Љиљана Јовановић

Шеф ФСБ РФ: Међународни терориста Доку Умаров и његова банда су „неутралисани“


„Тајна служба Русије потврдила је да је озлоглашени терориста Доку Умаров елиминисан у првом кварталу 2014. Десетине терориста са Северног Кавказа су убијене а њихове присталице и милитантне особе су ухапшене…“- објавила је међунардна руска ТВ (рус. Россия сегодня; енгл. RT, Russia Today) Раша тудеј.

Russia Today, 8.априла 2014, 06:43 – за ФБР приредила Биљана Диковић, ФБР превод Љиљана Јовановић

doku umarov
Тајна служба Русије потврдила је да је озлоглашени терориста Доку Умаров елиминисан у првом кварталу 2014. Десетине терориста са Северног Кавказа су убијене а њихове присталице и милитантне особе су ухапшене.

Шеф Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) Александр Бортников је известио да вођа терористичке организације “Кавказки емирати” елиминисан током “врло прецизно урађене борбене операције”.

Руске Безбедносне службе извеле су 33 антитерористичке операције током три месеца 2014, елиминишући 13 “господара рата” и 65 активних припадника терористичког подземља, а преко 240 терориста је ухапшено.
Бортников је известио да је у Русији ухапшено 18 представника међународних терористичкох организација током 2014.

Nevski expres

Поред осталих злочина Умаров је преузео одговорност за организацију експлозије „Невски“-Експрес путничког воза 2009. у којој је 28 људи умрло, за терористичи акта два бомбаша самоубице у метроу у Москви исте године који је однео животе 40 људи. Умаров је такође одговоран напад бомбаша самоубице и експлозију на аеродрому Домодедово 2011, у којем је погинуло 35 људи. Комплетна листа Умарових злочина је много дужа.

umarov domodedovo

Руске безбедносне службе су обавиле 33 антитерористичке операције током три месеца 2014, елиминишући 13 господара рата и 65 активних припадника терористичког подземља, и преко 240 терориста су ухапшени.

Бортников је известио да су 18 емисара међународних терористичких организација били заточени у Русији у 2014.

Директор ФСБ открио да су тајне службе Русије настојале да са великим напором одрже безбедност током Зимских олимпијских и Параолимпијских игара у Сочију.

soci

„Током периода припреме и одржавања игара, остварена је блиска сарадња са представницима 42 специјалне службе и полицијским службеницима из 32 земље“, рекао је Бортников.

Он је уверен да ће јединствено искуство добијено код обезбеђења Игара у Сочију наставити да активно користе приликом обављања других великих међународних догађаја.

„Поздрављамо и велики организациони и превентивни рад антитерористичких комисија и оперативних субјеката са седиштем у Руској Федерацији“, нагласио је Бортников.

Бортников је потврдио да је неколико случајева терористичких бомбаша самоубица решен.

volgograd

„Терористички напади у градовима Волгоград и Патигорск су обелодањени. Безбедносне власти заједно са полицијом и члановима анкетне комисије је ухапсила групу лица укључених у припрему и извршење ових злочина“, рекао је.

Две узастопне експлозије бомбаша самоубица на железничкој станици у Волгоград и тролејбус у децембру прошле године однео је 33 живота.

volgograd 1

2010. године у експлозији аутомобила-бомбе у јужном руском граду Патигорск повређено је најмање 30 људи. Срећом нико није погинуо.

patigorsk

 

1 reply »