумева тешке реформе у области владавине права.

„Ми морамо да краја године да покушамо да отворимо поглавља 23 и 24, а већ смо у различитим проблемима и у оквиру полиције и других институција. Економију Србије морамо да оживимо и оздравимо. И индустрију и пољопривреду, и за све то ће бити потребан велики рад и велико стрпљење. Биће потребна и промена свести код свих нас, али и код свих грађана”, закључио је Вучић.

Вучић је изјавио је данас да је пут Србије – европски пут, али и да наша земља има само једну жељу и молбу за европске савезнике, а то је да је не терају да буде руски непријатељ.

„Србија има само једну жељу и једну молбу за европске савезнике: не терајте нас да будемо руски непријатељи. Мислим да је то веома фер и веома поштен приступ Србије”, рекао је Вучић.

Он је додао и да ће Србија поштовати међународно-правне норме, као и територијални интегритет свих чланица Уједињених нација, али и подвукао да Србија не може да уведе санкције Руској Федерацији, за шта и није било званичних захтева од стране ЕУ.

„Ми нисмо на странама, ми имамо своју земљу и водимо рачуна о својој земљи. То за нас није нимало једноставно питање, јер они који данас штите територијални интегритет Украјине, згазили су територијални интегритет Србије”, рекао је Вучић

„Мислим да имамо јасан став, иако многи говоре да је ту нешто нејасно. Србија се налази на европском путу, биће део ЕУ и неће бити део Евроазијске уније. Србија поштује своје обавезе, али жели да има добре и пријатељске односе и са Русијом, са којом не жели да има непријатељске односе”, рекао је Вучић додајући да је то врло прецизна и јасна позиција Србије.

         Он је подвукао да то није политика несврстаности, јер је јасно рекао да Србија иде у Европу и да је њен пут, европски пут, али и да не жели непријатељство са Русијом.

„Мислим да то није несврстаност и мислим да би западне силе требале то и да поштују… Због историјског искуства, због става Русије 1999. године и поводом неких других ранијих криза, зна се како и са које смо стране имали подршку, а ту су и неке друге ствари из историје”, подвукао је Вучић.

Према његовим речима, Србија није на страни Русије или неког другог већ се понаша одговорно у међународним оквирима.

На питање да ли очекује да ће референдум на Криму имати последице по овај регион, Вучић је рекао да је очигледно да је оно што се дешавало на Косову имало последица по цео свет.

„Нисам човек који себи придаје превелику важност да бих се бавио највећим геостратешким и геополитичким питањима, већ је мој посао да видим како и на који начин да Србија живи у миру, да економски напредује и да се извуче оно што је најбоље за нашу земљу. Те велике игре и те велике приче, остављамо великима. Они су кључни играчи, а не ми”, рекао је Вучић.

Вучић је, говорећи о НАТО, рекао да су тешке и болне ране за Србију из 1999. године, али да наша земља, кроз програм „Партнерство за мир”, има одличне односе са НАТО, развија их и постоји сарадња по бројним питањима, али сматра и да је прерано да се питање „да ли је пут Србије НАТО”, постави било коме у Србији.

Како је подвукао, Србија ће чувати мир и своју стабилност, али је заинтересована и за стабилност целог региона и зато је одмах понудила помоћ када су избили немири у БиХ.

„Ако се било шта било где у региону деси, инвеститори ће избегавати цео регион. Нама је потребна пуна стабилност, заједнички излазак на међународна тржишта, заједничко привлачење инвеститора и то ће бити наша политика стварања нормалне, пристојне, стабилне Србије која не само да неће угрожавати туђу стабилност, већ ће покушати да буде стабилизујући фактор у целом региону”, подвукао је Вучић.

Он је навео и да на европском путу Србије очекује пуну подршку Румуније и Бугарске, Хрватске, а додао је и да ће се у наредних неколико дана видети са румунским премијером, који ће вероватно победити на председничким изборима, односно са Виктором Понтом.

Вицепремијер је такође рекао да су односи Србије и Македоније добри, као и односи са Грчком, те да исто важи за Црну Гору са којом наша земља има све боље односе.

Вучић је најавио да ће и убудуће учествовати у дијалогу Београда и Приштине и рекао да је неопходно да се донесе уставни закон за спровођење суштинске аутономије како би било потпуно јасно како Србија гледа на то.

Он је, упитан да ли ће учествовати као предводник делегације рекао да то зависи од жеља ЕУ, те да треба видети на ком нивоу ће бити настављени разговори.

„Али такву врсту обавеза никада не бих избегао”, поручио је Вучић додајући да неко мора да решава проблем на Косову и да он неће да бежи од проблема.

