ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Успех Марин Ле Пен – успон евроскептика који плаши и Париз и Брисел


.

 

ГЛАВНИ РЕЗУЛТАТ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА У ФРАНЦУСКОЈ ЈЕ – ПРОДОР НАЦИОНАЛНОГ ФРОНТА

 

02.04.2014.
ФАКТИ

ЛОКАЛНИ избори у Француској довели су до политичке кризе у тој земљи. Без обзира што је социјалистичка владајућа партија успела да сачува Париз за себе (градоначелник главног града биће социјалиста Ана Идалго), ипак су представници десног  центра партије Савез за народни покрет и ултрадесни  Национални фронт (НФ) убедљиво победили уопште у земљи.

FRANCE-POLITICS-FN-LEPEN-CONGRESS

Неуспех социјалиста довео је до оставке премијера Француске. Како је за „Известија” рекао руководилац Института за социјално – економска и политичка истраживања, Дмитриј Бадовски, партија владајућих социјалиста сву наду полаже на Мануела Валса, министра унутрашњих послова који им је и једина шанса за спасавање, а евроскептици и конзервативци могу озбиљно да утичу на однос политичких снага уочи избора за Европски парламент.

  • На прошлим локалним изборима у Француској победили су десничари. Шта то значи?

– Француска је једна од највећих европских земаља и разумљиво је да су резултати локалних избора сада веома занимљиви у склопу предстојећих избора за Европски парламент. Током читаве године многи предвиђају да крајњи десничари и евроскептици на изборима за Европски парламент могу да остваре високе резултате. И избори у Француској потврђују да постоји таква тенденција. На тим изборима социјалистичка владајућа партија, чији је лидер Франсоа Оланд, садашњи председник земље, претрпела је прилично тежак пораз.

Социјалисти су изгубили позиције у више од 155 градова Француске са више од 9 хиљада становника и сада се та земља налази на прагу кризе владе. У вези с тим председник Оланд је приморан да обнови кабинет министара, а оставка премијера сасвим је логична. Јасна је и кандидатура првог човека МУП Француске, Мануела Валса, за функцију премијера, будући да функција министра унутрашњих послова за ту земљу има своје значење.

Пре него што је постао председник Француске, Никола Саркози био је министар унутрашњих послова и одликовао се својом тврдом политиком управо на тој функцији.

Унутар социјалистичке партије, Валс је највећи десничар. Он има чврсте ставове о питањима миграције, генерално чвршће од левичарских. Валс има висок рејтинг и није искључено да он може постати следећи председник Француске. Његово именовање на функцију шефа кабинета још један је доказ пораза левичара. Ипак, главни резултат локалних избора Француске је продор који је учинио Национални фронт Марин Ле Пен.

На председничким изборима 2012. Марин Ле Пен заузела је треће место и фактички одузела значајан број гласова Николи Саркозију. Такође, захваљујући њеној позицији у другом кругу, када је позвала да се не гласа за Саркозија, победио је Оланд са минималном предношћу. Већ тада је Национални фронт показао да је постао трећа партија у формирању француског политичког система.

  • Шта је оно што чини продор данашњих десничара, посебно, Националног фронта?

– Ако рачунамо укупан број мандата, Национални фронт је на овим изборима добио свега 7% посланичких мандата. Али, треба знати да је изборни систем у Француској уређен на специфичан начин – то су избори у два круга већински где се посланици бирају по регионима. У други круг избора пролазе само оне политичке партије које у првом кругу освоје више од 12,5%. То је урађено, с једне стране, ради покушаја да се ограниче позиције комунистичке партије, отворено левичарских политичких снага, а са друге – позиције Националног фронта, односно оних који иступају са десничарских конзервативних позиција.

Само једном током 1980-их Француска је од већинских избора у два круга прешла на пропорционални систем који је нама познат на примеру избора за руску Државну думу. И одмах је Национални фронт добио више од 30 места у националном парламенту, а сада има два места: то је резултат функционисања модела са два круга.

Сада је Национални фронт успео да пробије баријере тог модела. Њихови представници постали су градоначелници у 13 градова који броје више од 10 хиљада људи. То је рекордан резултат, на прошлим изборима имали су само четири града.

Повећање резултата више је од три пута. На овим изборима, укључујући мање градове и насеља, представници Националног фронта добили су 98 функција градоначелника. То је веома озбиљан резултат. Једна од функција је – градоначелник у седмом градском подручју Марсеја. Марсеј је, као Лион и Париз, један од највећих градова Француске где постоји посебан модел локалних избора. Тамо се одржавају избори окружних савета, део окружних саветника – посланика округа, добија статус градских саветника – градских одборника, који са своје стране из својих редова бирају руководиоце унутар градских подручја, а градски саветници бирају градоначелника града – градоначелника Лиона, градоначелника Марсеја, градоначелника Париза.

  • Избори за градоначелника Париза показали су, ипак, неочекивани резултат. За градоначелника је изабрана представница Социјалистичке партије.

