Биљана Диковић

Књига песама „ЗЛАТОВЕЗ МУЊА“ СЛАВИЦЕ ЈОВАНОВИЋ – добитник СПЕЦИЈАЛНОГ ПРИЗНАЊА Академије „Иво Андрић“-Београд за 2014. годину


СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ АКАДЕМИЈЕ „ИВО АНДРИЋ“ ПО ТРЕЋИ ПУТ ДОБИЛА СЛАВИЦА ЈОВАНОВИЋ

09.04.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

slavica jovanovic

У Удружењу књижевника Србије 27. 03. 2014. године додељена су специјална признања Академије „Иво Андрић“ из Београда. Ове године је признање добила Славица Јовановић, књижевник и новинар из Мачванског Прњавора, за најновију књигу „Златовез муња“, родољубиве и духовне песме које су награђене на разним књижевним конкурсима. Први пут је ову исту награду добила за књигу „Небом лете церски саморасти“ 2007. године, други пут 2008. за књигу „Косовски, црни косови“, а ове године за књигу „Златовез муња“. Ово је седма књига Славице Јовановић.

Жири за доделу награде Академије „Иво Андрић“ био је у саставу: Предраг Богдановић Ци књижевник, проф.др књижевности Даринка Вучинић и Радомир Смиљанић књижевник, председник Академије „Иво Андрић“.

***

„ЗА ТОТАЛНУ СТВАРНОСТ, ТОТАЛНА КЊИЖЕВНОСТ“

Оно што сам написао у предговору за необичну, снажну, искрену и посебно инспираторску књигу песама Славице Јовановић са насловом „И уби дрво човека“ 2002. године, може свакако квалификовати и ову изванредну књигу Славице Јовановић која је већ у врху наших колегиница песникиња, која не посустаје у својим корацима, ка откровењу и ка оживотворењу постојећег. Ова књига потврђује мој списатељски вјерујући став који гласи: за тоталну стварност, тотална књижевност. И ово је песничка књига, која иде снажним корацима; граби га расветљавању тоталне стварности, а обележена је масовним страдањем слабих и невиних и залагањем за њихово право. Славица Јовановић је песникиња угрожених страдалника, а самим тиме и свога народа. Тако је и своје родољубље, које је српско правдољубље, означила као исконски завет, који се мора неговати и песмом опевати. Подарила нам је јединствену јадиковку, али и химну свих понижених, увређених и рањених насртајима силника и моћника. Ова књига је инспирација и наук и завређује да се нађе у многим рукама захвалних читалаца. Номинована је и за високо признање Академије „Иво Андрић“. Као потврду свега што сам написао желим да цитирам песму Славице Јовановић „У земљи где се рађају посмрчад“:

У земљи ратова, деца се рађају после очеве смрти,
зову их посмрчад,
рађају се на царски рез.
Небо им пресеца пупчане врпце,
у руке их прихвата бабица и дарује сиротиштима…
Очи им најтужније, радиоактивне, сијају у мраку,
они су првенци и првород,
предодређени су да носе гас-маске,
да се заштите од тровача,
њима је хелијум и кисеоник једини спас,
док босоноги корачају,
минираним пољима рата.“

Радомир Смиљанић, књижевник

***

„ЗЛАТОВЕЗ СУШТИНСКИХ ВРЕДНОСТИ“

Збирка песама Славице Јовановић „Златовез муња“ спада у оне збирке у којима аутор проналази своју истину, снагу и оно људско одбијање зла у коме се тражи смисао живота. Она иде управо тим путем и у њему се поврх тога огледа једна танана национална интуитивна моћ запажања о томе колико вреди и колико је трајан њен народ. Управо на примеру
Косова и Метохије она налази неисцрпну снагу српске традиције у којој се саткан сав живот и трајање српског рода. Веома инспиративна је и песма посвећена блаженопочившем патријарху Павлу у коме проналази духовни смисао људског живота и трајно је опредељена духовним вредностима свога рода. Ова збирка без сваке сумње је инспиративно штиво у коме је аутор препознао суштину људског живота и као таквог дубоко га носи у себи. Она не пристаје ни на какве издаје, подвале…
Такође, одриче се времена у коме се губи човек јер покушава да створи неко друго доба без духовних и моралних вредности своје отаџбине.
Због тога од срца препоручујем штампање ове збирке песама у нади да ће се песникиња држати свих оних одредница које смо претходно назначили.

Момир Лазић, књижевник

***

Славица Јовановић је рођена 15.9.1969.године у Шапцу. Пише поезију и прозу. Професионални је новинар, члан Удружења новинара Србије (УНС) и стални сарадник више редакција.
Објавила је седам књига песама, а њено стваралаштво можете читати у више од сто књижевних зборника и антологија, добитник бројних награда за песме и приче. Oбјавила је преко 500 интервјуа и преко 100 репортажа у престижним ревијама и дневим листовима, чији је сарадник више од двадесет година. Живи и ствара у Мачванском Прњавору.

Информације о књизи „Златовез муња“ Славице Јовановић и како до ње могу се добити на телефон 062-8636808.