         „Ја ћу о томе да разговарам и са Кетрин Ештон. Нећу да бежим од својих обавеза. Наш је посао да разговарамо са Албанцима на Косову. Ми кажемо дијалог Београд-Приштина, они кажу Косово-Србија, али како год да га назовете, ја не мислим да је суштина у форми, него у ономе како ће људи да живе и у ономе што ми можемо да урадимо за те људе”, подвукао је Вучић.

Изразио је мишљење да је неопходно да се заједно посветимо решавању проблема, те пренео шаљив детаљ из Брисела, када је са Хашимом Тачијем разговарао о томе како ЕУ може да помогне, када је предложио да Унија да паре за аутопут Ниш-Приштина, што је косовски премијер подржао, рекавши да дају не дају семинаре и „ноу хау”, него паре, на шта је Кетрин Ештон рекла да види како су се сложили када Европи треба да се узму паре.

„Али заиста очекујемо од ЕУ да нам у конкретним пројектима помогне. Прича око изградње путева није уопште наивна. Дајте људи да радимо нешто од чега ће да живе боље оба народа и обе стране, нешто што би унело додатно поверење и поуздање једних у друге”, наставио је Вучић додајући да је атмосфера у дијалогу тешка, неретко врло непријатна свима, али да је посао да се разговара и проналази решење за два народа.

Он је истакао да са Тачијем има цивилизован и пристојан однос, те да понекад то пређе границу па може да буде повишених тонова, али постоји респект и сазнање да морају да разговарају, заједнички да се дође до решења и размишљамо о будућности људи који живе на просторима Косова и Метохије.

Упитан да ли ће Србија извршити и уставне промене што се тиче спровођења одлука о Косову – Вучић је објаснио да је то питање европских интеграција, о чему ће се разговарати током преговора о интеграцијама, али је додао да је неопходно да се најпре донесе неки уставни закон за спровођење суштинске аутономије како би било потпуно јасно како Србија гледа на то.

„Пошто уставни закон мора да се усклади са Уставом, везано за аутономију, како не би Уставни суд доносио одлуке о томе да то није у складу са уставом”, објаснио је он.

Он је одбацио предлоге о подели Косова, рекавши да по Уставу Србије не би могао да се залаже за то и казао да нико до сада није постављао као услов признање Косова.

„Ја не могу да говорим о томе шта би било кад би било. Вероватно ће после следећих избора неко други бити на власти, дакле 2017. или 2018. После реформи које будемо спровели, претпостављам да ће након наредних избора неко други бити на власти, па можете њега да питате. До тада сигурно неће нико ни да поставља то питање. Знају да је то за Србију немогуће питање у овом тренутку и да је то ствар око које не може да се разговара. Али, мислим да нико ни тада неће пристати да прихвати формално независно Косово”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли ће у једном тренутку признати независност Косова, уколико је то услов за учлањење у ЕУ.

Истовремено је казао да схвата реалност, али и да Албанци треба да сагледају реалност на северу Косова и у неким другим деловима.

На питање да ли је спреман да се за рачун помирења албанског и српског народа, као два највећа народа на овом делу Балкана, извине за злочине које су Срби починили на Косову – Вучић је одговорио да не мисли да је питање извињења или некаквих личних односа било коме за било шта важно, већ да је битно да се они који су починили злочине за то и одговарају.

„Важно је да пронађемо оне који су убили браћу Битићи. Мислим да је то много важнији резултат од тога шта ће неко да говори. Ја ни од кога на Косову не очекујем извињење за злочине над Србима који су почињени у Клечки или негде другде. Ја очекујем да злочинци буду процесуирани, као што сам сигуран да они од мене очекују да они који су починили злочине у име наше државе и у име нашег народа буду процесуирани. С те стране желим да Вас уверим да ниједан злочинац неће бити сачуван и да ће свако ко је починио злочине, за то и одговарати”, поручио је он.

Вучић је казао да верује да Срби и Албанци морају да живе заједно и да имају неупоредиво веће поверење једни у друге И додао да зна да ту нема и да се не може очекивати велика љубав, исто као у односима између Срба и Хрвата.

„Тешко је очекивати да у годинама које се непосредно пред нама буде ту велике љубави. Али сам уверен да ћемо имати веће поверење и боље међусобне односе”, казао је он.

Вучић је изјавио да су аргументи Србије у противтужби неупоредиво јачи од оних у тужби Хрватске, а дали ће контратужба и проћи, зависи од суда у Хагу.

 

(Танјуг)