ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ДОГОВОРИЛИ СЕ: Немачка – „дупли“ пасоши уз два услова


Претходних месеци тема двојног држављанства била је врућ кромпир у рукама коалиционих партнера, који су углавном заступали опречна становишта у погледу доскора важећег „опционог модела“ (да се деца странаца одрасла у Немачкој до 23. године определе за један од два пасоша). Сада су демохришћани и социјалдемократе коначно договорили нацрт закона по којем опциони модел престаје да важи за децу миграната која испуњавају следеће услове: да су до свог 21. рођендана најмање осам година живела у Немачкој или ишла шест година у школу. Они ће, наиме, у случају да испуњавају један од ова два услова трајно моћи да задрже оба пасоша.

05.04.2014.Б.Божин-ВЕСТИ

Турска заједница у Немачкој није задовољна предлогом закона

Турска заједница у Немачкој није задовољна предлогом закона

Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер сматра да је нацрт закона добар и изводљив. Хајко Мас, министар правде из СПД-а, описао је споразум као добро решење којим се избегавају непотребне бирократске препреке.

Са тим се, међутим, не слаже председник турске заједнице у Немачкој Кенан Колат, по коме је нови нацрт само продужетак „опционог модела“.
„Уместо старе предвиђа се нова бирократија“, критиковао је Колат.

Он је рекао да само мали број младих које закон обухвата не одраста у Немачкој, па је по њему сувишно да се за њих уопште прави тако компликовани закон, јер он захтева још више бирократије него до сада. Осим тога, остало је такође нејасно шта се дешава са онима који су у прошлости већ морали да се одрекну једног пасоша.

Ударац Турцима

Немачка је до сада омогућавала дупле пасоше једино грађанима ЕУ и Швајцарцима. У принципу су и грађани других земаља могли без много компликација да дођу до немачког држављанства. За највећу групу турских миграната то, међутим, до сада није важило, тако да се обично каже да нови закон о двојном држављанству највише погађа турску миграцију, док се друге готово и не помињу.

Турска заједница је захтевала безусловно укидање опционе обавезе и генералну дозволу двојног држављанства. Такође, социјалдемократи су са истом идејом ушли у коалиционе преговоре са Унијом, али нису могли до краја да спроведу своје замисли.

Млади људи би према новом закону могли и сами да преузму иницијативу и још пре 21. године затраже двојно држављанство. У том случају, они морају да испуњавају услов од осам година боравка или шест година школовања у Немачкој. Алтернатива томе је диплома о завршеној школи или професионалном образовању у Немачкој.

Уколико млади странци не предузму тај корак, надлежне службе преузимају на себе проверу јесу ли испуњене претпоставке за дупле пасоше чим неко наврши 21 годину. Службе ће, примера ради, у регистру видети да ли је нека особа осам година живела у Немачкој до поменуте старосне границе и, ако јесте, она аутоматски добија двојно држављанство. У осталим случајевима ће надлежне службе контактирати дотичну особу и затражити преостале доказе попут дипломе о завршеном школовању.

Министри желе да још у априлу поднесу нацрт овог закона, после чега почиње парламентарна процедура. Ако је судити по расположењу министара Мезијера и Маса, закон би још ове године требало да ступи на снагу.

Победа бирократије

Премијер Шлезвиг-Холштајна Торстен Албиг је такође критиковао исход коалиционих преговора и нагласио да се и даље остаје при огромном и непријатељски настројеном „бирократском чудовишту“. Опозиција и експерти за миграцију су такође разочарани овим нацртом. Партије Левих и Зелених су предњачиле у критици како још важећег опционог правила, тако и садашњег компромиса велике коалиције. За Фолкера Бека је то „победа бирократије“, јер је „уместо укидања опционе обавезе на реду закон за њен продужетак“, како је рекао.