– У извесном смислу тај резултат је у супротности са општом тенденцијом ових избора и био је могућ захваљујући оном моделу избора, који постоји у великим француским градовима. На изборима за градоначелника Париза победила је Ана Идалго, која је до тада била заменик градоначелника главног града Француске, Бертрана Деланое. И сада је она у веома тешкој конкуренцији могла да победи у другом кругу без обзира што је у првом кругу заостајала за десничарком Натали Костјушко – Моризе.

То се десило захваљујући изборном моделу који постоји у Паризу, Марсеју и Лиону. Тај модел је дефинисан у закону ПМЛ донетом 1982. године.

У Паризу та шема изгледа овако: град је подељен на 20 подручја, бира се 527 одборника, од којих 163 – чланови Савета Париза, имају два статуса, они заседају и у градским саветима и бирају градоначелника Париза. Без обзира што градски савет још није учинио избор, резултат је, ипак, познат. Од 163 бирача – њих 91 је представник социјалистичке партије и 72 представника десничара и на тај начин Ана Идалго има предност.

На овим изборима социјалисти су у целини претрпели пораз, али су успели да задрже Париз. Међутим, ако би се гласање одржало по принципу обичних већинских избора, није искључено да би резултат био супротан. Градоначелник Париза је – важна функција, али треба знати да су у француском систему овлашћења градоначелника ограничена од стране префекта полиције, као представника централне државне власти.

ana_idalgo

Aна Идалго

  • Да ли ће у таквом политичком распореду рејтинг председника Оланда такође пасти као и социјалиста?

– Победа десничара – значајан је сигнал уочи избора за Европски парламент. Евроскептици и конзервативци у Европи имају озбиљне изгледе. Што се саме Француске тиче, рејтинг Франсоа Оланда и тако се налази на веома ниском нивоу и сада једва достиже 20%. После ових избора позиције председника и социјалистичке владе могу још више ослабити, а у овој ситуацији Оланд је приморан да мења владу.

Рејтинг лидера Француске веома је низак и сада се ради о томе да се нађе могућност за социјалисте да у светлу неуспеха председника и владе некако одрже ситуацију у социјално економској политици. Уз то, социјалисти са својим дневним редом не могу да дају довољно ефикасан одговор на изазове миграције, а они су за Француску традиционално значајни. Видели смо како је питање истополних бракова ту земљу практично поцепало на пола. Одржане су дебате, десничари су се консолидовали против социјалиста и Оландове администрације и у вези с тим питањем. Зато су његове позиције нестабилне, али, избори су тек за три године.

  • Да ли ће победа на локалним изборима учврстити политичке позиције десничара, тим пре, што ће за три године бити редовни избори за председника Француске?

– У Француској постоји систем за прикупљање општинских потписа на изборима за председника. Односно, за кандидатуру за председника републике треба сакупити најмање 500 потписа општинских одборника. Оне партије које постижу успех на локалним изборима и имају велики број свој општинских одборника, касније имају могућност да утичу на састав учесника у изборној трци за председника.

Раније је Национални фронт увек имао проблема, имао је 100, 200, 280 градских одборника у читавој земљи и није могао да има свог кандидата без подршке других политичких снага. На изборима 2012. остала је сумња да Марин Ле Пен никако није могла да сакупи 500 потписа, што је разрешено у последњем моменту када су јој, по причању многих, социјалисти помогли да се региструје, јер су схватили да ће им она, ако буде учествовала на изборима, највероватније помоћи да победе Николу Саркозија, што се и десило.

Значајно је да је према резултатима избора Национални фронт направио продор. Не само зато што је освојио 13 функција градоначелника, него и у 98 градова и насеља контролише градске власти. Али, главно је да сада Национални фронт има 1500 градских одборника у читавој земљи. То значи да ће на следећим председничким изборима НФ моћи не само да кандидује свог представника за председника не прибегавајући коалицијама и споразумима. Ако буде потребно они ће моћи да подрже још неке, ако им то буде одговарало, и да их унесу у списак кандидата. То системски јача позиције партије.

Променила се структура партијско – политичког система Француске, сада она не може да се назове партијским системом у којем доминирају само две партије – социјалисти и голисти (Савез за народни покрет). Сада може да се говори о три равноправна играча. Национални фронт је – највише десничарска, конзервативна и евроскептична, али потпуно системска партија на француском политичком пољу.

  • Да ли ће продор Националног фронта значајно утицати на изборе за Европски парламент?

– Могу да се виде изгледи за јачање евроскептика у Европском парламенту, а они могу да утичу на расподелу политичких снага у Европи, рачунајући и ону у корист Русије, зато што се десничарске конзервативне снаге у Европи, укључујући и Национални фронт у Француској и многе десничарске партије других земаља, данас односе са великим разумевањем према позицији Русије о питањима кључне европске политике, а у Русији, као и у позицијама које брани председник Путин, виде извесно лидерство наше државе и Путина на плану светског конзервативног дневног реда.

(Извор: Известија)

Превела

       Ксенија Трајковић

1 reply »